Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Як відбувається остаточний розрахунок з ЄСВ за результатами 2011 року для єдиноподатників

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Як відбувається остаточний розрахунок з ЄСВ за результатами 2011 року для єдиноподатників

 

ЗАПИТАННЯ. Як підприємцю-єдиноподатнику правильно здійснити остаточний розрахунок з ЄСВ за підсумками 2011 року?

ВІДПОВІДЬ. Закон про ЄСВ не містить такого поняття, як остаточний розрахунок з єдиного соцвнеску (далі — ЄСВ). Згідно з пунктом 8 статті 9 Закону про ЄСВ підприємці-єдиноподатники зобов’язані сплачувати ЄСВ не пізніше 20-го числа місяця, наступного за базовим звітним періодом, яким для них є календарний рік.

Водночас підпунктом 4.6.2 Інструкції № 21-5 передбачено сплату щомісячних авансових платежів з ЄСВ до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який сплачується авансовий платіж. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним не пізніше 20-го числа місяця, наступного за базовим звітним періодом, тобто не пізніше 20 січня 2012 року.

Таким чином, імовірно, поняття остаточного розрахунку з ЄСВ за підсумками року було запроваджено авторами Інструкції № 21-5 через установлення ними необхідності сплати щомісячних авансових платежів.

Відповідно, якщо підприємець протягом 2011 року щомісячно сплачував авансові платежі в сумі не менше мінімального страхового внеску (добуток мінімальної зарплати для відповідного місяця та ставки ЄСВ 34,7 % або ставки ЄСВ у більшому розмірі, якщо підприємець уклав договір про добровільну участь), то остаточний розрахунок з ЄСВ, згаданий у підпункті 4.6.2 Інструкції № 21-5, по суті, зведеться виключно до сплати ЄСВ за грудень 2011 року не пізніше 20.01.2012 р.

Звіт з ЄСВ за себе («Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» за формою додатка 5 до Порядку № 22-2; заповнюється таблиця 2) такі підприємці повинні будуть подати до 01.04.2012 р. Детальніше про заповнення річної звітності з ЄСВ ми поговоримо в наступному номері «ВД».


Документи консультації

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі