Теми статей
Обрати теми

Автоперевізник—єдиноподатник: приклади заповнення Книги доходів (і витрат)

Редакція ВД
Стаття

Автоперевізник—єдиноподатник: приклади заповнення Книги доходів (і витрат)

 

Ситуація. Я — приватний підприємець на єдиному податку, займаюся автоперевезеннями. Як правильно заповнювати Книгу обліку?

Детальніше це питання ми і розглянемо в наведеній статті.

Ганна КАЛИНОВСЬКА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 04.05.2012 р. № 4834-VI.

Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат — Порядок ведення книги обліку доходів і витрат платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637.

Порядок ведення Книги обліку доходів — Порядок ведення книги обліку доходів платниками єдиного податку першої і другої груп та платниками єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637.

Наказ № 1637 — наказ Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат і порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

Положення № 637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Указ № 436 — Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

 

Оскільки із запитання не зрозуміло, в якій групі працює автоперевізник-єдиноподатник, то далі у статті розглянемо два варіанти заповнення Книги:

— якщо автоперевізник працює, наприклад, у групі 2, надає послуги перевезення лише єдиноподатникам (юридичним і фізичним особам) і відповідно повинен заповнювати Книгу обліку доходів (далі — Книга ОД);

— якщо він працює у групі 3, надає послуги перевезення будь-яким замовникам (єдиноподатникам, загальносистемникам, юридичним і фізичним особам і відповідно повинен заповнювати Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга ОДВ).

Спочатку нагадаємо загальні моменти, пов’язані із заповненням книг єдиноподатниками.

 

Загальні моменти

Підприємців-єдиноподатників звільнено від ведення бухгалтерського обліку. Водночас облік своєї діяльності вони повинні вести у спеціальних книгах обліку (підпункти 296.1.1 і 296.1.2 ПКУ).

Залежно від групи і того, чи є підприємець платником ПДВ, розроблено два види таких книг:

— окремо для платників єдиного податку груп 1 і 2, а також групи 3, які не є платниками ПДВ. Згідно з підпунктом 296.1.1 ПКУ єдиноподатники — неплатники ПДВ ведуть Книгу ОД, в якій відображаються лише надходження від підприємницької діяльності, тобто доходи. Від ведення обліку витрат цих підприємців звільнено. Форма та порядок заповнення Книги ОД затверджені наказом № 1637;

— окремо для платників єдиного податку груп 3 і 5, які є платниками ПДВ (тобто сплачують єдиний податок за ставкою 3 %). Такі підприємці згідно з підпунктом 296.1.2 ПКУ зобов’язані вести облік як доходів, так і витрат. Для них наказом № 1637 затверджено Книга ОДВ.

За показником «дохід» визначається право платників єдиного податку перебувати на спрощеній системі оподаткування. А ось для єдиноподатників групи 3 і 5 показник доходу безпосередньо впливає на розмір єдиного податку, оскільки вони сплачують єдиний податок у відсотках від доходу.

У дохід єдиноподатника включаються (стаття 292 ПКУ):

виручка від продажу товарів (продукції) робіт, послуг, що надійшла на поточний рахунок або до каси;

— вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт або послуг);

— сума кредиторської заборгованості (тобто борг підприємця іншим особам), за якою минув строк позовної давності для єдиноподатників групи 3 — платників ПДВ (у загальному випадку — 3 роки).

Записи у Книзі здійснюються розбірливо чорнильною або кульковою ручкою (пункт 3 Порядку ведення Книги обліку доходів, Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат). Таким чином, Книга обліку повинна вестися в паперовому вигляді від руки.

Книги обліку протягом року ведуться наростаючим підсумком — за місяць, квартал, рік (підпункт 296.1.1 ПКУ).

Книга ОД. Єдиноподатники ведуть облік у Книзі ОД за касовим методом, тобто на дату фактичного проведення розрахунків. Інакше кажучи, якщо гроші (або інші блага) отримано, відображаємо дохід. Якщо ж послуги/роботи виконані або товари відвантажені, а оплата за них ще не надійшла, то доходу підприємець не має.

Як зазначено в пункті 5 Порядку ведення Книги обліку доходів, записи у Книзі ОД здійснюються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід (зокрема, надійшли кошти на поточний рахунок та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, фактично безоплатно отримано товари, роботи, послуги). Отже, записи до Книги ОД вносяться:

— лише в ті дні, коли підприємець отримує дохід. За ті дні, в яких доходу не було, записи не вносяться;

загальною сумою за підсумками дня. Кожну операцію, здійснену протягом робочого дня, вносити до Книги ОД не потрібно.

Про те, як заповнити Книгу ОД за графами, ми детально розглядали у «ВД», 2012, № 3, с. 4.

Книга ОДВ . Книгу ОДВ ведуть підприємці — єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ (ставка єдиного податку 3 %).

Такі підприємці зобов’язані вести облік як доходів, так і витрат. Їх Книга ОДВ складається з двох розділів:

— I «Доходи». Ця частина Книги аналогічна тій, яку ведуть підприємці груп 1, 2, 3 — неплатники ПДВ. Єдиний нюанс — підприємці — платники ПДВ заносять записи до неї без ПДВ;

— II «Витрати» — призначена для обліку витрат. Витрати підприємця-єдиноподатника ніяк не впливають на розмір єдиного податку. Однак вести облік витрат підприємців-єдиноподатників — платників ПДВ зобов’язав підпункт 296.1.2 ПКУ.

Витрати у Книзі ОДВ єдиноподатники відображають за касовим методом, тобто за фактом сплати грошей (пункт 5 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат). Тому, якщо підприємець-автоперевізник спочатку отримав від постачальника, наприклад, ТМЦ, але вони ще не оплачені, то на момент їх отримання витрати у Книзі ОДВ відображати не потрібно. А ось у момент сплати грошових коштів у розділі II «Витрати» Книги ОДВ необхідно зробити відповідний запис.

Доходи у Книзі ОДВ слід відображати в поточному режимі — на дату їх здійснення (на день здійснення оплати за отримані товари, роботи, послуги; на день виплати зарплати; на день сплати ЄСВ).

Що стосується документального підтвердження витрат, то в цілому, ураховуючи вимоги статті 44 ПКУ підприємці-єдиноподатники повинні мати документальне підтвердження витрат.

Записи у Книзі ОДВ виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності (для єдиноподатників групи 3 з ПДВ), фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) і понесено витрати, зокрема оплачено придбані товари (роботи, послуги), виплачено заробітну плату, сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування тощо (пункт 5 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат). Кожну операцію заносити до Книги ОДВ не потрібно. Підприємець відображає отримані доходи/понесені витрати загальною сумою за підсумками за день. Далі підбивається підсумок за місяць, квартал, рік.

 

Приклади заповнення книг

Спеціально для автоперевізників наведемо приклади заповнення Книги ОД (приклад 1) і Книги ОДВ (приклад 2).


Приклад 1. Підприємець є платником єдиного податку групи 2.

У жовтні 2012 року ним здійснено такі операції:

01.10.2012 р. на поточний рахунок надійшла оплата від підприємця А за перевезення партії товарів у сумі 1500 грн.

02.10.2012 р. до каси надійшла оплата за перевезення вантажів:

— від підприємця Б — 500 грн.;

— від підприємства В — 1500 грн.

06.10.2012 р.:

— на поточний рахунок надійшла передоплата за перевезення вантажу від підприємця Г — 500 грн.;

— до каси надійшла оплата за перевезення партії товарів від підприємства Д — 1700 грн.;

— від підприємця Е безоплатно отримані запчастини на суму 300 грн. за договором дарування.

07.10.2012 р.:

— на поточний рахунок надійшла оплата від підприємця А. за перевезення партії товарів у сумі 2500 грн.;

— повернув підприємству Д раніше отриману від нього передоплату у зв’язку з розірванням договору в сумі 1700 грн.

12.10.2012 р.:

— отримано оплату від громадянина К у зв’язку з продажем йому автомобіля — 48000 грн. Отримані кошти є «громадянським» доходом фізичної особи, а отже, такий дохід у підприємницькій діяльності не враховується (пункт 292.1 ПКУ) і у Книзі ОД не відображається;

— до каси за перевезення вантажів оплата від підприємця Б — 1350 грн.

13.10.2012 р.:

— на поточний рахунок надійшла оплата від підприємства Л — загальносистемника за перевезення товару — 3000 грн. Єдиноподатники групи 2 не мають права надавати послуги загальносистемникам. А отже, дохід, отриманий за таким договором, повинен обкладатися єдиним податком за ставкою 15 %. Зверніть увагу: такому єдиноподатнику з наступного кварталу потрібно перейти на загальну систему;

— до каси надійшла оплата за перевезення вантажів від підприємця Б — 1950 грн.

14.10.2012 р.:

— на поточний рахунок надійшла оплата від підприємства М — єдиноподатника за надане йому в оренду приміщення — 4000 грн. (договір оренди укладено від імені підприємця). Діяльність з надання в оренду нерухомості не зазначена у Свідоцтві платника єдиного податку. Отже, дохід, отриманий за таким договором, повинен обкладатися єдиним податком за ставкою 15 % (навіть незважаючи на те, що нерухомість надана в оренду єдиноподатнику, що для групи 2 дозволено, але відповідний вид діяльності обов’язково має бути внесено до Свідоцтва). Щоправда, за таке порушення у 2012 році відповідальність не встановлена (див. «ВД», 2012, № 20, с. 3);

— до каси надійшла оплата за перевезення партії товарів від підприємства Д — 1500 грн.

Зразок заповнення Книги ОД наведено на с. 10.


 

Книга обліку доходів

(для платників єдиного податку першої і другої груп
та платників єдиного податку третьої групи,
які не є платниками податку на додану вартість)

Дата

Дохід від провадження діяльності*

Дохід, що оподатковується
за ставкою 15 %**

вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг

вартість безоплатно отриманих
товарів (робіт,
послуг),  грн.

сума
заборгованості, за якою минув строк позовної давності, грн.

всього, грн. (гр. 4 +  гр. 5 + гр. 6)

сума,

грн.

сума
повернутих коштів за товар (роботи,
послуги)
та/або
передплати, грн.

скоригована сума доходу, грн. (гр. 2 - гр. 3)

вид доходу

сума, грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

01.10.2012

1500,00

1500,00

1500,00

02.10.2012

2000,00

2000,00

2000,00

06.10.2012

2200,00

2200,00

300,00

2500,00

07.10.2012

2500,00

1700,00

800,00

800,00

12.10.2012

1350,00

1350,00

1350,00

13.10.2012

1950,00

1950,00

1950,00

3000,00

14.10.2012

5500,00

5500,00

5500,00

Прим. ред.Діяльність з надання в оренду нерухомості не зазначена у Свідоцтві єдиноподатника (за умовами прикладу). За провадження діяльності, не зазначеної у Свідоцтві єдиноподатника, у 2012 році відповідальності немає, тому дохід від неї (4000,00 грн.) у жовтні 2012 року ми відобразили у графі 2. А у 2013 році його необхідно буде відобразити у графі 9.

Разом
за жовтень

17000,00

1700,00

15300,00

300,00

15600,00

3000,00

<…>

 


Приклад 2. Підприємець — єдиноподатник групи 3 (сплачує єдиний податок за ставкою 3 %). У жовтні 2012 року здійснив такі операції:

03.10.2012 р. на поточний рахунок підприємця надійшла:

передоплата за перевезення товарів від підприємства А в сумі 24000,00 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.);

— оплата за перевезення вантажів від підприємця Б у сумі 4800,00 грн. (у тому числі ПДВ — 800 грн.).

Зверніть увагу! Згідно з пунктом 6.2 Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат у графах 2 — 7 Книги ОДВ відображається дохід від провадження господарської діяльності без ПДВ.

05.10.2012 р.:

— заправлені вантажні автомобілі на суму 36000,00 грн. (у тому числі ПДВ — 6000 грн.). Бензин не оплачено, отже, ця операція у Книзі ОДВ не відображається;

— перераховано підприємству В 240,00 грн. (у тому числі ПДВ — 40 грн.) за рукавиці комбіновані (спецодяг).

06.10.2012 р.:

— виплачено заробітну плату працівникам підприємця за вересень 2012 року. Найманим працівникам нараховано зарплату за вересень у сумі 5000,00 грн. Зверніть увагу! У Книзі ОДВ відображається зарплата, нарахована підприємцем своїм найманим працівникам («грязна» сума, тобто без вирахування ПДФО та ЄСВ). Запис здійснюється в день виплати зарплати;

— перерахований ЄСВ, нарахований на зарплату працівників, — 1844,00 грн. ЄСВ у частині «утримань» у Книзі ОДВ не відображається;

— перераховано ПДФО із зарплати найманих працівників. ПДФО із зарплати найманих працівників у Книзі ОДВ не відображається;

— отримано оплату за перевезення вантажу від підприємця В у сумі 6000,00 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.);

— минув строк давності (3 роки) за договором, за яким єдиноподатник не сплатив постачальникові 750 грн.

12.10.2012 р. Перевезено першу партію товарів підприємству А на суму 18000,00 грн. (у тому числі ПДВ — 3000 грн.). Підписано акт наданих послуг. У Книзі ОДВ ця операція не відображається.

13.10.2012 р. З поточного рахунка підприємця перераховано постачальнику бензину оплату в повній сумі (36000 грн. з ПДВ) за відвантажений ним 05.10.2012 р. бензин.

17.10.2012 р. Отримано оплату за перевезені вантажі від підприємства Д у сумі 12000,00 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.).

19.10.2012 р. На прохання підприємства А перевезення другої партії товару на суму 6000 грн. з ПДВ було скасовано, частину авансу (у сумі 6000,00 грн. з ПДВ) було повернено підприємству.

20.10.2012 р. Підприємець безоплатно отримав запчастини на суму 1000,00 грн.

22.10.2012 р. Банк зняв з рахунка підприємця 300,00 грн. за розрахунково-касове обслуговування.

25.10.2012 р. Оплачено витрати з оренди приміщення — 1200,00 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.).

Зразок заповнення Книги ОДВ наведено на с. 12.


 

Книга обліку доходів і витрат
(для платників єдиного податку третьої групи,
які є платниками податку на додану вартість)

I. Доходи

Дата

Дохід від провадження діяльності*

Дохід, що оподатковується за ставкою 15 %**

вартість проданих товарів, виконаних робіт,
наданих послуг

вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) без ПДВ, грн.

сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, без ПДВ, грн.

всього, грн.
(гр. 4 + гр. 5 + гр. 6)

вид доходу

сума,

грн.

сума без ПДВ, грн.

сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати без ПДВ, грн.

скоригована сума доходу, грн. (гр. 2 - гр. 3)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

03.10.2012

24000,00

24000,00

24000,00

06.10.2012

5000,00

5000,00

750,00

5000,00

17.10.2012

10000,00

10000,00

10000,00

19.10.2012

5000,00

-5000,00

-5000,00

20.10.2012

1000,00

1000,00

Разом
за жовтень

39000,00

5000,00

34000,00

1000,00

750,00

35000,00

<…>

 

II. Витрати

Дата

Витрати, пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг)

Витрати на оплату праці найманих працівників, грн.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, грн.

Інші витрати, грн.

Всього, грн.
(гр. 3 + гр. 4 +  гр. 5 + гр. 6)

вид витрат

сума без ПДВ, грн.

1

2

3

4

5

6

7

<…>

05.10.2012

Витрати на ЗІЗ

200,00

200,00

06.10.2012

5000,00

1844,00

6844,00

13.10.2012

Суми, що сплачуються згідно з договором постачання від 01.10.12 р. № 52

30000,00

30000,00

22.10.2012

300,00

300,00

25.10.2012

1000,00

1000,00

Разом
за жовтень

30200,00

5000,00

1844,00

1300,00

38344,00

<…>

 

Виправлення помилок у книгах ОД та ОДВ

Скажемо декілька слів з приводу виправлення помилок у книгах ОД та ОДВ. У разі внесення виправлень новий запис посвідчуємо підписом платника податку. Таким чином, помилки у книгах ОД і ОДВ виправляються коректурним способом, тобто неправильні цифри закреслюються, а над закресленим пишуться правильні. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене. Поруч робиться напис «Виправлено», ставляться дата і підпис підприємця.

 

Відповідальність

За неведення або неналежне ведення обліку доходів і витрат до підприємця може бути застосовано штраф, передбачений статтею 1641 КУпАП — у розмірі від 51 до 136 грн. Зверніть увагу! Цей штраф (за неправильність заповнення Книги ОД (ОДВ)) не застосовується у 2012 році згідно із Законом № 4834 (детальніше див. «ВД», 2012, № 20, с. 3).

За неоприбуткування готівки (невнесення відповідного запису про отримання готівкового доходу до Книги) підприємцю може загрожувати штраф у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми (пункт 1.2 Положення № 637, стаття 1 Указу № 436).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі