Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Якщо єдиноподатник групи 2 надає послуги фізособі, але оплату за послуги отримує від страхової компанії

Редакція ВД
Стаття

Якщо єдиноподатник групи 2 надає послуги фізособі, але оплату за послуги отримує від страхової компанії

 

ЗАПИТАННЯ. Яку групу платників ЄП має право обрати ФОП, яка здійснює господарську діяльність з ремонту автотранспортних засобів та надає зазначені послуги безпосередньо фізичній особі, при цьому оплату за виконані роботи отримує від страхової компанії?

ВІДПОВІДЬ. Узагальнюючою податковою консультацією щодо віднесення до певної групи (другої або третьої) платників єдиного податку фізичних осіб — підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг, затвердженою наказом ДПС України від 20.02.2012 № 137, визначено: якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є фізична особа (у якої виник страховий випадок), яка підписує акт виконаних робіт, але оплату виконаних послуг з ремонту автотранспортного засобу фізичної особи здійснює страхова компанія, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Якщо фізична особа — підприємець здійснює ремонт автотранспортного засобу відповідно до договору, згідно з яким замовником є страхова компанія, яка підписує акт виконаних робіт та здійснює оплату за виконання послуг у зв’язку з настанням страхового випадку, то такий підприємець має право обрати третю групу платника єдиного податку.

Роз’яснення з Єдиної бази податкових знань

 

Коментар редакції

У цьому роз’ясненні з ЄБПЗ податківці все зазначили правильно. Як відомо, єдиноподатники, які працюють у групі 2, можуть продавати товари будь-яким клієнтам (населенню, підприємцям або юрособам), а от щодо послуг для них установлено обмеження:

не можна надавати послуги підприємцям, які працюють на загальній системі оподаткування;

не можна надавати послуги юрособам, які сплачують податок на прибуток (пункт 291.4 Податкового кодексу).

Решті всіх клієнтів (тобто населенню, фізособам- та юрособам-єдиноподатникам) послуги надавати можна.

При цьому самі єдиноподатники можуть придбавати (замовляти) послуги у будь-яких виконавців, будь то громадяни, підприємці або юрособи (незалежно від обраної ними системи оподаткування).

При цьому якщо єдиноподатник ремонтує автомобіль громадянина-фізособи, але отримує оплату від страхової компанії, то він може оформити цю операцію по-різному:

1) укласти договір на ремонт автомобіля безпосередньо з фізособою (тобто договір і акт виконаних робіт будуть підписані громадянином), а оплату замість фізособи проведе страхова компанія. Таку операцію єдиноподатник може провести, працюючи у групі 2, оскільки має повне право надавати послуги громадянам;

2) укласти договір на ремонт автомобіля безпосередньо зі страховою компанією (тобто договір та акт виконаних робіт будуть підписані представником страхової компанії) і отримати оплату від неї ж. Але при такому оформленні ремонту єдиноподатнику обов’язково потрібно перебувати в групі 3, оскільки замовник робіт з ремонту (страхова компанія) не є єдиноподатником.

Тому в подібних ситуаціях підприємцям-спрощенцям слід бути дуже уважними під час оформлення договірних відносин. Ще приклади таких ситуацій можна подивитися у «ВД», 2012, № 5, с. 8.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі