Теми статей
Обрати теми

Ви запитували на семінарі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Ви запитували на семінарі

 

Запитання

Відповідь

1

2

Несвоєчасний остаточний розрахунок з ЄСВ єдиноподатником

Наприкінці березня єдиноподатник подав звіт до Пенсійного фонду за 2011 рік. ЄСВ за весь 2011 рік у повному обсязі сплачено в березні 2012 року. Чи має рацію податковий інспектор, який наполягає на тому, що потрібно сплатити штраф, оскільки слід було сплатити ЄСВ до 20 січня?

У цьому випадку інспектор має рацію. Відповідно до пункту 4.6 Інструкції від 27.09.2010 р. № 21-5 підприємці-єдиноподатники сплачують щомісячно до 20-го числа авансові внески з ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Авансові платежі враховуються підприємцем при остаточному розрахунку, який здійснюється не пізніше 20-го числа місяця, наступного за базовим звітним періодом — календарним роком. Тобто стосовно ЄСВ за 2011 рік потрібно було здійснити остаточний розрахунок не пізніше 20.01.2012 р.
Несвоєчасна сплата ЄСВ тягне за собою застосування штрафних санкцій у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум і нарахування пені з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу (пункт 2 частини 11, частина 10 статті 25 Закону про ЄСВ)

Недоплата ЄСВ за січень і лютий 2012 року єдиноподатником

Підприємець-єдиноподатник за січень і лютий 2012 року недоплатив до Пенсійного фонду по 50 грн. Чи будуть якісь штрафні санкції?

Частиною 8 статті 9 Закону про ЄСВ установлено, що базовим звітним періодом для фізичних осіб — підприємців є календарний рік. Сплату щомісячних авансових платежів з ЄСВ підприємцями-єдиноподатниками в Законі про ЄСВ не передбачено (її передбачено Інструкцією від 27.09.2010 р. № 21-5). Тому, на нашу думку, штрафні санкції, визначені статтею 25 Закону про ЄСВ, за недоплату авансів з ЄСВ до підприємців-єдиноподатників застосовуватися не повинні. Як правило, працівники Пенсійного фонду є лояльними в цьому питанні та нараховують штрафи лише в разі несплати ЄСВ у строк не пізніше
20 січня наступного за звітним року
(див., наприклад, думку Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області — pfu.cv.ua/news/news3335.php)

Несплата авансових платежів з ПДФО у 2011 році

Підприємець-загальносистемник зареєструвався на початку 2011 року та подав декларацію
про доходи за I квартал 2011 року, згідно з якою сума ПДФО становила 500 грн.

Такі вимоги, на наш погляд, є неправомірними. Ми вважаємо, що авансові платежі з податку на доходи не є податковими та відповідно грошовими зобов'язаннями у розумінні ПКУ (хоча б тому, що вони не нараховані від встановленої для «підприємницького» податку на доходи бази оподаткування).

У ДПІ нарахували ще два авансові платежі. Протягом 2011 року аванси з податку на доходи не сплачувалися. За даними річної декларації про доходи сума податку на доходи становить 150 грн. Чи правомірними є вимоги податківців сплатити всю суму авансових платежів за 2011 рік?

Податківці ж у Єдиній базі податкових знань наполягають на тому, що за несплату авансів з податку на доходи до підприємця можуть бути застосовані штрафні санкції за статтею 126 ПКУ. Тому підприємцю складно буде переконати у протилежному працівників ДПС

Заповнення декларації платника ЄП

Чи потрібно в декларації з єдиного податку розбивати суму отриманого доходу за КВЕД (у ДПІ говорять, що так) та як це зробити?

Форму декларації платника ЄП затверджено наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688. Види діяльності в розрізі КВЕД зазначаються в полі 6 розділу I декларації, отриманий дохід вказується у відповідному розділі декларації однією сумою без розбиття за видами діяльності згідно з КВЕД. У Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат) відображаються доходи від усіх видів діяльності, при цьому Порядок заповнення Книги не містить вимог щодо розбиття отримуваного доходу за КВЕД. А оскільки дані Книги використовуються для заповнення декларації платника ЄП, цей факт
є ще одним аргументом на користь того, що вимоги податківців розбивати суму доходу за КВЕД є безпідставними

Застосування штрафу за неоприбуткування готівки

Підприємець-загальносистемник здійснює торгівлю з використанням РРО. Виручка до банку здається один раз на декілька днів. За результатами перевірки податківці мають намір застосувати штраф за неоприбуткування виручки в 5-кратному розмірі. Наприклад, 20 березня до банку здано виручку 10 тис. грн. за декілька днів,
а у Книзі обліку доходів і витрат за 20 березня відображено виручку в сумі 2 тис. грн. Суму 8 тис. грн. податківці вважають неоприбуткованою. Чи можливе застосування штрафу в цьому випадку?

У ситуації, що розглядається, підприємець, очевидно, у полі «Призначення платежу» заяви на переказ готівки зазначав «Внесення виручки на рахунок». Такі формулювання, як правило, викликають підозри в податківців, які вважають різницю між сумою виручки, унесеною на банківський рахунок, і сумою виручки, відображеною у Книзі обліку доходів і витрат, неврахованою виручкою підприємця.
У таких випадках податківці намагаються застосувати штраф у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми готівки, передбачений статтею 1 Указу від 12.06.95 р. № 436/95. Однак застосування такого штрафу в цьому випадку не має під собою жодних законних підстав.

Отримавши виручку, підприємець відобразив її у Книзі обліку доходів і витрат і тим самим виконав вимоги щодо оприбуткування готівки, регламентовані Положенням від 15.12.2004 р. № 637. Чинне законодавство не зобов'язує підприємців уносити виручку на банківський рахунок у день її отримання. Ліміт каси для підприємців не встановлюється. Тому підприємець має право здавати виручку до банку один раз на декілька днів

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі