Теми статей
Обрати теми

Перехідні нюанси «усередині спрощенки»: зміна групи (частина 1)

Редакція ВД
Стаття

Перехідні нюанси «усередині спрощенки»: зміна групи (частина 1)

 

На початку року кожному єдиноподатнику довелося визначитися з тим, у якій групі спрощенців працювати. Однак ні для кого не секрет, що відбувалося це здебільшого поспіхом і спантеличено. І ось за плечима вже перший квартал роботи за новими правилами. Протягом цього періоду підприємці змогли на практиці оцінити переваги та недоліки тієї чи іншої групи: хтось побачив для себе вигідніші варіанти праці в іншій групі, хтось через неуважність порушив умови перебування у своїй групі, комусь не поталанило з податковими роз’ясненнями.

У результаті з другого кварталу багато хто хотів змінити групу, проте вдалося це не всім. У чому ж справа? Чому в одних випадках податківці дозволяли перехід з групи до групи, а в інших — відмовлялися приймати заяву? Чи правомірні їх дії? І що чекає єдиноподатників надалі? Цим питанням і присвячено матеріал нашої статті.

Людмила БАЛА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Узагальнююче податкове роз’яснення № 131 — Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань, пов’язаних із реєстрацією осіб, які переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, як платників податку на додану вартість та повторної реєстрації осіб як платників податку на додану вартість, затверджена наказом ДПСУ від 20.02.2012 р. № 131.

 

Що зазначено про переходи в Податковому кодексі та які висновки з цього зробили податківці

Як би ретельно не опрацьовувалася законодавцями «нова спрощенка», скільки б розмов не точилося навколо неї ще до того, як її було остаточно затверджено, «білі плями» в цьому розділі Податкового кодексу все одно залишилися. І спливають вони поступово, під час роботи підприємців. Однією з таких «білих плям» саме і є перехід між групами єдиноподатників.

Якщо читати Податковий кодекс не формально, а з позиції логіки та здорового глузду, то взагалі ні в кого не виникало сумнівів з приводу того, що перехід єдиноподатників між групами є абсолютно вільним. Отже, за умови дотримання всіх правил роботи на «спрощенці» припускається, що єдиноподатник має повне право протягом року перейти до будь-якої групи: як до «вищої» (наприклад, з групи 2 до групи 3), так і до «нижчої» (наприклад, з групи 2 до групи 1) — на власний розсуд. Проте прямо в Податковому кодексі це не зазначено, у чому, власне, й полягає основна проблема.

У разі ж коли правила роботи на єдиному податку порушуються, перехід до іншої групи (або на загальну систему оподаткування) стає обов’язковим. Однак і з ним не все цілком зрозуміло, оскільки в Податковому кодексі прописано не всі можливі варіанти порушень і переходів.

Відсутність прямих норм, що регулюють перехідні моменти «усередині спрощенки» саме й дозволяє податківцям робити неоднозначні висновки з приводу можливості переходів, і природно, такі висновки здебільшого виявляються фіскальними. Тож спочатку розглянемо, що ж зазначено про переходи в Податковому кодексі (табл. 1).

 

Таблиця 1

Податковий кодекс про переходи єдиноподатників з однієї групи до іншої

Перехід

Причина (підстава) переходу

Норма Податкового кодексу

1

2

3

Обов’язкові переходи

Група 1 → група 2

Протягом кварталу річний дохід перевищив 150 тис. грн. (однак менше 1 млн грн.)

«Платники єдиного податку першої групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.

<…> Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу» (пункт 293.8)

Група 1 → група 3

Протягом кварталу річний дохід перевищив 150 тис. грн. (однак менше 3 млн грн.)

Група 2 → група 3

Протягом звітного кварталу річний дохід перевищив
1 млн грн. (однак менше 3 млн грн.)

«Платники єдиного податку другої групи, які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу, в наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування.
<…> Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу»
(пункт 293.8)

Група 3 (ставка 3 %) група 3 (ставка 5 %)

Якщо анулюється ПДВ-реєстрація єдиноподатника (добровільно чи примусово)

«У разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у порядку, встановленому розділом V цього Кодексу, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відсотків або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, у якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість» (пункт 293.8)

Група 3 (ставка 5 %) → група 3 (ставка 3 %)

Обов’язковий перехід до лав платників ПДВ не передбачено, тому можливий лише добровільний

Стати платником ПДВ єдиноподатник може лише за власним бажанням. Обов’язкової ПДВ-реєстрації для спрощенців Податковий кодекс не передбачає.
Тому за бажання підприємець може працювати в будь-якій групі єдиноподатників, не сплачуючи ПДВ, доти, доки у нього не виникне необхідність перейти на загальну систему оподаткування. З цим податківці не сперечаються

Добровільні переходи

Група 1 → група 2

За власним бажанням (за умови, що єдиноподатник не порушував умови праці у групі 1)

«Платники єдиного податку першої групи подають до органу державної податкової служби податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у пункті 291.4 статті 291 цього Кодексу, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої групи» (підпункт 296.5.1).
Звідси випливає, що єдиноподатники групи 1 мають повне право добровільно перейти до групи 2 або 3, і податківці із цим вже сперечатися не можуть

Група 1 → група 3

Група 3 (ставка 5 %) → група 3 (ставка 3 %)

Єдиноподатник зареєструвався платником ПДВ протягом кварталу.
У такому разі він зобов’язаний сплачувати ставку єдиного податку 5 %, як мінімум,
до кінця цього кварталу.
Ну а якщо з найближчого кварталу він не перейде на ставку 3 % (перехід добровільний), то вимушений буде й надалі сплачувати єдиний податок за ставкою 5 %, незважаючи на сплату ПДВ

«Ставка єдиного податку <…> у розмірі 3 відсотки може бути обрана: <…> платником єдиного податку, який зареєстрований платником податку на додану вартість відповідно до розділу V цього Кодексу, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, у якому буде застосовуватися нова ставка» (пункт 293.8, Узагальнююче податкове роз’яснення № 131)

Єдиноподатник зареєструвався платником ПДВ із початку кварталу.
Із цього ж кварталу він може добровільно обрати ставку єдиного податку 3 % замість 5 %

«Ставка єдиного податку <…> у розмірі 3 відсотки може бути обрана: <…> платником єдиного податку, що застосовує ставку єдиного податку в розмірі 5 відсотків, у разі постачання ним послуг (робіт) платникам податку на додану вартість і якщо обсяг такого постачання за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, визначений пунктом 181.1 статті 181 розділу V цього Кодексу, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку, встановленому розділом V цього Кодексу, шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, у якому здійснено реєстрацію платником податку на додану вартість» (пункт 293.8, Узагальнююче податкове роз’яснення № 131)

 

Про решту переходів єдиноподатників у Податковому кодексі нічого не зазначено. І саме через таку недомовленість тепер виникають проблеми здебільшого з добровільними переходами, а інколи і з обов’язковими.

Так, на практиці податківці:

дозволяють добровільний перехід єдиноподатників «по висхідній», зокрема з групи 2 до групи 3 (нагадуємо, що з групи 1 до групи 2 перехід застережено в самому Податковому кодексі);

але забороняють добровільний перехід «по низхідній», наприклад, з групи 3 до групи 2 (або з групи 2 до групи 1).

Водночас ці обидва види переходів з точки зору законодавства мають рівні права на існування, оскільки в Податковому кодексі на них немає ні заборони, ні спеціального дозволу.

Крім того, у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування в полі 5.2 «Зміна ставки єдиного податку» (зокрема, у графах «з групи __ на групу __») немає жодних обмежень, які стосувалися б зміни групи єдиноподатником. Хоча очевидним є таке: якби законодавці дійсно планували заборонити єдиноподатникам перехід з «вищої» групи до «нижчої», то в самому бланку заяви вони не забули б вказати, що з групи 3 до групи 2 або з групи 2 до групи 1 перехід неприпустимий. Однак жодних подібних вказівок у заяві немає.

Далі ще один момент, який може турбувати підприємців: згідно з підпунктом 298.1.4 Податкового кодексу протягом року підприємець може подати заяву про застосування спрощеної системи лише один раз (у разі повторного протягом року її подання податківці можуть відмовити в її прийнятті) довідка 1. Однак зміни групи ця заборона не має стосуватися, оскільки:

— по-перше, підприємець уже є єдиноподатником, тобто не переходить на єдиний податок повторно протягом року, а всього лише змінює групу;

— по-друге, подання заяви для зміни групи протягом року в деяких випадках прямо передбачено Податковим кодексом (наприклад, коли виручка єдиноподатника групи 1 або 2 перевищила допустиму межу, див. табл. 1). Простіше кажучи, заяву про застосування спрощеної системи з метою зміни групи єдиноподатник може подавати хоч кожного кварталу.

Ще один аргумент на користь допустимості добровільних переходів — це згадка про можливість добровільного переходу єдиноподатника з групи 1 до групи 2 або 3 у підпункті 296.5.1 Податкового кодексу. Якщо вже єдиноподатникам групи 1 такі переходи дозволені, то чому ж забороняти їх для єдиноподатників групи 2? Згадка ж у Податковому кодексі лише про групу 1 зумовлена, найімовірніше, тим, що звітний період цих єдиноподатників (рік) відрізняється від звітного періоду єдиноподатників групи 2 або 3 (квартал), у зв’язку з чим перехід з групи 1 до групи 2 або 3 тягне за собою необхідність звітувати щокварталу, а не раз на рік.

Щоправда, з цієї норми не можна зробити висновок про можливість зворотного переходу (з групи 2 або 3 до групи 1). Однак ще раз підкреслимо: Податковий кодекс таких переходів і не забороняє.

Це щодо добровільних переходів. Тепер декілька слів про неясності, пов’язані з обов’язковими переходами. Так, у Податковому кодексі прописано порядок переходу єдиноподатника до «підвищуючої» групи в разі перевищення виручкою гранично допустимого обсягу. Однак такої вказівки немає для ситуацій, пов’язаних з іншими порушеннями, наприклад:

якщо перевищено допустиму для цієї групи кількість найманих працівників;

— якщо проваджувана діяльність заборонена для цієї групи єдиноподатників, але дозволена для «вищої» групи.

Що робити в цих випадках? Можна перейти до «вищої» групи чи підприємець зобов’язаний залишити «спрощенку» та перейти на загальну систему оподаткування на виконання вимог підпункту 298.2.3 Податкового кодексу? Практика свідчить, що думки податківців на місцях щодо цього питання розділилися (хтось дозволяє перехід до «вищої» групи, а хтось наполягає лише на загальній системі оподаткування). Сама ж ДПСУ з цього приводу поки що мовчить, тому з цим питанням далі розбиратимемося самостійно.

 

Переходи з групи 1 до групи 2 або 3

Інформація про можливість переходу з групи 1 до будь-якої наступної групи єдиноподатників наведена в табл. 2.

 

Таблиця 2

Можливість переходу єдиноподатників з групи 1 до групи 2 або 3

Причина переходу

Чи дозволяють податківці перехід

Примітки

1

2

3

Добровільне бажання єдиноподатника перейти до наступної групи

Так, переважно дозволяють за умови, що до переходу єдиноподатник не порушував умови праці у групі 1

Можливість такого переходу прямо зазначена в підпункті 296.5.1 Податкового кодексу

Річна виручка перевищила 150 тис. грн.

Так, заяву про застосування спрощеної системи з метою зміни групи потрібно подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за кварталом перевищення

Такий перехід є обов’язковим (пункт 293.8 Податкового кодексу).
Якщо єдиноподатник своєчасно не подасть заяву, то з першого числа місяця, наступного за кварталом перевищення, він вважатиметься загальносистемником (податківці анулюють його Свідоцтво єдиноподатника)

Єдиноподатник групи 1 оформив у себе одного або більше найманих працівників (однак не більше 20 осіб)

Можуть дозволити перехід до наступної групи (у такому разі заяву необхідно подати за 15 календарних днів до початку кварталу, наступного за кварталом порушення), а можуть і не дозволити (тобто доведеться залишити «спрощенку»).
Усе залежить від позиції податківців на місцях

На нашу думку, перехід до наступної групи недопустимий, оскільки в підпункті 298.2.3 Податкового кодексу зазначено: «Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів <…> у разі перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення». При цьому про можливість переходу до наступної групи єдиноподатників (як наприклад, у разі перевищення виручки) не зазначено нічого.
А отже, для єдиноподатників, які порушили обмеження щодо кількості працівників, законодавці не планували перехід до наступної групи. Тому підприємцю не залишається нічого іншого, як перейти на загальну систему оподаткування.
Однак тут слід звернути увагу на такий важливий момент: обов’язок переходу на загальну систему оподаткування виникне не раніше ніж з 1 січня наступного року*.
Стосовно ж можливості повернутися на єдиний податок наступного року (з II кварталу 2013 року), то тут немає повної ясності.
Ураховуючи, що протягом року, який передує переходу на «спрощенку» (а у 2013 році це буде саме 2012 рік), підприємець допустив порушення вимог пункту 291.4 Податкового кодексу, установлених для групи 1, його можуть не пустити
до групи 1 єдиноподатників (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу). Щоправда, якщо на момент переходу найманих працівників підприємець не матиме, можливо, його пропустять навіть до групи 1.
А ось до групи 2 або 3 пустити повинні без проблем

Єдиноподатник провадив діяльність, не зазначену у Свідоцтві

Можуть дозволити:
— перехід до наступної групи;
— або внесення змін до Свідоцтва «постфактум»
(і можна буде залишатися у групі 1).
У такому разі заяву (для переходу до наступної групи або для зміни видів діяльності) необхідно подати за 15 календарних днів до початку кварталу, наступного за кварталом порушення.
Однак перехід або зміни можуть і не дозволити (тобто доведеться залишити «спрощенку»).
Усе залежить від позиції податківців на місцях

На нашу думку, у цій ситуації є недопустимим ні перехід до наступної групи, ні внесення змін до Свідоцтва вже після того, як було проваджено діяльність, не зазначену в ньому. Адже в підпункті 298.2.3 Податкового кодексу прямо зазначено: «Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів <…> у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності». При цьому про можливість переходу до наступної групи єдиноподатників (як наприклад, у разі перевищення виручки) або внесення зміни до Свідоцтва «постфактум» не зазначено нічого.
А отже, для єдиноподатників, які провадили діяльність, не зазначену у Свідоцтві, законодавці не планували можливість залишитися в лавах спрощенців. Тому підприємцю не залишається нічого іншого, крім як перейти на загальну систему оподаткування.

Однак тут слід звернути увагу на такий важливий момент: обов’язок переходу на загальну систему оподаткування виникне не раніше ніж з 1 січня наступного року*.
Що ж до можливості повернутися на єдиний податок наступного року (з II кварталу 2013 року), то з цим не має бути проблем. Адже формально протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а у 2013 році це буде саме 2012 рік), підприємець не допускав порушень вимог пункту 291.4 Податкового кодексу (підпункту 298.1.4 Податкового кодексу), а отже, він може повернутися на єдиний податок як до групи 1, так і до будь-якої іншої групи

Єдиноподатник провадив діяльність, заборонену для групи 1 (наприклад, продав товари, виконав роботи або надав послуги підприємцям або юридичним особам у межах тих видів діяльності, які зазначені в його Свідоцтві)

Можуть дозволити перехід до наступної групи (у такому разі заяву необхідно подати за 15 календарних днів до початку кварталу, наступного за кварталом порушення), а можуть і не дозволити (наполягаючи на необхідності залишити «спрощенку»).
Усе залежить від позиції податківців на місцях

Ця ситуація взагалі є цікавою.
З одного боку, порушення видів діяльності, заборонених лише для єдиноподатників групи 1, формально не тягне за собою необхідність залишити «спрощенку». Адже в Податковому кодексі обов’язковий перехід на загальну систему передбачено лише для тих єдиноподатників, які (підпункт 298.2.3 Податкового кодексу):
— провадили діяльність, не зазначену у Свідоцтві;
— провадили діяльність, заборонену для всіх без винятку єдиноподатників (тобто порушили заборони, установлені пунктом 291.5 Податкового кодексу).
А наш випадок сюди не підходить.
З іншого боку, про перехід до «підвищеної» групи єдиноподатників у разі такого порушення в Податковому кодексі також нічого не зазначено. Тому формально підприємець може залишатися у групі 1 (особливо якщо заборонену для групи 1 діяльність було здійснено ним разово).
Проте, на нашу думку, найбільш логічним виходом із ситуації, що склалася, був би перехід до «підвищеної» групи.
І все ж таки податківці на місцях можуть обрати і найфіскальніший підхід, наполягаючи на необхідності залишити «спрощенку». Якщо підприємець погодиться з їх вимогами, то він повинен пам’ятати, що обов’язок переходу на загальну систему оподаткування в єдиноподатників групи 1 виникне не раніше ніж з 1 січня наступного року*.
А ось повернутися до групи 1 наступного року (з II кварталу 2013 року) підприємець навряд чи зможе. Адже протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а у 2013 році це буде саме 2012 рік), він допустив порушення вимог пункту 291.4 Податкового кодексу (підпункту 298.1.4 Податкового кодексу). Що ж до груп 2 чи 3, то до них такого підприємця повинні пустити без проблем

Єдиноподатник провадив діяльність, заборонену для всіх спрощенців (тобто порушив заборону, установлену пунктом 291.5 Податкового кодексу)

Не дозволять.
Такий єдиноподатник зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування

Це цілком правильно. Адже будь-який єдиноподатник (незалежно від групи), який займається діяльністю, забороненою для всіх спрощенців, підлягає виключенню з лав єдиноподатників.
Однак тут слід звернути увагу на такий важливий момент: обов’язок переходу на загальну систему оподаткування виникне не раніше ніж з 1 січня наступного року*.
Що ж до можливості повернутися на єдиний податок наступного року (з II кварталу 2013 року), то з цим не має бути проблем. Адже формально протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а у 2013 році це буде саме 2012 рік), підприємець порушив вимоги пункту 291.5 Податкового кодексу, а не пункту 291.4 (підпункту 298.1.4 Податкового кодексу). А отже, він може повернутися на єдиний податок як до групи 1, так і до будь-якої іншої групи

* Перейти на загальну систему підприємець зобов’язаний з першого числа місяця, наступного за тим звітним періодом, у якому він допустив порушення (підпункт 298.2.3 Податкового кодексу).
Однак для єдиноподатника групи 1 звітним періодом є рік (пункт 294.1 Податкового кодексу). А це означає, що припустившись порушення в будь-якому кварталі 2012 року, він зобов’язаний буде перейти на загальну систему лише з 01.01.2013 р. (не раніше). Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування потрібно буде подати не пізніше 21.12.2012 р.
Утім, увесь 2012 рік єдиноподатник групи 1 зможе пропрацювати на єдиному податку (у своїй групі) навіть у разі порушень.

 

Ось така ситуація склалася з переходами єдиноподатників з групи 1 до інших груп на сьогодні. Про зворотні переходи (з групи 2 або 3 до групи 1) ми поговоримо в наступному номері.

 

Переходи з групи 2 до групи 3

Інформація про можливість переходу єдиноподатників з групи 2 до групи 3 наведена в табл. 3.

 

Таблиця 3

Можливість переходу єдиноподатників з групи 2 до групи 3

Причина переходу

Чи дозволяють податківці
перехід

Примітки

1

2

3

Добровільне бажання єдиноподатника перейти до групи 3

Здебільшого податківці дозволяють такий перехід за умови, що до переходу єдиноподатник не порушував умови праці у групі 2

Можливість такого переходу в Податковому кодексі прямо не вказана, тому не виключено, що в деяких податкових навіть такий перехід не схвалять (однак це рідко)

Річна виручка перевищила 1 млн грн.

Так. Заяву про застосування спрощеної системи з метою зміни групи потрібно подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за кварталом перевищення

Такий перехід є обов’язковим (пункт 293.8 Податкового кодексу).

Якщо єдиноподатник своєчасно не подасть заяву, то з першого числа місяця, наступного за кварталом перевищення, він вважатиметься загальносистемником (податківці анулюють його Свідоцтво єдиноподатника)

Єдиноподатник групи 2 оформив у себе 11 або більше найманих працівників (однак не більше 20 осіб)

Можуть дозволити перехід до групи 3 (у такому разі заяву краще подати за 15 календарних днів до початку кварталу, наступного за кварталом порушення, але можна спробувати її подати і протягом 20 днів після закінчення кварталу порушення), а можуть і не дозволити (тобто доведеться залишити «спрощенку»).

Усе залежить від позиції податківців на місцях

На сьогодні існує роз’яснення в ЄБПЗ, згідно з яким такий перехід для підприємців є допустимим:

«ЗАПИТАННЯ. Чи може ФОП — платник ЄП протягом звітного року змінити групу платників ЄП?

ВІДПОВІДЬ. У разі якщо у фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку виникла необхідність змінити групу платника єдиного податку (перевищення обсягу доходу, перевищення кількості найманих працівників, зміна місця або/та виду діяльності тощо), то такому платнику потрібно подати відповідну заяву не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому виникли обставини для переходу до іншої групи платників єдиного податку».

Водночас у Податковому кодексі можливість такого переходу не прописана. А якщо виходити з підпункту 298.2.3 Податкового кодексу, то взагалі можна зробити висновок, що єдиноподатник, який оформив зайвого працівника, повинен залишити «спрощенку» та перейти на загальну систему оподаткування.

Однак усе ж таки, оскільки сама ДПСУ не проти таких переходів, цим роз’ясненням поки що можна з успіхом скористатися.

Якщо ж єдиноподатник групи 2 усе-таки вирішить перейти на загальну систему, то повернутися на єдиний податок він зможе не раніше наступного року (з I кварталу 2013 року), і то ще не відомо, чи пустять податківці його до групи 2. Адже протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а для 2013 року це буде саме 2012 рік), він допустив порушення вимог пункту 291.4 Податкового кодексу. А отже, його можуть не пустити на єдиний податок до групи 2 (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу). Щоправда, якщо на момент переходу найманих працівників підприємець матиме не більше 10, можливо його пустять навіть до групи 2. Однак до групи 3 підприємця повинні пустити в будь-якому разі, оскільки допустима кількість найманих працівників для цієї групи — 20 осіб

Єдиноподатник провадив діяльність, не зазначену у Свідоцтві

Можуть дозволити:
— перехід до наступної групи;
— або внесення змін до Свідоцтва «постфактум»
(і можна буде залишатися у групі 2).

У такому разі заяву (для переходу до наступної групи або для зміни видів діяльності) необхідно подати за
15 календарних днів до початку кварталу, наступного за кварталом порушення.

Однак перехід або зміни можуть і не дозволити (тобто доведеться залишити «спрощенку»).

Усе залежить від позиції податківців на місцях

На нашу думку, у цій ситуації є недопустимими ні перехід до наступної групи, ні внесення змін до Свідоцтва вже після того, як було проваджено діяльність, не зазначену в ньому. Адже в підпункті 298.2.3 Податкового кодексу прямо зазначено: «Платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів <…> у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності». При цьому про можливість переходу до наступної групи єдиноподатників (як наприклад, у разі перевищення виручки) або внесення зміни до Свідоцтва «постфактум» не зазначено нічого.

А отже, для єдиноподатників, які провадили діяльність, не зазначену у Свідоцтві, законодавці не планували можливість залишитися в лавах спрощенців. Тому підприємцю не залишається нічого іншого, крім як перейти на загальну систему оподаткування.

Що стосується єдиноподатників групи 2, то обов’язок переходу на загальну систему в них виникає з найближчого кварталу (тобто з першого числа місяця, наступного за кварталом порушення).

А ось повернутися на єдиний податок вони зможуть не раніше наступного року (тобто з I кварталу 2013 року), і з цим не має бути проблем. Адже формально протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а для 2013 року це буде саме 2012 рік), підприємець не допускав порушень вимог пункту 291.4 Податкового кодексу (підпункту 298.1.4 Податкового кодексу), а отже, він може повернутися на єдиний податок як до групи 2, так і до групи 3

Єдиноподатник провадив діяльність, заборонену для групи 2 (наприклад, надав послуги платнику податку на прибуток у межах тих видів діяльності, які зазначені в його Свідоцтві)

Можуть дозволити перехід
до наступної групи (у такому разі заяву необхідно подати
за 15 календарних днів
до початку кварталу, наступного за кварталом порушення), а можуть і не дозволити (наполягаючи на необхідності залишити «спрощенку»).

Усе залежить від позиції податківців на місцях

Ця ситуація взагалі є цікавою.

З одного боку, порушення видів діяльності, заборонених лише для єдиноподатників групи 2, формально не тягне за собою необхідність залишити «спрощенку». Адже в Податковому кодексі обов’язковий перехід на загальну систему передбачений лише для тих єдиноподатників, які (підпункт 298.2.3 Податкового кодексу):
— провадили діяльність, не зазначену у Свідоцтві;
— провадили діяльність, заборонену для всіх без винятку єдиноподатників (тобто порушили заборони, установлені пунктом 291.5 Податкового кодексу).

А наш випадок сюди не підходить.

З іншого боку, про перехід єдиноподатників до групи 3 у разі такого порушення в Податковому кодексі також нічого не зазначено. Тому формально підприємець може залишатися
у групі 2
(особливо якщо заборонена для групи 2 діяльність була здійснена ним разово).

Проте, на нашу думку, найбільш логічним виходом із ситуації, що склалася, був би знову-таки перехід до групи 3.

І все ж податківці на місцях, імовірно, оберуть найфіскальніший підхід, наполягаючи на необхідності залишити «спрощенку». Якщо підприємець погодиться з їх вимогами, то він повинен пам’ятати, що обов’язок переходу на загальну систему оподаткування в єдиноподатників групи 2 виникає з найближчого кварталу (тобто з першого числа місяця, наступного за кварталом порушення).

А ось повернутися на єдиний податок можна буде не раніше ніж з наступного року (тобто з I кварталу 2013 року), і то лише до групи 3.

Річ у тім, що протягом року, який передує переходу на «спрощенку» (а для 2013 року це буде саме 2012 рік), підприємець допустив порушення вимог пункту 291.4 Податкового кодексу, установлених для єдиноподатників групи 2 (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу). А це означає, що наступного року він зможе стати спрощенцем хіба що в лавах єдиноподатників групи 3

Єдиноподатник провадив діяльність, заборонену для всіх спрощенців (тобто порушив заборону, установлену
пунктом 291.5 Податкового кодексу)

Не дозволять.

Такий єдиноподатник зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування

Це цілком правильно. Адже будь-який єдиноподатник (незалежно від групи), який займається діяльністю, забороненою для всіх спрощенців, підлягає виключенню з лав єдиноподатників.

При цьому потрібно пам’ятати, що в єдиноподатників групи 2 обов’язок переходу на загальну систему оподаткування виникає з найближчого кварталу (тобто з першого числа місяця, наступного за кварталом порушення).

А ось повернутися на єдиний податок можна буде не раніше ніж з наступного року (з I кварталу 2013 року). І з цим не має бути проблем. Адже формально протягом року, що передує переходу на «спрощенку» (а для 2013 року це буде саме 2012 рік), підприємець не порушував вимоги
пункту 291.4 Податкового кодексу, а порушив лише пункт 291.5 (підпункт 298.1.4 Податкового кодексу).
А отже, він може повернутися на єдиний податок до будь-якої групи (якщо відповідає критеріям
роботи в ній)

 

Ось така ситуація склалася з переходами єдиноподатників із групи 2 до групи 3 на сьогодні.

У наступному номері «ВД» ми розглянемо переходи з групи 3 на загальну систему оподаткування, переходи єдиноподатників усередині групи 3 (зі ставки 5 % на ставку 3 % і навпаки), а також розберемося з переходами до «нижчої» групи, наприклад з групи 3 до групи 2 або 1.


Довідкова інформація (довідка)

1 Звертаємо увагу: у разі якщо протягом року підприємець уже подавав заяву про перехід на «спрощенку», але податківці йому відмовили з якихось причин, на нашу думку, він має повне право подати таку заяву ще раз протягом року. Однак слід мати на увазі, що ДПСУ, як і раніше, виступає проти цього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі