Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Мінімальні ціни на алкоголь для товарної позиції 2206 00 за УКТ ЗЕД і розрахунок мінімальної роздрібної ціни на вина

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Мінімальні ціни на алкоголь для товарної позиції 2206 00 за УКТ ЗЕД і розрахунок мінімальної роздрібної ціни на вина

ЗАПИТАННЯ. Що включати до товарної позиції 2206 00 за УКТ ЗЕД і що відносити до вин для цілей застосування мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв?

Як правильно розрахувати мінімальну роздрібну ціну на вина в тарі різної місткості?

 

ВІДПОВІДЬ. Постановою № 1017 з 26.11.2012 р. Кабмін підвищив мінімальні ціни на лікеро-горілчану продукцію. Нагадуємо, що таке підвищення мінімальних цін проходить у два етапи:

— перший етап настав 26.11.2012 р. Так, мінімальні роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчану продукцію збільшаться до 142,50 грн. за літр
100-відсоткового спирту (у перерахунку «на пляшки» — до 28,50 грн. за 0,5 л). Мінімальні ціни також підвищаться і на коньяк (бренді);

— другий етап — з 01.03.2013 р. Очікується підвищення мінімальних цін на горілку та лікеро-горілчану продукцію до 150,50 грн. за літр
100-відсоткового спирту.

Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв ми наводили у «ВД», 2012, № 22, с. 4 — 5.

Тепер у наших читачів виникає запитання, що включає, наприклад, товарна позиція 2206 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Таке запитання виникає резонно, оскільки УКТ ЗЕД до цієї товарної позиції зараховує інші зброджені напої (наприклад, сидр, перрі (грушевий напій), напій медовий), суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями, в іншому місці не зазначені. І більше ніяк не конкретизує цю товарну позицію.

За практикою, що склалася, щоб підприємцю підтвердити приналежність алкогольного напою, який ним виробляється або ввозиться, зокрема, до товарної позиції 2206 00, йому бажано звернутися до торгово-промислової палати свого регіону за так званим підтвердженням.

Отримання такого підтвердження не встановлено жодним нормативно-законодавчим документом, тому формально підприємець не зобов’язаний його отримувати. Але в разі перевірки податковими органами мінімальних цін на алкоголь у нього буде на руках безперечний доказ, що дійсно такий-то напій належить саме до товарної позиції 2206 00 і отже, його, наприклад, роздрібна ціна не нижче мінімальної, визначеної постановою № 1017. Таке підтвердження (точніше, його копію) додають за потреби до акта податкової перевірки.

Відомі випадки, коли податківці самі зверталися до торгово-промислової палати для такого доказу, наприклад, у разі перевірки суб’єкта господарювання та сумніву у правильності встановлення тієї ж роздрібної ціни на алкоголь чи нарахування акцизного збору (до речі, і в цьому випадку підтвердження може допомогти).

У свою чергу для орієнтиру наведемо нижче російські пояснення до товарної позиції 2600 00. Одразу зазначимо, вони не застосовуються в Україні, тобто не мають у нас сили нормативного документа, проте стануть орієнтиром для імпортерів і виробників екзотичних алкогольних напоїв:

Ця товарна позиція включає всі зброджені напої, крім тих, що віднесені до товарних позицій 2203 — 2205.


Вона включає, між іншим:

(1) Сидр — алкогольний напій, отриманий у результаті зброджування яблучного соку;

(2) Грушевий сидр — зброджений напій, дещо схожий на сидр, приготований з грушевого соку;

(3) Медовий напій — напій, приготований у результаті бродіння розчиненого у воді меду. (Ця товарна позиція включає hydromel vineux — медовий напій, що містить добавки білого вина, ароматичних та інших речовин);

(4) Вино з висушеного винограду (з родзинок);

(5) Вина, отримані в результаті бродіння фруктових соків (вина з інжиру, фініків або ягідні вина) або овочевих соків з концентрацією спирту, що перевищує 0,5 об. %, крім соку свіжого винограду;

(6) «Malton» — зброджений напій, приготований з екстракту солоду та винного відстою;

(7) Ялинове вино — напій, приготований з голок або маленьких гілочок звичайної ялини або з ялинового екстракту;

(8) Саке (Sake) або рисове вино;

(9) Вино з пальми, приготоване з живиці деяких видів пальмових дерев;

(10) Імбирне пиво та трав’яне пиво, приготовані з цукру, води, імбиру або трав, зброджені за допомогою дріжджів.

Усі ці напої можуть бути або натуральними ігристими, або штучно насиченими вуглекислим газом. Вони, як і раніше, класифікуються в цій товарній позиції в тих випадках, коли закріплюються добавкою спирту або коли вміст спирту збільшився при подальшому зброджуванні, за умови, що вони зберігають характер продуктів, уключених до цієї товарної позиції.

Ця товарна позиція також уключає суміші безалкогольних напоїв і ферментованих напоїв та суміші ферментованих напоїв попередніх товарних позицій групи 22, наприклад суміші лимонаду та пива або вина, суміші пива та вина, що мають концентрацію спирту за об’ємом більше 0,5 об. %.

Деякі з цих напоїв можуть містити також добавки вітамінів або сполуки заліза. Ці продукти, що інколи мають назву «харчові добавки», призначені для підтримки загального стану здоров’я.


З розшифровкою видів вин для встановлення оптово-відпускних і роздрібних цін на їх окремі види, а також правильного нарахування акцизного збору ми також радимо звертатися до торгово-промислової палати за підтвердженням.

Тепер щодо другого питання. Мінімальні роздрібні ціни на вина у скляній та іншій тарі (місткістю 0,7, 0,75 л і 1 л) залишилися на колишньому рівні, тобто:

 

Код виробів згідно з УКТ ЗЕД

Опис товару

Роздрібна ціна, гривень

2204
(крім 2204 10,
2204 21 10 00,

Вина: у скляній тарі місткістю 0,7 л

18

2204 29 10 00),
2205

в іншій тарі місткістю 1 л

18

2204 10,
2204 21 10 00,
2204 29 10 00

Вина у скляній тарі місткістю 0,7 л і 0,75 л

26

У примітках до постанови № 1017 зазначено таке:

 

Примітки

1. Мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, інших зброджених напоїв, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок та інших спиртних дистилятів і спиртних напоїв різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) та місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків.

2. Мінімальна роздрібна ціна на вина в тарі місткістю менше одного літра розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, поділений на 0,7.

3. Мінімальна роздрібна ціна на вина в тарі місткістю один літр і більше одного літра розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари.

 

Тому далі на прикладі покажемо, як продавцю визначити мінімальну роздрібну ціну вина в тарі різної місткості.

Приклад. Мінімальна роздрібна ціна (Цмін) вина «Х» — 26,00 грн. Воно розлите у пляшки місткістю 0,7 і 0,75 л. Тоді:

для місткості 0,7 л

Цмін = 26 х 0,7 : 0,7 = 26,00 (грн.);

для місткості 0,75 л

Цмін = 26 х 0,75 : 0,7 = 27,86 (грн.).


Документи консультації

Постанова № 1017 — постанова КМУ «Про внесення змін до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 року № 957» від 07.11.2012 р. № 1017.

УКТ ЗЕД — Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджена Законом України «Про митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі