Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Чи необхідно в заяві єдиноподатника зазначати адресу майна, яке здаватиметься в оренду

Редакція ВД
Стаття

Чи необхідно в заяві єдиноподатника зазначати адресу майна, яке здаватиметься в оренду

 

ЗАПИТАННЯ. Чи необхідно ФОП — платнику ЄП, яка здає в оренду власне нерухоме майно, зазначати у графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи адреси майна, яке буде здаватися в оренду?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до органу державної податкової служби заяву.

Згідно з п.п. 4 п. 298.3 ст. 298 ПКУ в заяві зазначається, зокрема, місце провадження господарської діяльності.

Таким чином, якщо фізична особа — підприємець — платник єдиного податку здійснює здавання в оренду власного нерухомого майна, то у графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

 

коментар редакції

 

Обов’язковим реквізитом свідоцтва платника єдиного податку є місце провадження господарської діяльності. Тому в пункті 7 заяви про застосування спрощеної системи підприємцю, який має намір працювати на єдиному податку, потрібно зазначити індекс, найменування населеного пункту, адресу його розташування.

Водночас з підпункту 4 пункту 298.3 статті 298 ПКУ* і наказу № 1675** незрозуміло, наявність яких саме об’єктів (в одному або декількох населених пунктах) має бути позначено як місце провадження діяльності. Зокрема, незрозуміло, чи потрібно зазначати адреси об’єктів нерухомості, які підприємець здає в оренду, якщо фактично діяльність у них провадять орендарі.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

** Наказ Мінфіну «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми і порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування і форми розрахунку доходу за попередній календарний рік» від 20.12.2011 р. № 1675.

У роз’ясненні представників податкового органу, наведеному в ЄБПЗ, зазначається, що в заяві єдиноподатника потрібно навести адреси всіх таких об’єктів нерухомості.

Ми не згодні з такою точкою зору, оскільки точна адреса такого об’єкта — це всього лише місце розташування нерухомості, яка використовується для провадження діяльності, а місцем її здійснення фактично є населений пункт, де її орендують (може збігатися з адресою підприємця).

Адже маючи об’єкти, у зв’язку з якими виникає обов’язок сплачувати податки в інших адміністративно-територіальних одиницях, підприємець повинен стати на облік у ще одному (декількох) податкових органах. Також про всі такі об’єкти підприємець повинен був повідомити податковий орган, подавши форму № 20-ОПП (див. «ВД», 2012, № 4, с. 34). Тому податковий орган і так матиме у своєму розпорядженні інформацію про об’єкти нерухомості, які підприємець здає в оренду.

Крім того, за логікою податківців, на підставі пунктів 298.5 і 298.6 ПКУ єдиноподатнику доведеться також подавати заяву, якщо він припинить здавати об’єкти в оренду, оскільки відбудеться зміна місця провадження діяльності.

У такому разі заява подається платником єдиного податку групи 2 не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни, групи 3 — разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Що стосується відповідальності за незазначення місця провадження діяльності об’єктів оренди, то в іншому роз’ясненні з ЄБПЗ вказано таке:

«…ПКУ не передбачена відповідальність за невнесення змін до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку в разі неподання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку зі зміною місця провадження господарської діяльності, на підставі якої вносяться зміни до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку.

При цьому у разі виявлення органами державної податкової служби під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, свідоцтво платника єдиного податку анулюється на підставі акта перевірки (п. 299.16 ст. 299 ПКУ).»

На нашу думку, не можна стверджувати, що відсутність у свідоцтві згадки про об’єкт нерухомості, який здається в оренду, є таким уже грубим порушенням, через яке його можуть анулювати. Проте, ураховуючи позицію податківців, що склалася на сьогодні, обережним підприємцям ми б радили детально вказати всі такі об’єкти в заяві.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі