Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Куди сплачувати ПДФО із зарплати працівника, якщо він працює на об’єкті за межами місця основної діяльності

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Куди сплачувати ПДФО із зарплати працівника, якщо він працює на об'єкті за межами місця основної діяльності

 

ЗАПИТАННЯ. У підприємця є офісне приміщення в місті та гараж в області, де стоять автотранспортні засоби. Гараж охороняється найманим працівником — сторожем. Чи є такий гараж окремим структурним підрозділом, що вимагає взяття на облік у податковому органі? До якого бюджету підприємець повинен сплачувати податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) із заробітної плати сторожа: за місцем проживання чи за місцем знаходження гаража?

 

ВІДПОВІДЬ. Для здійснення своєї діяльності підприємець може використовувати скільки завгодно офісів, складів, магазинів, господарських об'єктів тощо.

При цьому жодного юридичного статусу, наприклад, як у філій юросіб, у таких об'єктів не буде.

Водночас у зв'язку з наявністю в підприємця таких об'єктів він може бути платником будь-яких податків (зборів). Наприклад, гараж стоїть на земельній ділянці підприємця, за яку він сплачує земельний податок до бюджету за місцем її розташування, або він сплачує орендну плату звичайній фізособі, з якої зобов'язаний утримувати ПДФО тощо.

Якщо такі об'єкти розташовано за межами міста, а точніше району в місті, де знаходиться його місце проживання і де він стоїть на обліку в податковому органі, то в такому разі підприємець повинен:

— перебувати в податковому органі, де розташований цей гараж, за неосновним місцем обліку. Для цього в порядку, передбаченому розділом VII Порядку № 1588, протягом 10 робочих днів після реєстрації майна, пов'язаного з оподаткуванням, потрібно подати до податкового органу реєстраційну заяву за формою № 5-ОПП з позначкою «облік за неосновним місцем обліку». Дані заяви про взяття на облік за неосновним місцем обліку вносяться до Реєстру самозайнятих осіб;

— надати форму № 20-ОПП, як і за об'єктами за основним місцем обліку, оскільки податкові органи вимагають інформувати про всі об'єкти оподаткування та об'єкти, пов'язані з оподаткуванням (пункт 63.3 ПКУ і Порядок № 1588). Водночас якщо об'єкт оподаткування було створено до 2011 року, з якого набув чинності ПКУ, і не змінювався, то, на наш погляд, надавати інформацію про такий об'єкт не потрібно (див. «ВД», 2012, № 4, с. 34).

Залежно від того, з яким об'єктом пов'язано оподаткування, у графі 3 форми № 20-ОПП проставляється відповідний код зі спеціального довідника об'єктів: 659 — гараж, 580 — земельна ділянка; 20 — автомобіль (за новопридбаними автомобілями).

Тепер що стосується сплати у випадку з «відокремленим» об'єктом ПДФО із заробітної плати сторожа, який охороняє гараж (автомобілі) . На підставі підпункту 168.4.5 ПКУ ПДФО із заробітної плати працівника має сплачуватися виключно за місцем взяття на облік підприємця (не має значення, де знаходиться місце проживання працівника і де розташовано об'єкт, на якому працюють працівники підприємця).


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі