Теми статей
Обрати теми

Основні принципи роботи на загальній системі

Редакція ВД
Стаття

Основні принципи роботи на загальній системі

 

Сьогодні поговоримо про базові правила, які повинен знати підприємець-загальносистемник: як розрахувати доходи, витрати, ПДФО та ЄСВ.

Вікторія ПЕТРУШИНА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПК — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

Наказ № 1025 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення» від 24.12.2010 р. № 1025.

 

Загальносистемники-2012

У 2012 році на загальній системі оподаткування можуть опинитися підприємці, які:

— у 2011 році працювали на загальній системі і до 25.01.2012 р. не подали заяву про сплату єдиного податку у 2012 році;

— у 2011 році були єдиноподатниками, але до 25.01.2012 р. не подали заяву про сплату єдиного податку у 2012 році;

— зареєструвалися підприємцями після 01.01.2012 р. і до закінчення місяця, в якому відбулася держреєстрація, не подали заяву про сплату єдиного податку у 2012 році;

— у 2011 році працювали на фікспатенті до 25.01.2012 р. і не подали заяву про сплату єдиного податку на 2012 рік.

Взагалі, ви перебуваєте на загальній системі оподаткування, якщо у вас немає на руках чинного Свідоцтва про сплату єдиного податку.

 

Доходи

Що входить до складу доходів підприємця-загальносистемника? Про це зазначається в пунктах 177.1 та 177.2 ПК:

«177.1. Доходи фізичних осіб — підприємців, отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу.

177.2. Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами…»

Як бачимо з ПК, дохід підприємця — виручка, отримана у грошовій або негрошовій формі протягом календарного року від провадження госпдіяльності.

Зверніть увагу! Підприємець протягом року може отримувати різні доходи:

— підприємницькі, тобто як підприємець-загальносистемник (згідно з видами діяльності, зазначеними при держреєстрації);

— як громадянин.

Нам важливо виділити саме підприємницькі доходи фізичної особи.

Тепер кілька слів про види підприємницьких доходів. Загальносистемник може отримати підприємницький дохід у:

грошовій формі (на поточний рахунок, у касу);

матеріальній формі (у вигляді товарів, робіт, послуг, отриманих як компенсація вартості переданих товарів/робіт/послуг);

нематеріальній формі (наприклад, право користування торговим знаком);

— вигляді штрафів і пені, отриманих від інших суб'єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів

та інші доходи, пов'язані з провадженням підприємницької діяльності довідка 1.

 

Що не можна включати до підприємницького доходу загальносистемника? Те, що фізична особа отримала як громадянин, до підприємницьких доходів включати не можна, наприклад зарплату, спадщину, подарунки, інші блага, у тому числі доходи від діяльності, не зазначеної при держреєстрації.

Далі наведемо ще приклади доходів, які не вважатимуться підприємницькими:

— поповнення підприємницького рахунку власними коштами громадянина (отриманими у вигляді зарплати, спадщини, продажу особистого майна або взятими раніше з того ж підприємницького рахунку для поповнення особистих заощаджень);

— кошти, отримані посередником, не є його власністю, тому вони, проходячи через рахунок посередника транзитом, не повинні включатися до його виручки. А от комісійна винагорода — це заробіток комісіонера і, відповідно, його підприємницький дохід;

— банківський кредит, отриманий на підприємницький рахунок;

— кошти, що помилково надійшли на підприємницький рахунок;

— кошти, повернуті постачальником у зв'язку з відмовою від договору або поверненням товару тощо.

Детальніше про доходи підприємця-загальносистемника можна прочитати у «ВД», 2011, № 22, с. 16.

 

Дата виникнення підприємницького доходу. Підприємець відображує свій дохід у момент отримання грошових коштів або натуральної компенсації. Це означає, що при відвантаженні товару або підписанні акта приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) дохід не виникає. Причому якщо ви як плату за свій товар отримуєте послугу від іншого підприємця (тобто працюєте за бартером), то у вас виникає дохід за датою підписання акта наданих послуг на суму вартості цих послуг, адже саме надана вам послуга є платою за ваш товар.

 

Первинні документи, що підтверджують отриманий дохід. Як правило, підприємці-загальносистемники працюють за безготівковим розрахунком або за готівку із застосуванням РРО. Тому надходження доходу так чи інакше підтверджується документально: випискою з банку або звітами РРО. Якщо ж підприємець не використовує РРО, а готівкові розрахунки проводить, то, на нашу думку, достатнім документальним підтвердженням факту отримання доходу є запис про нього в Книзі ОДВ. Про саму Книгу та її заповнення поговоримо далі.

 

ПДВ

Згідно з пунктом 177.3 ПК якщо підприємець-загальносистемник зареєстрований платником ПДВ, то:

— у Книзі ОДВ доходи і витрати він записує без ПДВ;

— для розрахунку ПДФО та ЄСВ з доходу, отриманого на поточний рахунок або в касу, потрібно виключити «вхідний» ПДВ.

 

Витрати

Склад витрат, які дозволено врахувати загальносистемникам при підрахунку чистого доходу, обмежений. Сюди можна включити тільки ті платежі, які:

1) підтверджені документально (у тому числі документами, отриманими від нерезидентів і складеними згідно з правилами інших країн);

2) пов'язані з господарською діяльністю підприємця;

3) є витратами операційної діяльності, тобто зазначені в пунктах 138.4, 138.6 — 138.9, підпунктах 138.10.2 — 138.10.4, а також у пункті 138.11 ПК (з урахуванням пунктів 138.2, 138.11, 140.2 — 140.5, статей 142 та 143, а також інших статей ПК, які прямо визначають особливості формування операційних витрат) — пункт 138.1 і підпункт 138.1.1 ПК.

Що можна віднести на витрати підприємця-загальносистемника, ми детально розглядали у відповідному Довіднику (див. «ВД», 2012, № 2, с. 28).

Зараз розглянемо лише основні витрати, які не можна враховувати підприємцю при розрахунку чистого доходу. Вони зазначені в пункті 138.5, підпунктах 138.10.5, 138.10.6 та статті 139 ПК.

 

Норма ПК

Витрати, які не можна врахувати підприємцю-загальносистемнику

1

2

Підпункт 138.10.5

Проценти за кредитами

Підпункт 138.10.6 (ж)

Витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, витрати на плату за реєстрацію підприємства в органах державної реєстрації, зокрема в органах місцевого самоврядування, їх виконавчих органах, у тому числі витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів на право здійснення за межами України вилову риби та морепродуктів, а також надання транспортних послуг

Стаття 139

Витрати на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків

Витрати на придбання, виготовлення, будівництво, реконструкцію, модернізацію та інше поліпшення основних засобів та витрати, пов'язані з видобутком корисних копалин, а також з придбанням (виготовленням) нематеріальних активів,
які підлягають амортизації

 

Суми штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, які підлягають сплаті.
Зверніть увагу! Суми штрафів, отримані від контрагентів, відносяться на дохід підприємця, а сплачені підприємцем суми штрафів на його витрати не відносяться

Витрати, понесені (нараховані) у звітному періоді у зв'язку з придбанням у нерезидента послуг (робіт) з консалтингу, маркетингу, реклами, в обсязі, що перевищує 4 % доходу від реалізації продукції за попередній рік (від виручки потрібно відняти ПДВ та акциз)

 

Як бачимо, витрати на ліцензії та дозволи, плату за держреєстрацію і проценти за кредитами, на жаль, не є витратами підприємця-загальносистемника.

І ще один важливий момент. Якщо ви зареєстрований платник ПДВ, то на витрати відносите суму, «очищену» від вхідного ПДВ, тобто берете чисту суму витрат без ПДВ. А якщо ви неплатник ПДВ, то у витрати уключаєте усю їх суму з урахуванням ПДВ (підпункт 139.1.6 ПК).

 

Книга ОДВ

Підприємці-загальносистемники повинні вести Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга ОДВ). Її форму затверджено наказом № 1025.

Зверніть увагу! Підприємець повинен завести:

одну Книгу ОДВ — для себе;

ще по одній — на кожного працівника, який отримує від покупців або замовників плату готівкою за продукцію, товари, роботи або послуги. Причому Книги ОДВ працівників так само потрібно прошнурувати, пронумерувати і зареєструвати в податковій.

Якщо ж працівників немає або вони виконують діяльність, не пов'язану з отриманням готівкової оплати (вантажники, охоронці, прибиральники, водії тощо), Книги ОДВ на них заводити не потрібно.

Детально про заповнення Книги ОДВ ми писали в газеті «ВД», 2011, № 6, с. 9, тому зараз на цьому не зупинятимемось.

 

ПДФО

Об'єктом обкладення ПДФО є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між виручкою в грошовій та негрошовій формі і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з госпдіяльністю (пункт 177.2 ПК).

Згідно з пунктом 167.1 ПК підприємницький ПДФО розраховується виходячи з середньомісячного чистого доходу, усередненого тільки між тими місяцями, в яких у підприємця був позитивний чистий дохід.

Якщо в якомусь місяці чистого доходу не було (тобто різниця між виручкою і витратами від підприємницької діяльності була від’ємною або нульовою), річний чистий дохід на такий місяць не розподіляється (не усереднюється). Відповідно за такі місяці ПДФО не сплачується.

За прибуткові місяці ПДФО необхідно сплатити . Розрахунок ПДФО покажемо в табл. 1.

 

Таблиця 1

Як розрахувати ПДФО за підсумками року

Середньомісячний чистий дохід

Сума ПДФО

за кожний місяць з нульовим чистим доходом (або збитком)

за кожний місяць, в якому чистий дохід складав хоча б 1 коп. (і більше)

Менше або дорівнює
10 мінімальним зарплатам
, установленим на 1 січня звітного року

0,00 грн.

15 % х Суму середньомісячного чистого доходу

Більше ніж 10 мінімальних зарплат, установлених
на 1 січня звітного року

0,00 грн.

15 % х Суму середньомісячного чистого доходу + 17 % х Суму перевищення середньомісячного чистого доходу над 10 мінімальними зарплатами, установленими на 1 січня звітного року

 

Підприємець, який був загальносистемником у 2011 році, у 2012 році повинен щокварталу сплачувати авансові платежі з ПДФО до бюджету починаючи з I кварталу 2012 року (до 15 березня). Авансовий платіж з ПДФО за квартал дорівнює 25 % від минулорічного ПДФО.

 

Приклад 1. За підсумками 2011 року підприємець сплатив авансових платежів з ПДФО на суму 15000 грн. і розрахував свій чистий дохід. Зробимо остаточний розрахунок з ПДФО за 2011 рік і розрахуємо суму авансових платежів з ПДФО для сплати у 2012 році. 10 мінімальних зарплат на 01.01.2011 р. складали 9410 грн.

 

№ з/п

Місяць

Чистий дохід
у 2011 році, грн.

ПДФО за 2011 рік, грн.

1

Січень

20000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

2

Лютий

22000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

3

Березень

20000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

4

Квітень

0

0

5

Травень

0

0

6

Червень

11000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

7

Липень

-1000

0

8

Серпень

17000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

9

Вересень

7000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

10

Жовтень

0

0

11

Листопад

0

0

12

Грудень

9000

15 % х 9410 + 17 % х
х (15000 - 9410) = 2361,80

Разом чистий дохід за 2011 рік

105000

 

Кількість прибуткових місяців у 2011 році

7

 

Середньомісячний чистий дохід у 2011 році

105000 : 7 = 15000

 

Разом ПДФО за 2011 рік

 

2361,80 х 7 = 16532,60

Доплата за 2011 рік

 

16532,60 - 15000 = 1532,60

Авансовий внесок з ПДФО за кожний квартал 2012 року

 

25 % х 16532,60 = 4133,15

 

Підприємці-загальносистемники, які у 2011 році придбавали торговий патент, мають повне право під час остаточного розрахунку з бюджетом за підсумками 2011 року зменшити суму ПДФО на вартість торгового патенту.

І ще один важливий момент. Зверніть увагу! Розрахунок, про який ішлося вище, стосується тільки підприємницьких доходів. Інші доходи підприємця-загальносистемника обкладаються ПДФО за ставками 15 або 17 % без їх зменшення на витрати (пункт 177.6 ПК) і є цивільними доходами фізичної особи.

За підсумками року не пізніше 9 лютого наступного року підприємець-загальносистемник подає декларацію про доходи, в якій робить остаточний розрахунок ПДФО за звітний рік та визначає розмір квартального авансового платежу з ПДФО на поточний рік. Про те, як скласти декларацію про доходи, ми детально розповідали у «ВД», 2012, № 2, с. 16.

 

ЄСВ

Якщо ви були підприємцем-загальносистемником минулого року, то протягом цього року ви повинні сплачувати ЄСВ авансом кожного кварталу починаючи з I кварталу 2012 року (до 15.03.2012 р.). Якщо ж минулого року ви були єдиноподатником або фікспатентником, то сплачувати авансові платежі з ЄСВ слід починати з другого кварталу роботи на загальній системі оподаткування.

Як розрахувати аванс з ЄСВ, який вам необхідно сплачувати у 2012 році?

Після закінчення 2011 року ви розраховуєте чистий дохід, отриманий минулого року. У пункті 3.3 Інструкції № 21-5 зазначено, на підставі чого розрахувати суму ЄСВ:

 

«Для платників, зазначених у підпунктах 2.1.3 (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 2.1.4 пункту 2.1 розділу II цієї Інструкції, єдиний внесок встановлюється відповідно до Закону у розмірі 34,7 відсотка суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб <…> При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток)».

 

Як бачимо, ЄСВ розраховується від тієї ж суми чистого доходу, від якої підприємець визначає свій ПДФО. Згідно з пунктом 167.1 ПК підприємницький ПДФО розраховується виходячи з середньомісячного чистого доходу. Але! Середньомісячний чистий дохід — це чистий доход, усереднений тільки між тими місяцями, в яких у підприємця був позитивний чистий дохід:

 

«Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як сума загальних місячних оподатковуваних доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, поділена на кількість календарних місяців, протягом яких платником податку було одержано такі доходи у податковому (звітному) році, за який здійснюється декларування» (пункт 167.1 Податкового кодексу).

 

Тобто на ті місяці, в яких чистого доходу не було (тобто різниця між виручкою і витратами від підприємницької діяльності була від’ємною або нульовою), річний чистий дохід не розподіляється (не усереднюється). Відповідно за такі місяці не сплачується ні ПДФО, ні ЄСВ.

А от за прибуткові місяці і ПДФО, і ЄСВ сплачувати потрібно. Що стосується ЄСВ, то тут розрахунок слід робити так, як показано в табл. 2.

 

Таблиця 2

Як розрахувати ЄСВ за підсумками року

Середньомісячний чистий дохід

Сума ЄСВ

за кожний місяць з нульовим чистим доходом (або збитком)

за кожний місяць, у якому чистий дохід складав хоча б 1 коп. (і більше)

Менше від мінзарплати відповідного місяця

0,00 грн.

34,7 % х Суму мінзарплати

Більше ніж 15 прожиткових мінімумів (а з 01.10.2011 р. — більше ніж
17
прожиткових мінімумів)

0,00 грн.

34,7 % х 15 прожиткових мінімумів
(а з 01.10.2011 р. — 17 прожиткових мінімумів)

Більше від мінзарплати відповідного місяця, але менше ніж 15 прожиткових мінімумів (а з 01.10.2011 р. — менше ніж 17 прожиткових мінімумів)

0,00 грн.

34,7 % х Середньомісячний чистий дохід

 

Зверніть увагу! При розрахунку середньомісячного чистого доходу враховуються тільки доходи (і витрати), отримані під час підприємницької діяльності. Усі інші доходи (назвемо їх «цивільними») при розрахунку цього показника до уваги не беруться. Такий висновок випливає з нової форми декларації про доходи (детальніше про заповнення декларації див. «ВД», 2012, № 2, с. 16).

Від отриманого значення ЄСВ потрібно відняти ЄСВ, сплачений авансом, і борг, що залишився, перерахувати до ПФ до 1 квітня року, що настає за звітним. Якщо ж вийде переплата з ЄСВ, її можна повернути або зарахувати в рахунок майбутніх платежів. Ці висновки випливають з підпункту 4.5.2 Інструкції № 21-5.

І ще один важливий момент. ЄСВ, який підприємець сплатив за себе, і про розрахунок якого йшлося в цьому підрозділі, підприємець може віднести на витрати у момент сплати (згідно з підпунктом 138.10.4 ПК).

За підсумками роботи у 2011 році на загальній системі до 1 квітня 2012 року підприємець повинен подати за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за формою № Д5. На підставі цього Звіту підприємець зможе зробити остаточний розрахунок з ЄСВ за 2011 рік і визначитися з сумою авансових платежів з ЄСВ на 2012 рік.

Приклад 2. За підсумками 2011 року підприємець сплатив авансових платежів з ЄСВ на суму 30000 грн. і розрахував свій чистий дохід. Зробимо остаточний розрахунок з ЄСВ за 2011 рік та розрахуємо суму авансових платежів з ЄСВ для сплати у 2012 році.

 

№ з/п

Місяць

Чистий дохід у 2011 році, грн.

15 (17) прожиткових мінімумів у 2011 році

ЄСВ за 2011 рік

1

Січень

20000

15 х 941 = 14115

15000 > 14115

34,7 % х 14115 = 4897,91

2

Лютий

22000

15 х 941 = 14115

15000 > 14115

34,7 % х 14115 = 4897,91

3

Березень

20000

15 х 941 = 14115

15000 > 14115

34,7 % х 14115 = 4897,91

4

Квітень

0

15 х 960 = 14400

0

5

Травень

0

15 х 960 = 14400

0

6

Червень

11000

15 х 960 = 14400

15000 > 14400

34,7 % х 14400 = 4996,80

7

Липень

-1000

15 х 960 = 14400

15000 > 14400

0

8

Серпень

17000

15 х 960 = 14400

15000 > 14400

34,7 % х 14400 = 4996,80

9

Вересень

7000

15 х 960 = 14400

15000 > 14400

34,7 % х 14400 = 4996,80

10

Жовтень

0

17 х 985 = 16745

0

11

Листопад

0

17 х 985 = 16745

0

12

Грудень

9000

17 х 1004 = 17068

15000 < 17068

34,7 % х 15000 = 5205

Разом чистий дохід за 2011 рік

105000

 

 

Кількість прибуткових місяців у 2011 році

7

 

 

Середньомісячний чистий дохід у 2011 році

105000 : 7 =

= 15000

 

 

Разом ЄСВ за 2011 рік

 

 

34889,13

Доплата за 2011 рік

 

 

34889,13 - 30000 = = 4889,13

Авансовий внесок з ЄСВ за кожний квартал 2012 року

 

 

34,7 % х 105000 х 0,25 = = 9108,75

 

Особливості переходу на загальну систему з 01.01.2012 р. або в середині року

Якщо ви були на єдиному податку до 01.01.2012 р. або тільки зареєструвалися підприємцем у 2012 році і не подали заяву на сплату єдиного податку, далі пропонуємо вам алгоритм ваших дій.

Перший квартал своєї роботи довідка 2 на загальній системі працюєте без звітів та без сплати авансів з ПДФО і ЄСВ. Після закінчення першого кварталу своєї роботи на загальній системі (протягом 40 днів після закінчення кварталу) подаєте декларацію про доходи довідка 3, де розраховуєте чистий дохід за відпрацьований квартал та авансові платежі з ПДФО (детальніше див. с. 24 цього номера).

Зверніть увагу! Оскільки для розрахунку авансових платежів з ПДФО та ЄСВ ви берете дані тільки одного кварталу, а не цілого року, то розраховану суму чистого доходу просто множите на відповідну ставку:

— для ПДФО — 15 (17) %;

— для ЄСВ — 34,7 %,

і не множите чистий дохід на 25 % (так, ніби до цього ви пропрацювали повний рік на загальній системі).

Ці суми ПДФО та ЄСВ сплачуєте до кінця року у строки, зазначені в підпункті 177.5.1 ПК, тобто не пізніше:

— 14 травня (якщо ви працювали на загальній системі з I кварталу 2012 року);

— 14 серпня (якщо ви працювали на загальній системі з II кварталу 2012 року);

— 14 листопада (якщо ви працювали на загальній системі з III кварталу 2012 року).

Щоправда, у цьому підпункті зазначено і 14 березня, як дата сплати авансового внеску з ПДФО. Але! 14 березня 2012 року у вас ще не настане строк подання декларації про доходи, де буде розраховано суму авансового платежу з ПДФО, якщо ви відпрацювали I квартал 2012 року на загальній системі. Тому сплачувати ПДФО 14 березня вам не потрібно. Чому? Просто основою для сплати авансових платежів з ПДФО є декларація про доходи, яку ви подасте до 10 травня і, відповідно, 14 травня зможете сплатити перший авансовий внесок з ПДФО.

Причому, у вас може виникнути запитання щодо заповнення декларації про доходи, а точніше — рядка 08 додатка 5 до неї. У цьому додатку потрібно розрахувати авансові платежі з ПДФО. Але форма додатка 5 передбачає, що ви до цього рік працювали на загальній системі і берете 25 % від річної суми ПДФО для сплати кожного кварталу. У вас інша ситуація. Тому ми пропонуємо вам у рядку 08 зазначити суму з рядка 03, не множачи її на 25 %. А щоб у податківців не було запитань, до декларації можна додати пояснення, що ви пропрацювали на загальній системі один квартал і розрахунки в додатку 5 зроблено виходячи з чистого доходу за квартал, а не за рік, як того вимагає форма додатка 5 до декларації.

І ще один важливий момент. Якщо за підсумками першого кварталу своєї роботи на загальній системі ви працювали «в нуль» або «у збиток», то авансові платежі з ПДФО та ЄСВ до кінця 2012 року ви не сплачуєте.

Після закінчення 2012 року загальносистемник повинен подати річну декларацію. І вже на підставі цієї декларації ви зможете зробити остаточний розрахунок та сплату ПДФО за підсумками 2012 року. Якщо за підсумками 2012 року у підприємця не буде чистого доходу (підсумок за рік буде збитковим), то в декларації за рік не можна показувати збиток, тільки позитивний чистий дохід або нульовий чистий дохід. Тому навіть якщо ви пропрацювали у збиток, у річній декларації ви повинні будете показати нульовий дохід.

Те саме стосується і ЄСВ. За підсумками року ви подаєте Звіт за формою № Д5, на підставі якого здійсните остаточний розрахунок і сплату ЄСВ. Розрахунок квартальних авансових платежів на 2012 рік підприємець здійснює самостійно й у Звіті за формою № Д5 не зазначає.

 

Висновки

1. З початку 2012 року ви перебуваєте на загальній системі оподаткування, якщо у вас немає на руках чинного Свідоцтва про сплату єдиного податку.

2. Підприємець відображає свій дохід у момент отримання грошових коштів або натуральної компенсації.

3. До складу витрат, які можна врахувати загальносистемникам при підрахунку чистого доходу, включаються тільки ті платежі, які підтверджені документально, пов'язані з господарською діяльністю підприємця, є витратами операційної діяльності.

4. Підприємці-загальносистемники повинні вести Книгу обліку доходів і витрат, затверджену наказом № 1025.

5. Підприємницький ПДФО розраховується виходячи з середньомісячного чистого доходу, усередненого тільки між тими місяцями, в яких у підприємця був позитивний чистий дохід.

6. ЄСВ розраховується від тієї ж суми чистого доходу, від якої підприємець визначає свій ПДФО.

7. Якщо підсумок 2012 року у підприємця буде збитковим, то в декларації за рік не можна показати збиток, тільки позитивний чистий дохід або нульовий чистий дохід.


Довідкова інформація (довідка)

1 Два останні види доходу виділили податківці у своєму роз'ясненні з ЄБПЗ. Ми згодні з їх думкою.

2 Він може збігатися з I кварталом календарного року, а може й не збігатися.

3 Як заповнити декларацію про доходи, ми детально розповідали у «ВД», 2012, № 2, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі