Теми статей
Обрати теми

Слово державним органам. Чи може єдиноподатник надавати в оренду частину нежитлового приміщення до 300 кв. м, а іншу частину передавати в користування

Редакція ВД
Стаття

Чи може єдиноподатник надавати в оренду частину нежитлового приміщення до 300 кв. м, а іншу частину передавати в користування

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може ФОП перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати в оренду частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) до 300 кв. м, а іншу частину безоплатно передавати в оренду (користування)?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 1 ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Указане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Підпунктом 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ передбачено, що фізичні особи — підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 кв. м, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м, не можуть бути платниками єдиного податку.

Таким чином, фізична особа — підприємець, яка здає в оренду частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) до 300 кв. м, а іншу частину нежитлового приміщення (споруди, будівлі) безоплатно передає в оренду (користування), не може перебувати на спрощеній системі оподаткування.

 

коментар редакції

 

Ми не згодні з думкою податківців, висловленою в ЄБПЗ. Пояснимо чому.

Безоплатна передача майна в користування за своєю суттю є позичкою, а не орендою . Це випливає зі статті 827 ЦКУ:

«За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. <…> Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними <…>».

При цьому договір позички регулюється іншими нормами ЦКУ, ніж договір оренди.

У свою чергу, обмеження за площею, що здається в оренду єдиноподатником, поширюються лише на договори оренди. Це означає, що підприємець може оформити замість договору оренди договір позички на всю нерухомість або на ту її частину, яка перевищує допустиму для оренди межу у 300 кв. м для нежитлової нерухомості.

Однак! Судячи з роз’яснення, що коментується, податківці проти обходу орендних обмежень шляхом укладання договору позички. Тому обережним підприємцям потрібно мати на увазі, що можливо в таких випадках їм доведеться звертатися до суду (детальніше див. «ВД», 2012, № 8, с. 22).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі