Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи повинен орендодавець приміщення сплачувати спецводозбір

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи повинен орендодавець приміщення сплачувати спецводозбір

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі збирається з листопада 2012 року надавати в оренду іншому підприємцю приміщення. Вода орендодавцем у ньому використовувалася виключно для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, збір за спеціальне використання води (далі — спецводозбір) він не сплачував. Таким саме чином вона використовуватиметься й орендарем, при цьому договір на постачання води з водоканалом не переукладатиметься. Чи зобов’язаний орендодавець сплачувати спецводозбір у разі надання приміщення в оренду?

ВІДПОВІДЬ. Насамперед нагадаємо, що завдяки змінам, унесеним до пункту 323.2 ПКУ Законом № 4834, з 1 липня 2012 року підприємців як на загальній системі, так і на єдиному податку звільнено від сплати спецводозбору, якщо вони використовують воду виключно для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб і зазначених потреб населення довідка 1.

Під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води для пиття, використання в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані. Саме до таких водокористувачів у цьому випадку належать орендодавець і орендар.

Однак підприємець-орендодавець у цьому випадку переймається питанням, чи не виникне у нього обов’язок сплачувати спецводозбір через те, що він передав приміщення в оренду та не використовує в ньому воду виключно для власних потреб (своєї діяльності).

На нашу думку, тут потрібно керуватися не лише пунктом 323.3 ПКУ, де перелічені неплатники спецводозбору, а й нормою підпункту 324.4.1 ПКУ, яка звільняє від сплати спецводозбору в разі використання води для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб. Отже, у підпункті 324.4.1 ПКУ говориться не лише про осіб, звільнених від сплати спецводозбору, а й про те, що обсяги води, використані на зазначені цілі, не вважаються об’єктом оподаткування.

Виходить, що особи, які використовують воду не лише для власних потреб, можуть не сплачувати спецводозбір, маючи пільгові (неоподатковувані) обсяги води (що використовуються на санітарно-гігієнічні потреби). Інакше, на наш погляд, ця норма підпункту 324.4.1 ПКУ просто не має сенсу (не знайдуться особи, які зможуть нею скористатися).

Проте представники податкового органу, на жаль, дотримуються протилежної думки в цьому питанні, яку вони виклали в листі ДПСУ від 01.08.2012 р. № 20820/7/15-2117, де зазначено таке. Якщо суб’єкт господарювання (орендодавець) не лише використовуватиме воду для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а й поставлятиме воду іншим водокористувачам (орендарю), то сплачувати збір за спецводокористування орендодавець повинен на загальних підставах, причому за весь обсяг використаної води.

Пояснюють вони це так: оскільки вода використовується не виключно на задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб, а й на інші цілі (поставлена іншим особам), то скористатися звільненням від сплати, наданим нормами пункту 323.2 ПКУ, орендодавець не зможе.

Як уже наголошувалося вище, ми з такою позицією не згодні, оскільки у своєму обґрунтуванні податківці не враховують підпункт 324.4.1 ПКУ. На нашу думку, якщо орендар не споживатиме воду на виробничі цілі, то спецводозбір у такому разі не сплачується. Орендодавець стає платником спецводозбору лише в тому випадку, коли орендар використовуватиме воду для виробничих потреб. Зауважимо, що це досить легко визначити з договору оренди, проаналізувавши, на які цілі надано в оренду об’єкт нерухомості. Наприклад, оренда приміщення під офіс або магазин передбачає лише санітарно-гігієнічні потреби, на відміну від надання приміщення під кафе, спортклуб, автомийку тощо. Разом з тим на сьогодні переконати податківців, найімовірніше, буде дуже важко.

«Перекласти» сплату спецводозбору на орендаря також не вдасться, оскільки згідно з пунктом 326.2 ПКУ за обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на постачання води, збір обчислюється та сплачується таким водокористувачем-постачальником. Інакше кажучи, без переукладення договору з водоканалом платником спецводозбору залишається орендодавець.

Тому для уникнення сплати спецводозбору підприємць-орендодавець має лише один, однак, на жаль, не найзручніший вихід: переукласти договір на постачання води (безпосередньо між орендарем і водоканалом). У такому разі вода буде просто транзитом проходити через орендодавця до орендаря і не вважатиметься такою, що використовується орендодавцем (що поставляється третім особам).

Якщо при цьому орендар використовуватиме воду виключно для власних санітарно-гігієнічних потреб, то спецводозбір за обсяг такої води не сплачуватиме ні орендодавець, ні орендар.


Довідкова інформація (довідка)

1 Населенням вважається сукупність людей, що перебувають на цій території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, у межах їх житлового фонду та присадибних ділянок.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі