Теми статей
Обрати теми

Обговоренню підлягає... Чи зменшується дохід єдиноподатника на суму ЄСВ?

Редакція ВД
Стаття

Чи зменшується дохід єдиноподатника на суму ЄСВ?

 

Предметом нашого сьогоднішнього обговорення стане пункт 292.10 Податкового кодексу, згідно з яким до доходу єдиноподатника не включається ЄСВ, нарахований згідно із законодавством. У зв'язку з цим у деяких підприємців виникло таке запитання: «Чи можна (чи потрібно) з отриманого єдиноподатником доходу віднімати ЄСВ у розмірі 34,7 %?».

Що про це говорять податківці і що саме криється за цією нормою Податкового кодексу, — з цими питаннями зараз і розбиратимемося.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

 

Аналіз пункту 292.10 Податкового кодексу

Оскільки причиною здивування для багатьох єдиноподатників став пункт 292.10 Податкового кодексу, давайте спершу поглянемо, про що в ньому йдеться:

«292.10. Не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону».

 

Отже, процитовану норму можна умовно розбити на три частини. Стосовно ЄСВ вони звучатимуть так: доходом єдиноподатника не є ЄСВ, який:

утримується при виплаті доходу фізособам (працівникам або громадянам за цивільно-правовими договорами) і перераховується до ПФ;

нараховується при виплаті доходу фізособам (працівникам або громадянам за цивільно-правовими договорами) і перераховується до ПФ;

нараховується єдиноподатником собі згідно із законом.

Для того щоб не виникало непорозумінь, розберемося з кожною частиною цієї норми окремо.

 

ЄСВ, утриманий з доходу фізосіб

Згідно з частиною 7 статті 8 та частиною 9 статті 9 Закону про ЄСВ при виплаті доходу працівнику або громадянину (за цивільно-правовим договором) єдиноподатник, як і будь-який інший податковий агент, зобов'язаний утримати з виплачуваного доходу ЄСВ та перерахувати утриману суму до Пенсійного фонду (ПФ).

Цілком очевидно, що такі утримання не є доходом єдиноподатника. Адже зазначені суми йому не належать, а підлягають сплаті до ПФ того ж дня, коли єдиноподатник виплачує дохід фізособі.

Щодо цього у першій частині пункту 292.10 Податкового кодексу («не є доходом суми податків і зборів, утримані платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента…» цілком справедливо зазначено, що ЄСВ, утриманий з громадян при виплаті їм доходу (так само як і утриманий з них ПДФО), не є доходом єдиноподатника.

Утім, і без цього зауваження цей факт для всіх був би очевидним. Та все ж для того щоб податківці не висували підприємцям необґрунтовані вимоги щодо доходу, добре, що в Податковому кодексі про це зазначено окремо.

 

ЄСВ, нарахований на дохід фізосіб

Далі, виплачуючи дохід фізособі-громадянину, єдиноподатник зобов'язаний не лише утримати ЄСВ з доходу такої фізособи, а й нарахувати цей внесок на суму виплаченого доходу і сплатити його до ПФ уже за свій рахунок (стаття 8 Закону про ЄСВ).

Зрозуміло, що його доходом ця сума ніяк не може бути, оскільки ця операція передбачає не надходження грошових коштів, а навпаки — їх витрачання.

З цієї точки зору згадка у пункті 292.10 Податкового кодексу про те, що нарахований ЄСВ не є доходом єдиноподатника — явна надмірність. Адже назвати доходом сплачені (а не отримані) суми нікому б навіть на думку не спало. Скоріше за все, це зауваження з'явилося в пункті 292.10 «за компанію» із застереженням щодо того, що доходом не є суми ЄСВ, утримані з фізосіб.

Хай там як, але податківці нічого не змінюють у цій нормі й у своїй консультації (на сайті ДПСУ у розділі «Єдина база податкових знань» — ЄБПЗ) наводять таке роз'яснення:

«ЗАПИТАННЯ. Чи є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) ЮО — платником ЄП під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 292.10 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями, не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону».

 

При цьому абсолютно помилково вважати, що оскільки утриманий і нарахований ЄСВ не є доходом єдиноподатника, отже, на їх суму єдиноподатник може зменшити свій дохід! Із пункту 292.10 Податкового кодексу такий висновок зробити не можна. Вказівка про те, що ці суми не є доходом, свідчить про природу цих надходжень:

— утримання ЄСВ за своєю суттю не є доходом єдиноподатника, оскільки хоча підприємець і «забирає» їх із доходу фізосіб, але не для себе, а для того, щоб сплатити до ПФ;

— нарахування ЄСВ за своєю суттю не є доходом єдиноподатника, оскільки це його витрати.

При цьому зменшувати дохід на суму ЄСВ (як нарахованого, так і утриманого), на наш погляд, немає жодних підстав. Якби законодавець планував саме таке зменшення, то сказав би про це не в окремому пункті 292.10, а в загальному пункті 292.11 Податкового кодексу, який звучить так: «До складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються».

У пункті ж 292.10 Податкового кодексу немає ключової фрази «не включаються» (яку можна було б тлумачити як «виключаються»), а замість неї застосовано загальніше формулювання «не є доходом». Отже, суми ЄСВ, про які йдеться у цій нормі, просто за своєю природою не є доходом єдиноподатника.

Незважаючи на це, деякі податківці на місцях все-таки дозволяють зменшувати дохід на суму ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників. Але ми б не рекомендували користуватися подібними дозволами.

Крім того, працівники ДПСУ у консультаціях на гарячій лінії підтверджують нашу думку: дохід єдиноподатника на суму ЄСВ не зменшується.

 

ЄСВ, нарахований згідно із Законом

Усі єдиноподатники (незалежно від групи) сплачують ЄСВ у сумі 34,7 % від мінзарплати. Саме таке нарахування ЄСВ передбачено для них частиною 11 статті 8 Закону про ЄСВ.

При цьому єдиноподатник:

— не має права зменшувати кожну суму доходу на 34,7 % (хоча б тому, що ЄСВ сплачується не з суми доходу, а з мінзарплати);

не має права зменшувати місячний дохід на сплачений цього місяця ЄСВ (34,7 % від мінзарплати). І аргументи тут ті ж самі, що й у попередньому випадку.

До речі, в ЄБПЗ розміщено нечітке роз'яснення податківців із цього приводу:

«ЗАПИТАННЯ. Чи має право ФОП — платник ЄП третьої групи зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 292.10 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями, не є доходом суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону. Отже, до оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку третьої групи не включається сплачена сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

 

Проте самі працівники ДПСУ у своїх усних роз'ясненнях усіляко заперечують можливість зменшувати дохід єдиноподатника на суму ЄСВ. У принципі, і процитоване роз'яснення теж можна розуміти двояко:

— або як дозвіл зменшувати дохід на суму сплаченого ЄСВ (таким дозволом ми настійно не рекомендуємо користуватися);

— або як визнання того факту, що сплачений ЄСВ за своєю суттю не є доходом єдиноподатника, оскільки це не надходження грошових коштів підприємцю, а навпаки — їх витрачання. При цьому все-таки немає твердих законодавчих підстав для того, щоб додатково зменшувати дохід на суму сплаченого ЄСВ .

 

Підсумок

Ураховуючи розбіжності податківців із цього питання, а також відсутність у Податковому кодексі чітких законодавчих підстав для зменшення доходу єдиноподатника на суми сплаченого ним ЄСВ, ми рекомендуємо підприємцям поки що утриматися від подібних дій. Імовірно, найближчим часом позиція ДПСУ (і роз'яснення в ЄБПЗ) з цього питання конкретизується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі