Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Помилково перераховані кошти від неплатників єдиного податку та населення — не дохід єдиноподатника групи 2

Редакція ВД
Стаття

Помилково перераховані кошти від неплатників єдиного податку та населення — не дохід єдиноподатника групи 2

 

ЗАПИТАННЯ. Чи включається до доходу ФОП — платника ЄП другої групи сума коштів, помилково перерахована на його розрахунковий рахунок від СГ — неплатника ЄП, і чи може він продовжувати застосовувати спрощену систему оподаткування?

ВІДПОВІДЬ. Згідно з п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ до платників єдиного податку другої групи належать, зокрема, фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ (п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ).

До складу доходу, визначеного п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, не включаються, зокрема, суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (п. 292.11 ст. 292 ПКУ).

До доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи, установлюється ставка єдиного податку в розмірі 15 відсотків (п.п. 2 п. 293.4 ст. 293 ПКУ).

Свідоцтво платника податку анулюється органом державної податкової служби у випадках, визначених п. 299.15 ст. 299 ПКУ, якими не передбачено його анулювання при отриманні коштів від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку.

Отже, до складу доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку не включається сума коштів, помилково перерахована на його розрахунковий рахунок, яка була повернута у зв’язку з поверненням товару, розірванням договору або за листом-заявою про повернення коштів у звітному кварталі. При цьому така фізична особа — підприємець — платник єдиного податку може продовжувати перебувати у другій групі.

У разі неповернення помилково перерахованих коштів у звітному кварталі ця сума включається до граничного обсягу доходу та оподатковується за ставкою 15 відсотків єдиного податку.

Роз’яснення з ЄБПЗ

 

Коментар редакції

Як бачимо, у розділі 230.04 ЄБПЗ податківці дійшли лояльного висновку: до складу доходу фізичної особи — єдиноподатника не включається сума коштів, помилково перерахована на його банківський рахунок, яка була повернена у зв’язку з поверненням товару, розірванням договору або за листом-заявою про повернення коштів у звітному кварталі. При цьому такий єдиноподатник може продовжувати працювати у другій групі.

Тобто якщо єдиноподатник помилково надав послуги неплатнику єдиного податку або населенню, то повернути гроші він може, наприклад, за листом-заявою, в якому зазначити причиною повернення: «помилково перераховані грошові кошти».

Інакше єдиноподатнику доведеться перейти на загальну систему та сплатити з цього доходу єдиний податок за ставкою 15 відсотків (підпункт 4 пункту 293.4 ПКУ).

На нашу думку, у цій консультації все ж таки є одне «але». Податківці стверджують, що такі помилково перераховані кошти мають бути повернені у звітному кварталі. А якщо підприємець отримав помилкову оплату в останній день звітного кварталу? Не виключено, що він може просто не встигнути повернути цю суму того ж дня. На допомогу підприємцям приходить підпункт 5 пункту 292.11 ПКУ, в якому немає умови про повернення таких сум саме в межах звітного кварталу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі