Теми статей
Обрати теми

На замітку

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

До кінця року в порядку держреєстрації суб'єктів господарювання відбудуться зміни

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо взяття на облік юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 24.05.2012 р. № 4839VI

 

Цей Закон за задумом законодавців має завершити запровадження принципу «єдиного вікна» під час держреєстрації суб'єктів господарювання та взяття їх на облік в органах статистики, ДПС і ПФУ. Після набуття чинності Законом підтвердити факт узяття на облік у цих органах можна буде одним документом — випискою з Єдиного держреєстру юридичних осіб і фізичних осіб —підприємців (далі — ЄДР).

Змінами, що вносяться до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755IV, уточнюється перелік відомостей про юридичних осіб, їх відокремлені підрозділи та фізичних осіб — підприємців, які містяться в ЄДР. Так, до ЄДР тепер уноситимуться відомості, отримані в порядку взаємного обміну інформацією з відомчих реєстрів органів статистики, ДПС, ПФУ, зокрема:

— дата та номер запису про взяття на облік і зняття з обліку, назва та ідентифікаційні коди органів статистики, ДПС і ПФУ, в яких особи перебувають на обліку;

дані органів статистики про основний вид діяльності особи;

дані ПФУ про реєстраційний номер платника єдиного соцвнеску та клас профризику за основним видом діяльності;

— у разі зміни місцезнаходження особи — строк, до якого особа перебуває на обліку в органі ДПС за місцем попередньої реєстрації.

Усі ці відомості відображатимуться у виписці з ЄДР , яка видаватиметься не пізніше наступного робочого дня після отримання держреєстратором даних про взяття особи на облік в органах статистики, ДПС і ПФУ.

З урахуванням зазначених змін відкрити рахунок у банку можна буде лише за наявності виписки з ЄДР (відповідні зміни вносяться до статті 24 Закону про ЄСВ).

Цей Закон спрямовано також на реалізацію положень Закону № 4834 (див. с. 4 цього номера), що змінює порядок узяття на облік у податкових органах і відкриття банківських рахунків, закріплений у ПКУ, які повинні набути чинності одночасно із Законом № 4839.

 

Посилено відповідальність за порушення вимог щодо пасажирських автоперевезень

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил руху через залізничні переїзди та перевезень пасажирів автомобільним транспортом» от 07.06.2012 р. № 4950VI

 

Відповідно до змін, унесених до статті 20 Закону про автомобільний транспорт, до перевезень пасажирів в нічний час (з 22:00 до 06:00), крім автобусів, які використовуються на маршрутах загального користування в режимі регулярних пасажирських перевезень, допускаються також автобуси, які обладнані контрольними приладами реєстрації режимів праці та відпочинку водіїв (тахографами).

Зазначимо, що заборона на нічні пасажирські перевезення (крім регулярних) автобусами, не оснащеними тахографами, існував і раніше та був передбачений наказом Мінтранспорту та зв'язку МВС від 10.01.2006 р. № 1/6, зі змінами та доповненнями. Тепер же цю вимогу сформульовано на законодавчому рівні. Одночасно ст. 1331 КУпАП доповнено положеннями про відповідальність за порушення цієї вимоги: адмінштраф на водіїв у розмірі від 50 до 80 нмдг (від 850 до 1360 грн.). У разі якщо особа, яка вже притягувалася до відповідальності, вчинила це правопорушення повторно протягом року, то розмір штрафу становить від 80 до 100 нмдг (від 1360 до 1700 грн.). Дані зміни, тобто «нічні норми», набудуть чинності через 2 місяці з дня офіційного опублікування Закону, яка відбулося 04.07.2012 р., а сам Закон набув чинності 05.07.2012 р.

Крім цього, підвищено розмір штрафів за зберігання транспортних засобів, що використовуються для перевезення пасажирів на комерційній основі, поза встановленими місцями їх стоянки. Тепер він становить від 50 до 60 нмдг (від 850 до 1020 грн.). Також посилено відповідальність за порушення правил руху через залізничні переїзди, за здійснення регулярних перевезень пасажирів на постійних маршрутах без укладання договору про перевезення пасажирів автомобільним транспортом або без паспорта маршруту.

 

Повторність для застосування санкцій за статтею 120 ПКУ: податківці закріплюють свою позицію

Лист ДПСУ від 10.05.2012 р. № 13270/7/101117/1973

 

Стаття 120 ПКУ передбачає застосування штрафу в розмірі 170 грн. за кожний факт неподання або несвоєчасного подання платником податкових декларацій (розрахунків). У разі вчинення тих самих дій платником, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, розмір штрафу збільшується до 1020 грн.

Як роз'яснила ДПСУ, для цілей застосування штрафу за пунктом 120.1 ПКУ в підвищеному розмірі (1020 грн.) повторним порушення буде за умови, що платнику протягом року (365 днів або 366 днів — для високосного року) уже було винесено податкове повідомлення-рішення з нарахуванням санкцій за пунктом 120.1 ПКУ за несвоєчасне подання (неподання) податкової декларації (розрахунку). Зверніть увагу:

вид податку, за який був застосований штраф за пунктом 120.1 ПКУ, не має значення;

— можливість застосування «повторного» штрафу не прив'язується до такого строку, як календарний рік («повторний» штраф, як уже зазначалося, може бути застосований протягом 365 (366) днів з дня винесення попереднього податкового повідомлення-рішення).

Наприклад, підприємець подав декларацію з ПДВ за грудень 2011 року 15.02.2012 р., тобто з порушенням установленого граничного строку (20.01.2012 р.). Податкове повідомлення-рішення про нарахування штрафу за пунктом 120.1 ПКУ у розмірі 170 грн. за несвоєчасне подання ПДВ-декларації винесено 05.03.2012 р. Якщо підприємець несвоєчасно подасть декларацію з податку на доходи за 2012 рік (граничний строк — 09.02.2013 р.), то до нього може бути застосований «повторний» штраф у сумі 1020 грн., причому можливість накладання 1020гривенного штрафу в податківців зберігається до 05.03.2013 р. Після цієї дати застосовувати «повторний» штраф вони не мають права.

 

ДПСУ відповіла на актуальні запитання у сфері електронних сервісів

Лист ДПСУ від 26.03.2012 р. № 5330/6/153515

 

1. ДПСУ говорить про свою підтримку ідеї надання на законодавчому рівні платникам ПДВ можливості надсилати покупцям податкові накладні (ПН) в електронній формі з дотриманням умов про реєстрацію електронного підпису та після реєстрації їх в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Норма відповідного змісту, нагадаємо, уже закладена в Законі України від 24.05.2012 р. № 4834VI (раніше — законопроект № 9661д) і починає застосовуватися з 01.07.2012 р.

Додамо лише, що за новими правилами:

— спосіб складання податкової накладної (паперовий чи електронний) обирає саме покупець (одержувач податкової накладної);

— одержувач податкової накладної може зробити вибір на користь електронної форми податкової накладної лише в тому разі, якщо ця накладна згідно з вимогами ПКУ підлягає (з 01.07.2012 р. ПН, що підлягає реєстрації в ЄРПН, спочатку видають, а потім уже реєструють) реєстрації в ЄРПН (детальніше див. «ВД», 2012, № 12, с. 7).

2. Також ідеться про те, що вже реалізовано можливість отримання відомостей з ЄРПН як покупцями, так і платниками продавцями — платниками ПДВ.

3. На сьогодні погоджується проект наказу, яким затверджується План заходів щодо розробки та введення в експлуатацію АС «Електронній кабінет платника податків» (як передбачається, через нього можна буде готувати та надсилати звітність, вести офіційне листування з органами ДПС тощо).

4. У разі якщо платник податків користується програмним забезпеченням «M.E.doc», наданим ДПСУ (його можна знайти на веб-сайті ДПСУ в розділі «Платникам податків про електронну звітність»), то в разі виникненні проблем технічного або методологічного характеру, йому необхідно звертатися до розробників цього програмного забезпечення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі