Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Порядок сплати спецводозбору, якщо підприємець уклав договір оренди як звичайний громадянин

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Порядок сплати спецводозбору, якщо підприємець уклав договір оренди як звичайний громадянин

 

ЗАПИТАННЯ. Фізична особа надає в оренду власне нежитлове приміщення юридичній особі. За укладеним договором орендодавцем виступає звичайний громадянин, хоча для провадження інших видів діяльності він зареєстрований підприємцем на загальній системі.

Чи зобов’язана у цьому випадку фізична особа — орендодавець сплачувати збір за спеціальне використання води (далі — спецводозбір), з урахуванням того, що вода використовується ним лише для власних санітарно-побутових потреб?

 

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до статті 325 ЦКУ суб’єктами права власності можуть бути фізичні особи (громадяни) та юридичні особи. При цьому згідно з пунктом 1 статті 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для провадження підприємницької діяльності, крім окремих випадків, установлених законодавством.

Водночас положення ЦКУ припускають, щоб у договорах оренди сторонами виступали звичайні фізичні особи (без обов’язкової держреєстрації їх як підприємців). Тому враховуючи зазначені вище положення, виходить, що фізична особа може укладати договори оренди щодо свого майна і як звичайний громадянин, і як суб’єкт підприємництва, причому належність приміщення до нежитлового фонду тут не має значення. Орендодавцем нежитлового приміщення може бути і звичайний громадянин, і фізична особа — підприємець.

Що стосується порядку сплати спецводозбору в цій ситуації, то насамперед нам потрібно звернутися до пункту 323.1 ПКУ, де визначено коло осіб, які в загальному випадку (без урахування пільг) є його платниками. Так, до них належать водокористувачі — суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які використовують воду, отриману шляхом її забору з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), а також ті, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва, а саме:

юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ);

постійні представництва нерезидентів;

фізичні особи — підприємці.

Як бачимо, звичайні громадяни до таких осіб не належать, тому платниками спецводозбору вони не можуть бути. Отже, якщо орендодавець не використовує приміщення у підприємницькій діяльностідовідка 1, зокрема здає його як звичайна фізична особа, він не є платником спецводозбору.

При цьому згідно з пунктом 326.2 ПКУ правила сплати спецводозбору в разі передання майна в оренду такі. Якщо при оренді приміщення не переукладається договір з водоканалом, то водокористувачем залишається орендодавець. Оскільки водокористувачем приміщення в цьому випадку є звичайний громадянин, який узагалі не належить до платників спецводозбору, то обов’язок щодо його сплати у нього не виникає, тобто ні він, ні юридична особа сплачувати спецводозбір не повинні.

Зауважимо, що аналогічну думку податківці висловлювали й у своїх старих роз’ясненнях в ЄБПЗ (діяли до 01.07.2012 р.). Незважаючи на те, що ці роз’яснення було відкликано через зміни у ПКУ, перелік платників у пункті 323.1 ПКУ не змінився, а отже, і підхід у цьому питанні, на нашу думку, має залишитися таким самим.

Ще раз звертаємо вашу увагу: для того щоб у орендодавця не було обов’язку сплачувати спецводозбір, договір не повинен містити його підприємницьких реквізитів (даних виписки тощо).

Крім того, орендар — юридична особа повинен при виплаті орендної плати утримати з її суми ПДФО та відобразити цю виплату у формі № 1ДФ з ознакою доходу «106».


Довідкова інформація (довідка)

1 Нагадаємо, що про об’єкти, які використовуються в підприємницькій діяльності, необхідно повідомляти податковий орган, подавши повідомлення за формою № 20-ОПП. Якщо об’єкт не використовується в госпдіяльності, то це повідомлення не подається. На цей момент також слід звернути увагу, щоб точно визначити, що приміщення не стоїть на обліку як «підприємницьке».

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі