Теми статей
Обрати теми

На замітку. Індексуємо зарплату за травень 2012 року

Редакція ВД
Коментар

На замітку

 

Як користуватися податковими консультаціями: роз’яснення Мін’юсту

Лист Мін’юсту від 22.02.2012 р. № 79-0-2-12/8.2(1)

 

Відповідно до статей 52 і 53 ПКУ за зверненнями платників податків контролюючі органи (податкові або митні) повинні безоплатно надавати консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання звернення.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Основна цінність індивідуальної податкової консультації полягає в такому: не може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв згідно з податковою консультацією, наданою йому в письмовій або електронній формі, а також узагальнюючою податковою консультацією, зокрема, на підставі того, що в майбутньому така податкова консультація або узагальнююча податкова консультація була змінена або скасована (п. 53.1 ПКУ).

Однак звертаємо увагу, що в цьому випадку платник податків звільняється лише від відповідальності, а не від сплати сум податкового зобов’язання.

Платник податків має право оскаржити до суду консультацію в письмовій або електронній формі (усну консультацію, узагальнюючу податкову консультацію за правилами пункту 53.3 ПКУ оскаржити не можна), якщо, на його думку, вона суперечить нормам або змісту відповідного податку або збору.

Крім того, використання податкової консультації обмежене періодом дії, коли норма закону має юридичну силу, крім випадків визнання судом такої консультації недійсною.

 

Підприємці, які вийшли на пенсію за вислугою років, не звільняються від сплати ЄСВ за себе

Лист Пенсійного фонду від 28.02.2012 р. № 4691/03-20

 

У своєму листі Пенсійний фонд зазначив, що право не сплачувати ЄСВ за себе на підставі частини четвертої статті 4 Закону про ЄСВ надано лише тим єдиноподатникам-пенсіонерам, які отримують пенсію за віком. Умови її призначення визначено статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Пенсія за вислугою років, на яку мають право окремі категорії громадян, визначається за спеціальними законами та належить до іншого виду пенсії. Тому підприємці-єдиноподатники, які отримують пенсію за вислугою років, від сплати ЄСВ за себе не звільняються. Ми вважаємо думку Пенсійного фонду обґрунтованою, оскільки на сьогодні немає законодавчих підстав для того, щоб «прирівняти» для звільнення від сплати ЄСВ пенсіонерів за вислугою років до пенсіонерів за віком.

 

Виплата винагороди підприємцю за цивільно-правовим договором: ЄСВ-нюанси

Лист Пенсійного фонду від 12.01.2012 р. № 788/03-20

 

У своєму листі Пенсійний фонд пояснив, на підставі яких документів особа, яка виплачує підприємцю винагороду за виконання робіт (послуг) за цивільно-правовим договором, могла переконатися в тому, що виплата провадиться в рамках видів діяльності, які «зареєстровані» на підприємця, — щоб не обкладати таку виплату ЄСВ. Нагадаємо, що до 06.05.2011 р. у Законі про ЄСВ була неточність, котра посилала нас до свідоцтва про держреєстрацію, в якому насправді види діяльності підприємця не зазначалися. З урахуванням роз’яснення маємо таку картину.

 

Період здійснення виплати

Система оподаткування підприємця

Документ, що підтверджує види діяльності

До 06.05.2011 р.

На загальній системі

Витяг з Єдиного держреєстру або довідка, надана органами статистики

На єдиному податку

Копія свідоцтва про сплату єдиного податку

Після 06.05.2011 р.

На загальній системі або єдиному податку

Витяг з Єдиного держреєстру

 

Для випадків, коли ЄСВ з виплати підприємцю все ж таки довелося сплатити, Пенсійний фонд також надав рекомендації щодо заповнення додатка 4 з ЄСВ (якщо винагорода не обкладалася ЄСВ, інформацію про таку виплату в додатку 4 відображати не потрібно).

Так, у додатку 4 сума доходу має бути рознесена відповідно до місяців, за які вона нарахована. У реквізиті 11 таблиці 6 додатка 4 обов’язково має бути відображений місяць, за яких здійснено нарахування. У реквізиті 9 таблиці 6 «Код категорії застрахованої особи» зазначається код «26».

 

Нові строки подання валютної декларації

Лист ДПСУ від 12.03.2012 р. № 6994/7/22-3317

 

ДПСУ підкреслює, що суб’єкти підприємницької діяльності, які мають валютні цінності, що знаходяться за межами України, з 01.01.2012 р. подають валютну декларацію у строки, установлені для подання платниками податку на прибуток фінзвітності до податкових органів (тобто в строки, установлені для подання декларації з податку на прибуток).

Таким чином, декларація про валютні цінності, доходи і майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами, подається (щокварталу) тепер протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

 

Надання послуг з видачі готівки за допомогою платіжного терміналу, ведення книги обліку виданих і прийнятих старшим касиром грошей

Лист НБУ від 05.03.2012 р. № 25-310/528-2500

 

Чи має право підприємство (або підприємець) надавати власникам платіжних карток послуги з видачі готівки за допомогою платіжного терміналу?

НБУ зазначає: якщо підприємство (підприємець) приймає до обслуговування спеціальні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів або послуг та оснащене платіжним терміналом (у тому числі з’єднаним або об’єднаним з РРО), то таке підприємство (підприємець) може за рахунок готівкової виручки або коштів, отриманих із банку, надавати власнику спеціального платіжного засобу Національної системи масових електронних платежів та інших платіжних систем послуги з видачі готівки.

Для цього підприємство (підприємець) має роздрукувати квитанції платіжного терміналу (розрахункові документи) і відобразити такі операції у відповідній книзі обліку.

Обмеження щодо видачі готівки за спеціальними платіжними засобами можуть установлюватися НБУ, платіжною організацією відповідної платіжної системи та банками — членами цієї системи.

 

При купівлі земельної ділянки пенсійний збір не сплачується

Лист Пенсійного фонду від 27.03.2012 р. № 7107/03-20

 

Як відомо, пунктом 9 статті 1 Закону про збір на пенсійне страхування передбачено справляння пенсійного збору при купівлі нерухомості.

Нерухомим майном визнається житловий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об’єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із Законом про оподаткування прибутку.

Тому Пенсійний фонд доходить висновку, що земельна ділянка не належить до нерухомого майна у визначенні Закону про збір на пенсійне страхування. Отже, вартість земельної ділянки не є об’єктом обкладення пенсійним збором.

 

Персональні дані, отримані до 01.01.2011 р., можуть оброблятися без згоди особи

Лист Держслужби з питань захисту персональних даних від 29.02.2012 р. № 10/635-12

 

Держслужба нагадала, що згода суб’єкта персональних даних на обробку його персональних даних повторно не надається, якщо власник продовжує обробляти персональні дані суб’єкта відповідно до правовідносин на основі вільного волевиявлення фізичної особи, які виникли до набуття чинності Законом про захист персональних даних.

Передбачається, що персональні дані, отримані до 01.01.2011 р., було передано фізичною особою добровільно, тому додаткова згода суб’єкта персональних даних не потрібна. Однак бази з такими персональними даними все одно підлягають реєстрації.

 

Завищено ціни на ліки — ліцензію можуть анулювати

Наказ МОЗ від 28.02.2012 р. № 134

 

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (наказ МОЗ від 31.10.2011 р. № 723) доповнено нормою, згідно з якою суб’єкт господарювання повинен забезпечити дотримання розмірів граничних постачальницько-збутових надбавок і граничних торговельних (роздрібних) надбавок, установлених наказом КМУ від 17.10.2008 р. № 955 . При цьому відпуск або наявність в аптечному закладі лікарського засобу, гранична надбавка на який перевищує встановлену Кабміном, унеможливлює виконання ліцензіатом Ліцензійних умов.

Таким чином, реалізація або наявність в аптеці лікарських препаратів з надбавкою, що перевищує допустимий рівень, є підставою для анулювання ліцензії (абзац десятий статті 21 Закону про ліцензування).

 

ДПАУ оновила Державний реєстр РРО

Наказ ДПСУ «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» від 06.04.2012 р. № 271

 

Податківці вкотре оновили редакцію Державного реєстру РРО, при цьому Реєстр, затверджений наказом ДПАУ від 04.11.2011 р. № 114, визнаний таким, що втратив чинність.

Нагадаємо, що в разі придбання РРО суб’єктам господарювання слід орієнтуватися на моделі з розділу I Реєстру. А для того щоб продовжити використання вже наявного РРО, необхідно впевнитися, що він уключений до розділу I або II Реєстру, інакше подальша його експлуатація заборонена.

Також, як і раніше, дозволена первинна реєстрація моделей РРО, які включено до розділу II нового Реєстру, з датою виготовлення до 31.12.2008 р.

 

Затверджений Довідник пільг № 61

Лист ДПСУ від 30.03.2012 р. № 61

 

ДПСУ оприлюднила Довідник пільг, що надаються чинним законодавством по сплаті податків і зборів станом на 01.04.2012 р.

Зазначеним Довідником необхідно керуватися при заповненні Звіту про суми податкових пільг за I квартал 2012 року, який подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (у цьому випадку — не пізніше 10 травня).

Форму звіту, нагадаємо, наведено в додатку до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233.

 

Березневий індекс — 100,3 %.Індексуємо зарплату за травень 2012 року

(Повідомлення Державного комітету статистики України // «Урядовий кур’єр» від 10.04.2012 р. № 65)

 

За повідомленням Держкомстату, загальний індекс споживчих цін (індекс інфляції) у березні 2012 року становив 100,3 %. З урахуванням цього наведемо в таблиці індекси, які необхідно використовувати для індексації заробітної плати найманих працівників підприємця за травень 2012 року.

Алгоритм наших дій такий: дивимося, за який місяць працівнику востаннє підвищувалася заробітна плата (при цьому сума підвищення перевищувала суму індексації) або в якому місяці працівника було прийнято на роботу, якщо з моменту прийняття на роботу його заробітна плата не підвищувалася; беремо з наведеної далі таблиці індекс для відповідного місяця та індексуємо на нього заробітну плату за травень 2012 року (у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у травні — 1094 грн.).

 

Місяць підвищення заробітної плати

Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації (%)

2006 рік

Січень

104,0

Лютий

100,4

Березень

101,0

Квітень

101,8

Травень

100,8

Червень

100,6

Липень

98,8

Серпень

98,8

Вересень

94,9

Жовтень

90,0

Листопад

86,6

Грудень

85,0

2007 рік

Січень

84,1

Лютий

82,9

Березень

82,6

Квітень

82,6

Травень

81,5

Червень

77,6

Липень

75,2

Серпень

74,1

Вересень

70,4

Жовтень

65,6

Листопад

62,0

Грудень

58,7

2008 рік

Січень

54,2

Лютий

50,2

Березень

44,7

Квітень

40,3

Травень

38,5

Червень

37,4

Липень

38,1

Серпень

38,2

Вересень

36,7

Жовтень

34,5

Листопад

32,5

Грудень

29,7

2009 рік

Січень

26,1

Лютий

24,2

Березень

22,5

Квітень

21,4

Травень

20,8

Червень

19,5

Липень

19,6

Серпень

19,9

Вересень

18,9

Жовтень

17,9

Листопад

16,6

Грудень

15,5

2010 рік

Січень

13,5

Лютий

11,4

Березень

10,4

Квітень

10,7

Травень

11,4

Червень

11,8

Липень

12,1

Серпень

10,7

Вересень

7,6

Жовтень

7,1

Листопад

6,8

Грудень

5,9

2011 рік

Січень

4,9

Лютий

4,0

Березень

2,5

Квітень

1,2

Травень

Не індексується

Червень

Не індексується

Липень

Не індексується

Серпень

1,1

Вересень

Не індексується

Жовтень

Не індексується

Листопад

Не індексується

Грудень

Не індексується

2012 рік

Січень

Не індексується

Лютий

Не індексується

Березень

Не індексується

Квітень

Не індексується

Травень

Не індексується

n

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі