Теми статей
Обрати теми

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 2 (форма № Д6)

Редакція ВД
Стаття

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: частина 2 (форма № Д6)

 

У попередній статті ми розглянули базову для підприємців форму звітності з ЄСВ за себе — форму № Д5. Однак трапляється й так, що відзвітувавши за формою № Д5 підприємець повинен, крім неї, скласти ще один звіт з ЄСВ — звіт за формою № Д6. І хоча подають його не всі підприємці, а лише ті з них, хто здійснює доплату ЄСВ до мінімального розміру, про правила заповнення цього звіту знати необхідно. Саме про ці правила зараз і поговоримо.

Віталіна МІРОШНИЧЕНКО, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про пенсійне страхування — Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про Держбюджет на 2011 рік — Закон України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» від 23.12.2010 р. № 2857-VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

 

Хто зобов'язаний звітувати за формою № Д6

Форму звіту про суми єдиного внеску, передбачені договором про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, які підлягають сплаті, і суми доплати до органів ПФ затверджено додатком 6 до Порядку № 22-2. Коротка її назва — форма № Д6.

Звіт за формою № Д6 зобов'язані подавати:

— особи, у тому числі підприємці, які на підставі пункту 3 статті 24 Закону про пенсійне страхування здійснюють доплату до суми страхових внесків для того, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не менше мінімального страхового внеску;

— громадяни — фізичні особи, які досягли 16-річного віку і не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, однак уклали договори на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

— члени фермерського господарства, особистого сільського господарства, які уклали договір на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У межах цієї статті ми говоритимемо про звітність підприємців, тому для нас важливою є саме перша категорія осіб — підприємці, які доплачують ЄСВ до мінімального розміру. І тут виникає запитання: а які підприємці можуть стикнутися з обов'язком доплати ЄСВ? Стисла відповідь на нього наведена на рисунку.

 

img 1

Рисунок. Підприємці, в яких може виникнути обов'язок
подати звіт за формою № Д6

 

Тепер детальніше. На рисунку ми бачимо, що єдиноподатники та фікспатентники ЄСВ не доплачують. Чому так? Річ у тім, що Законом про ЄСВ установлено таке поняття, як «мінімальний страховий внесок з ЄСВ». Для кожного місяця він розраховується окремо та становить 34,7 % від мінімальної заробітної плати конкретного місяця (частина 5 пункту 1 статті 1 Закону про ЄСВ).

При цьому підприємці, які працювали у 2011 році на єдиному податку або фікспатенті, зобов'язані були щомісячно сплачувати ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (пункт 3.4 Інструкції № 21-5). Тому очевидно, що у них просто не може виникнути обов'язок доплачувати ЄСВ до мінімального розміру, оскільки цю вимогу вони вже виконали. Ну а оскільки єдиноподатники та фікспатентники не здійснюють доплат з ЄСВ, вони не подають звіт за формою № Д6.

Що ж до підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, то у них, імовірно, обов'язок з доплати ЄСВ може виникнути. Тож розберемося, коли та як це відбувається.

Як відомо, загальносистемники протягом року щокварталу сплачують ЄСВ у вигляді авансових платежів. Після закінчення року вони заповнюють звіт за формою № Д5 і в ній нараховують ЄСВ за кожний місяць минулого року так:

— «0,00» — за кожний місяць минулого року, в якому було отримано збиток або чистий дохід дорівнював нулю;

— 34,7 % від середньомісячної суми чистого доходу, розрахованої в декларації про доходи за минулий рік, — за кожний місяць минулого року, в якому було отримано додатний чистий дохід (хоча б 1 коп.). Детальніше про нарахування ЄСВ за підсумками року див. с. 21 цього номера.

При цьому, якщо станеться так, що середньомісячний чистий дохід буде менше мінімальної зарплати якогось місяця, то ЄСВ, розрахований від нього, буде менше мінімального розміру страхового внеску. А отже, за такий місяць потрібно буде донарахувати та доплатити ЄСВ (34,7 % від різниці між мінзарплатою та сумою середньомісячного чистого доходу).

Однак сам підприємець донарахуванням займатися не зобов'язаний (але може за бажанням). Він зобов’язаний лише:

— розрахувати суму ЄСВ за даними форми № Д5;

— відняти від неї авансові платежі з ЄСВ, уже перераховані до ПФ протягом року;

— суму, що залишилася, перерахувати до ПФ або отримати з ПФ (якщо авансові платежі перевищили ЄСВ, нарахований до сплати).

А далі працівники ПФ на підставі звіту за формою № Д5 самостійно визначають підприємцю суму ЄСВ, яку він повинен додатково доплатити у зв'язку з тим, що за деякі місяці його середньомісячний чистий дохід був менше мінзарплати (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5). Свої розрахунки вони надсилають у повідомленні за формою додатка 1 до Інструкції № 21-5:

«Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Платникам, які зобов'язані здійснити доплату до мінімального страхового внеску, органами Пенсійного фонду України для узгодження надсилається повідомлення-розрахунок за формою згідно з додатком 1, у якому зазначається розрахунок сум такої доплати, які підлягають сплаті за результатами підприємницької діяльності за звітний рік»

На підставі цього повідомлення підприємець може, по-перше, доплатити необхідну суму ЄСВ, а по-друге, скласти та подати звіт за формою № Д6.

Зверніть увагу: з наведеної цитати випливає, що за ті місяці, в яких підприємець не отримав ані копійки чистого доходу (тобто різниця між виручкою та витратами була нульова або менше нуля — збиток), ЄСВ сплачувати не потрібно взагалі (ЄСВ дорівнює нулю). Це дуже важливо у зв'язку з тим, що деякі працівники ПФ, не розібравшись у ситуації, вимагають від підприємців сплати ЄСВ виходячи із середньомісячного доходу за всі місяці року, у тому числі за збиткові, що абсолютно неправильно (детальніше про це див. «ВД», 2012, № 2, с. 41).

Тепер перейдемо до другої категорії загальносистемників, в яких може виникнути обов'язок доплати ЄСВ. Отже, якщо після того, як підприємець подав до ПФ звіт за формою № Д5 (а за необхідності — і звіт за формою № Д6) і повністю розрахувався з ПФ за минулий рік, до нього можуть прийти податківці з перевіркою. Не секрет, що такі перевірки рідко закінчуються без донарахування додаткових сум ПДФО. А це означає, що податківці збільшили чистий дохід підприємця за минулий рік. У такому разі підприємцю доведеться доплатити не лише ПДФО, а й ЄСВ (підпункт 4.5.1 Інструкції № 21-5).

Щоправда, при цьому зовсім незрозуміло, як таку доплату відобразити у звіті за формою № Д6, оскільки і таблицю 2, і таблицю 3 призначено для відображення доплат до мінімального розміру ЄСВ (а таблиця 1 узагалі призначена для громадян, які добровільно страхуються у ПФ). На нашу думку, таку доплату все ж слід зазначити в таблиці 2 форми № Д6 за рядком того місяця, в якому було сплачено ЄСВ, оскільки якось інакше виправити числові дані у звітах за формою № Д5 або Д6 узагалі є неможливим. Адже тип звіту «скасовуюча» застосовується лише для виправлення особистих даних про страхувальника, але не для виправлення сум ЄСВ.

 

Строк подання звіту

Підприємці, які подають звіт за формою № Д6, зобов'язані подати його до ПФ протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через установи банків.

Якщо останній день строку подання звіту за формою № Д6 припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (пункт 2.15 Порядку № 22-2).

При цьому доплата має бути проведена протягом 10 робочих днів із дня одержання вимоги про сплату боргу.

Як бачимо, звіт за формою № Д6, як правило, подається після закінчення року, однак є й винятки. Так, обов'язок подати звіт за формою № Д6 може виникнути всередині року, якщо підприємець:

доплачує ЄСВ за підсумками податкової перевірки;

— протягом звітного року змінює місце проживання (переїжджає за межі територіального обслуговування у старому відділенні ПФ) і не використовує при цьому працю громадян — фізичних осіб. У такому разі звіт за минулий рік (з першого по останнє число періоду, за який сплачено ЄСВ) подається до органу ПФ, в якому він перебував на обліку (тобто до відділення ПФ за колишнім місцем проживання), — пункт 3.6 Порядку № 22-2.

 

Способи подання звіту

Звіт за формою № Д6 подається особисто підприємцем або відповідальною особою підприємця до територіального відділення ПФ за місцем обліку (тобто за місцем проживання підприємця). При цьому подати звіт можна одним із таких способів:

1) якщо кількість найманих працівників і підрядників у підприємця 5 і менше (у тому числі немає жодного), то він має право подати «паперовий» звіт, не додаючи до нього електронної копії (хоча ніхто не забороняє йому звітувати в електронному вигляді, якщо йому так зручніше);

2) якщо ж кількість найманих працівників і підрядників у підприємця 6 і більше, він зобов'язаний подавати звіт в електронному вигляді:

— або без ЕЦП, однак разом із паперовою копією звіту;

— або з ЕЦП без копії на папері.

До речі, важливо пам'ятати, що звіт з ЄСВ при доплатах, надісланий поштою, не вважатиметься поданим (пункт 2.11 Порядку № 22-2), тому поштою надсилати цей звіт не можна.

Зверніть увагу: навіть у тому разі, коли підприємець подає звіт за формою № Д6 (тобто щодо внесків, сплачених за себе), він повинен ураховувати кількість найманих працівників і підрядників: якщо їх більше 5, то відзвітувати лише на папері навіть за себе не вдасться — звіт доведеться подати в електронному вигляді.

 

Що загрожує підприємцю, який не подав звіт

За неподання (або затримку в поданні) звіту за формою № Д6 передбачено відповідальність у вигляді 170-гривнєвого штрафу (стаття 25 Закону про ЄСВ). При цьому подати цей звіт корисно самому підприємцю, оскільки відсутність цього документа призведе до того, що до пенсійного стажу підприємця буде включено не весь місяць роботи, а лише його частину — пропорційно сплаченому внеску, незважаючи на те, що ЄСВ було сплачено в повному обсязі (не менше мінімального страхового внеску). Тому, щоб не було прикро і сплачений ЄСВ не пропав даремно, звіт слід подати.

 

Правила та рекомендації щодо заповнення звіту

Електронна версія звіту за формою № Д6 формується підприємцем за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого безоплатно надаються в органі ПФ за місцем узяття на облік і розміщені на офіційному сайті ПФ (http://www.pfu.gov.ua).

«Паперовий» звіт подається у друкованому вигляді або заповнюється українською мовою друкованими літерами без помарок і виправлень кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом. У разі незаповнення того чи іншого рядка звіту через відсутність операції цей рядок прокреслюється.

При заповненні полів, які складаються з клітинок, кожний з необхідних символів каліграфічно вписується до відповідної окремої клітинки. Символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки. Символи: крапка, апостроф, кома, дефіс тощо проставляються в окремих клітинках.

При заповненні поля без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка.

На паперових носіях звіт формується в двох примірниках . Один примірник звіту з позначкою органу ПФ про його прийняття зберігається у підприємця.

Грошові суми в таблицях звіту заповнюються в гривнях з копійками.

Підприємець зобов'язаний посвідчити звіт своїм підписом, а за наявності — і печаткою.

Звіт повинен подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї з необхідних таблиць звіт не приймається.

Звіт за формою № Д6 є звітом, який складається з титульної сторінки і трьох таблиць. Але здебільшого підприємцю доведеться заповнити в ньому всього лише одну, потрібну йому таблицю (див. табл. 1).

 

Таблиця 1

Структура звіту за формою № Д6

Страхувальник

Таблиця зі звіту за формою № Д6

Примітка

Особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких дано ВРУ, та які уклали договір на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, і члени фермерського господарства, особистого селянського господарства, які уклали договір на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування

«Відомості про суми добровільних внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Підприємці цю таблицю не заповнюють

Підприємці, які доплачують ЄСВ до мінімального розміру самостійно (не чекаючи повідомлення від ПФ)

«Відомості про суми доплати до мінімального страхового внеску»

На наш погляд, у цій таблиці можна також зазначати суми доплат ЄСВ у зв'язку з донарахуванням чистого доходу під час податкових перевірок

Підприємці, які доплачують ЄСВ до мінімального розміру на підставі повідомлення-розрахунку, отриманого від ПФ

«Відомості про суми доплати до мінімального страхового внеску згідно з повідомленням-розрахунком»

Подається щодо ЄСВ, доплаченого за підсумками року за ті місяці, в яких середньомісячний чистий дохід підприємця виявився меншим мінімальної зарплати

 

Як бачимо, переважна більшість підприємців матиме справу з титульним аркушем, а також з таблицями 2 і 3 звіту за формою № Д6. Тому про заповнення саме цих таблиць говоритимемо детально (табл. 2, 3 і 4).

 

Таблиця 2

Покрокове заповнення титульної сторінки звіту за формою № Д6
(заповнюють усі підприємці, які доплачують ЄСВ)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Звіт за рік»

Зазначається звітний рік (чотири цифри), за який формується
та подається звіт.
Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

Підприємець вписує десять цифр свого реєстраційного номера облікової картки платника податків (стара назва — ідентифікаційний номер фізичної особи). Цей номер переноситься до звіту з довідки, отриманої в податковій.
Якщо підприємець з релігійних або інших переконань відмовився від ІПН і має в паспорті відповідну позначку, у цьому полі він зазначає дані свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування: серія та номер (NNN XXXXXX — три літери, пробіл, шість цифр).
У разі якщо у такої застрахованої особи відсутнє свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, проводиться реєстрація за паспортними даними зазначаються: серія та номер у форматі БКNNXXXXXX, де:
— «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними;
— «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр);
— «XXXXXX» — шість цифр номера паспорта (з ведучими нулями)

«Прізвище, ім’я, по батькові»

Зазначаються прізвище, ім’я та по батькові підприємця українською мовою в називному відмінку. Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Місце проживання», «телефон»

Зазначаються поштова адреса підприємця (з індексом) і його контактний телефон

«Вихідний № у страхувальника» і «Дата»

Заповнюється лише в тому разі, якщо підприємець реєструє вихідну кореспонденцію — зазначаються реєстраційний номер згідно із журналом реєстрації вихідної документації, який потім зазначається на кожному аркуші звіту, і дата формування звіту підприємцем

«Код органу Пенсійного фонду,
до якого подається звіт»

Зазначаються код і назва районного (міського) управління ПФ, в якому підприємець зареєстрований як платник ЄСВ (код п'ятизначний, його можна довідатися у своєму управлінні ПФ за місцем обліку — на інформаційній дошці)

«№ договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування», «Дата укладання договору», «Дата початку строку дії договору», «Дата закінчення строку дії договору», «Діапазон доплат єдиного внеску за попередній період згідно з договором про добровільну участь»

Ці графи підприємцем заповнюються лише в разі добровільного страхування у Фонді «тимчасової непрацездатності» або у Фонді «нещасного випадку»

«Дата здійснення доплат»

Зазначається дата внесення доплати до мінімального розміру ЄСВ за звітний рік (тобто дата, проставлена в платіжному документі про перерахування ЄСВ-доплати)

«Перелік таблиць звіту:
Кількість аркушів»

Зазначається кількість сторінок документів однієї таблиці. Біля тих таблиць, які підприємець не заповнює (не зобов'язаний заповнювати), наприклад, таблиця 1, проставляються прокреслення

«Перелік таблиць звіту:
Кількість рядків»

Цей реквізит не заповнюється

«Усього»

Зазначається загальна кількість сторінок всіх таблиць, заповнених у звіті

«Страхувальник»

Зазначається реєстраційний номер облікової справи підприємця, його підпис і П. І. Б. (прізвище та ініціали)

«Реєстраційний № звіту в органі Пенсійного фонду» тощо

Заповнюється працівниками ПФ

 

Таблиця 3

Покрокове заповнення таблиці 2 звіту за формою № Д6 (заповнюють підприємці,
які доплачують ЄСВ самостійно, не чекаючи повідомлення від ПФ,
або за результатами податкової перевірки)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Позначка «Х» ставиться біля однієї з комірок:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому було допущено помилку. За допомогою форми «скасовуюча» виправляються лише помилки, допущені у:
П. І. Б. підприємця;
— коді підприємця;
— номері облікової картки підприємця;
— серії та номері свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
— паспортних даних;
— коді категорії застрахованої особи;
— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб (спецстаж).
Арифметичні помилки так виправити не можна.
При цьому до таблиці «скасовуюча» заносяться значення всіх реквізитів для застрахованої особи, у даних якого було допущено помилку, аналогічні значенням помилкової таблиці з типом «початкова». Крім того, при поданні таблиці «скасовуюча» разом із нею потрібно подати таблицю «початкова» з правильними даними;
3) «призначення пенсії» — якщо підприємець подає звіт для призначення пенсії

«Прізвище», «Ім’я»,
«По батькові»

Зазначаються прізвище, ім’я та по батькові підприємця українською мовою в називному відмінку

«Категорія
застрахованої особи»

Зазначається категорія застрахованої особи згідно з довідником, наведеним у додатку 2 до Порядку № 22-2. Відповідно до нього при здійсненні доплати до мінімального розміру ЄСВ підприємці повинні зазначити код «35»

«Загальна сума доплати»

Зазначається загальна сума доплати згідно з таблицею 2

«Місяць та рік, за який проведено нарахування»

Зазначається місяць (дві цифри) і рік (чотири цифри), за який підприємець доплатив ЄСВ

«Сума, з якої сплачено внесок і яка використовується для обчислення пенсії»

Ця сума розраховується так: мінімальна зарплата відповідного місяця мінус середньомісячний чистий дохід, отриманий у звітному році
(рядок 01 Розділу II додатка 7 до декларації про доходи).
Оскільки звіт з ЄСВ при доплатах уперше подається лише за 2011 рік, на сьогодні ще немає роз'яснень від ПФ з приводу заповнення цієї графи. Тому не виключено, що представники ПФ побажають бачити в цій графі загальну суму доходу, з якого сплачено ЄСВ (з урахуванням доплати), тобто суму мінімальної зарплати відповідного місяця. Тому цей момент краще уточнити у своєму відділенні ПФ.
Можливо, працівники ПФ дозволять тут же зазначити суму чистого доходу, визначену податківцями за підсумками перевірки

«Сума доплати»

Значення цієї графи визначається так: відповідна ставка єдиного податку множиться на значення попередньої графи «Сума, з якої сплачено внесок і яка використовується для обчислення пенсії», зрозуміло, якщо в цій графі зазначено різницю між мінзарплатою та середньомісячним чистим доходом.
Інакше сума доплати за кожним місяцем розраховується так:
Д = СЄП х (МЗП - СЧД), де
Д — сума доплати з ЄСВ;
СЄП — ставка єдиного податку (про неї див. далі);
МЗП — мінімальна зарплата відповідного місяця;
СЧД — середньомісячний чистий дохід, розрахований у декларації про доходи (рядок 01 Розділу II додатка 7 до декларації про доходи за звітний рік)

Якщо підприємець не застрахований добровільно у Фонді «тимчасової непрацездатності» або Фонді «нещасного випадку», він сплачує ЄСВ за мінімальною ставкою — 34,7 %. У разі ж, якщо підприємець у 2011 році був добровільно застрахований ще й у:
— Фонді «тимчасової непрацездатності», ставка ЄСВ для нього дорівнює 36,6 %;
— Фонді «нещасного випадку», ставка ЄСВ для нього дорівнює 36,21 %;
— у всіх фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування, ставка ЄСВ для нього дорівнює 38,11 %

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та зазначається його прізвище

«Дата»

Зазначається дата складання звіту

 

Таблиця 4

Покрокове заповнення таблиці 3 звіту за формою № Д6
(заповнюють підприємці, які доплачують ЄСВ на підставі
повідомлення-розрахунку, отриманого з ПФ)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Тип форми: початкова, скасовуюча, призначення пенсії»

Позначка «Х» ставиться біля однієї з комірок:
1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;
2) «скасовуюча» — якщо необхідно повністю скасувати відомості, що містяться в раніше поданому звіті, в якому було допущено помилку. За допомогою типа «скасовуюча» виправляються лише помилки, допущені у:
— П. І. Б. підприємця;
— коді підприємця;
— номері облікової картки підприємця;

— серії та номері свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
— паспортних даних;
— коді категорії застрахованої особи;
— коді підстави для обчислення стажу окремим категоріям осіб (спецстаж).
Арифметичні помилки так виправити не можна.
При цьому до таблиці з типом «скасовуюча» вносяться значення всіх реквізитів для застрахованої особи, у даних якого було допущено помилку, аналогічні значенням помилкової таблиці з типом «початкова». Крім того, при поданні таблиці «скасовуюча» разом із нею потрібно подати таблицю «початкова» з правильними даними;
3) «призначення пенсії» — якщо підприємець подає звіт для призначення пенсії

«Прізвище», «Ім’я»,
«По батькові»

Зазначаються прізвище, ім’я та по батькові підприємця українською мовою в називному відмінку

«Категорія
застрахованої особи»

Зазначається категорія підприємця згідно з довідником, наведеним у додатку 2
до Порядку № 22-2. Відповідно до нього при здійсненні доплати до мінімального розміру ЄСВ підприємці повинні зазначити код «35»

«Загальна сума доплати»

Зазначається загальна сума доплати згідно з таблицею 3

«Місяць та рік, за який проведено нарахування»

Зазначається місяць (дві цифри) і рік (чотири цифри), за який підприємець доплатив ЄСВ

«Сума, з якої сплачено страховий внесок і яка використовується для обчислення страхових виплат»

Така сума визначаться шляхом ділення суми з графи «Сума доплати» на відповідну ставку ЄСВ.
Якщо підприємець не застрахований добровільно у Фонді «тимчасової непрацездатності» або Фонді «нещасного випадку», він сплачує ЄСВ за мінімальною ставкою — 34,7 %. У разі ж, якщо підприємець у 2011 році був добровільно застрахований ще й у:
— Фонді «тимчасової непрацездатності», ставка ЄСВ для нього дорівнює 36,6 %;
— Фонді «нещасного випадку», ставка ЄСВ для нього дорівнює 36,21 %;
— у всіх фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування, ставка ЄСВ для нього дорівнює 38,11 %
Однак оскільки звіт з ЄСВ при доплатах уперше подається лише за 2011 рік, то на сьогодні ще немає роз'яснень від ПФ з приводу заповнення цієї графи. Тому не виключено, що представники ПФ побажають бачити в цій графі загальну суму доходу, з якого сплачено ЄСВ (з урахуванням доплати), тобто мінімальну суму зарплати відповідного місяця. Тому це питання краще уточнити у своєму відділенні ПФ

«Сума доплати»

Ця сума переноситься з повідомлення-розрахунку, отриманого від ПФ

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та зазначається його прізвище

«Дата»

Зазначається дата складання звіту

 

Для наочності розглянемо приклад заповнення звіту за формою № Д6.

 

ПРИКЛАД

Підприємець Ярошенко Яна Ігорівна (ІПН — 3333333333) проживає в м. Харкові за адресою вул. Жовтневої революції, 5, тел. 735-69-00.

У 2011 році діяльність здійснювалася на загальній системі оподаткування. Чистий дохід у 2011 році становив у:

— січні — 1150,00 грн.;

— лютому — 970,00 грн.;

— березні — 1140,00 грн.;

— квітні — 620,00 грн.;

— травні — 0,00 грн.;

— червні — збиток 500,00 грн.;

— липні — 810,00 грн.;

— серпні — 2500,00 грн.;

— вересні — 0,00 грн.;

— жовтні — 300,00 грн.;

— листопаді — 1150,00 грн.;

— грудні — 450,00 грн.

ЄСВ сплачувався за мінімальною ставкою — 34,7 %.

Після закінчення 2011 року було подано звіт за формою № Д5 та отримано від ПФ повідомлення про доплату ЄСВ у сумі 5,63 грн. Цю суму було сплачено 15.03.2012 р.

Як у такому разі заповнити звіт за формою № Д6 за 2011 рік?

 

Спочатку розрахуємо середньомісячний чистий дохід підприємця за 2011 рік: (1150,00 + + 970,00 + 1440,00 + 620,00 - - 500,00 + 810,00 + 2500,00 + + 300,00 + 1150,00 + 450,00) : 9 = = 987,78 грн.

Зверніть увагу: при розрахунку середньомісячного чистого доходу загальний річний дохід потрібно поділити на кількість прибуткових місяців, а їх у 2011 році підприємець мав 9 (оскільки у травні і вересні чистий дохід був нульовий, а в червні взагалі було отримано збиток).

Тепер розрахуємо ЄСВ. Отже, ЄСВ за травень, червень і вересень дорівнює нулю, оскільки в цих місяцях підприємець не отримував додатного чистого доходу. А ми пам'ятаємо, що за ті місяці, в яких було отримано нульовий чистий дохід або збиток, ЄСВ зовсім не сплачується.

ЄСВ за кожний із місяців (крім травня, червня та вересня), що залишилися, дорівнює 987,78 грн. х 34,7 % = 342,76. Цю суму ЄСВ підприємець відобразить у звіті за формою № Д5. Однак подивимося, чи не було у 2011 році місяця, в якому розрахований середньомісячний чистий дохід був менше мінімальної зарплати?

Згідно зі статтею 22 Закону про Держбюджет на 2011 рік мінімальна зарплата у 2011 році становила для місяців:

— з січня по березень — 941,00 грн.;

— з квітня по вересень — 960,00 грн.;

— з жовтня по листопад — 985,00 грн.;

грудня — 1004,00 грн.

Як бачимо, у грудні 2011 року середньомісячний чистий дохід підприємця (987,78 грн.) був менше мінімальної зарплати (1004,00 грн.). А отже, за цей місяць ЄСВ нараховано в розмірі менше мінімального. Таким чином, підприємець повинен здійснити доплату ЄСВ до мінімального розміру за грудень 2011 року та відобразити її у звіті за формою № Д6.

Оскільки підприємець здійснює доплату на підставі повідомлення, отриманого з ПФ, заповнений звіт за формою № Д6 виглядатиме так, як ззазначно на с. 39.

 

Висновки

Звіт за формою № Д6 зобов'язані подавати підприємці, які здійснюють доплату ЄСВ до мінімального розміру , а саме:

загальносистемники, в яких середньомісячний чистий дохід хоча б в одному місяці був менше мінімальної зарплати відповідного місяця;

загальносистемники, яким після того, як вони вже відзвітували з ЄСВ за себе, було донараховано ПДФО за результатами податкової перевірки (тобто податківці збільшили чистий дохід підприємця за минулий рік).

Звіт за формою № Д6 подається до територіального відділення ПФ за місцем проживання підприємця протягом одного календарного місяця після здійснення доплати через установи банків.

При цьому, якщо кількість найманих працівників і підрядників у підприємця 5 і менше, то він може обмежитися лише «паперовим» звітом. Якщо ж кількість найманих працівників і підрядників 6 і більше, звіт обов'язково потрібно подавати в електронному вигляді.

За неподання (або затримку в поданні) звіту за формою № Д6 передбачено відповідальність у вигляді 170-гривнєвого штрафу. Крім того, за відсутності цього документа до пенсійного стажу підприємця буде зараховано не весь місяць його роботи, а лише його частину, незважаючи на те, що ЄСВ було сплачено в повному обсязі.

 

img 2

 

img 3

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі