Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи обкладається ПДФО сума лікарняних, яку отримує підприємець на загальній системі

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи обкладається ПДФО сума лікарняних, яку отримує підприємець на загальній системі

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на загальній системі досить часто потребує лікування, тому має намір стати добровільним платником ЄСВ за підвищеною ставкою 36,6 %, щоб мати можливість отримувати лікарняні з Фонду «тимчасової непрацездатності» (далі — Фонд). У зв’язку з цим у нього виникає запитання: чи будуть суми лікарняних (допомоги по тимчасовій непрацездатності), які виплачуються Фондом, включатися до його доходу?

 

ВІДПОВІДЬ. Перш ніж розібратися з оподаткуванням лікарняних, скажемо кілька слів про нюанси сплати ЄСВ та отримання допомоги з Фонду підприємцями на загальній системі.

Згідно з підпунктом 4.5.2 і пункту 5.7 Інструкції № 21-5 загальносистемники сплачують ЄСВ за себе у вигляді авансових внесків у розмірі 25 % його річної суми до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня та до 15 листопада.

Причому авансові внески ЄСВ підприємець розраховує на підставі суми доходу для авансових внесків з ПДФО. Далі ці суми враховуються платником при остаточному розрахунку після закінчення року, коли суми ЄСВ уже визначатимуться за кожен місяць, виходячи з фактичного доходу.

Зверніть увагу ще на такий нюанс. Якщо підприємець реєструвався протягом року або став загальносистемником тільки у 2012 році, то авансові внески з ПДФО та з ЄСВ він сплачує з наступного кварталу (після подання декларації). У цьому випадку вийде, що внески за перший квартал роботи на загальній системі підприємець сплатить лише наступного року після остаточного розрахунку за підсумками року.

У той же час «старі» правила надання допомоги, що діють на сьогодні, з Фонду добровільно застрахованим особам та їх розрахунку вимагають, щоб підприємець надав відомості про чистий оподатковуваний дохід, отриманий за шість місяців, що передують страховому випадку, наприклад хвороби.

Проте підприємці-загальносистемники подають до податкового органу лише річну декларацію або декларацію за перший квартал роботи на загальній системі, тобто дані про дохід за шість місяців на їх підставі податківці підтвердити (видати довідку) не можуть. У той же час у недавньому листі ДПСУ від 30.07.2012 р. № 20497/7/17-1217 було враховано цю ситуацію, зокрема для отримання субсидії або допомоги для догляду за дитиною до трьох років з держбюджету. Податківці вирішили полегшити життя підприємцям і порекомендували регіональним податковим службам до врегулювання цього питання надавати загальносистемникам довідки про доходи на підставі поданих ними «довідкових» квартальних податкових декларацій про доходи (див. «ВД», 2012, № 17, с. 4).

Що стосується представників Фонду, то все одно від них поки що, на жаль, немає офіційних роз’яснень, яким чином, на підставі яких даних і коли розраховуватиметься і виплачуватиметься допомога. Тому, на наш погляд, при укладенні договору добровільної участі підприємцям слід звернутися із запитом (усним або письмовим) до відділення Фонду, щоб згодом не виявитися без лікарняних у найпотрібніший момент.

Тепер перейдемо до питання оподаткування отриманої суми лікарняних.

Насамперед розберемося: чи включається сума допомоги до підприємницького доходу чи все-таки її потрібно розцінювати як дохід звичайного громадянина, не пов’язаний з підприємницькою діяльністю. Адже саме від цього залежить:

— чи повинен підприємець записувати отриманий дохід до Книги обліку доходів і витрат та відображати в підприємницькій річній декларації, тобто включати в об’єкт оподаткування згідно з пунктом 177.2 ПКУ;

або ж такий дохід повинен обкладатися податком на доходи з правилами для звичайних громадян.

Думку з цього питання можна знайти в роз’ясненні податківців у ЄБПЗ. У ньому представники ДПСУ зазначили, що сума лікарняних не є підприємницьким доходом фізособи, оскільки отримана вона внаслідок хвороби, а не внаслідок підприємницької діяльності.

Зокрема, такий висновок вони зробили, керуючись нормою пункту 1 статті 35 Закону № 2240. Нею встановлено, що лікарняні надаються застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), в разі настання у неї одного зі страхових випадків, передбачених Законом № 2240 (у тому числі хвороби).

Оскільки такий дохід не є підприємницьким, то суми лікарняних підлягають обкладенню податком на доходи як дохід звичайної фізособи. Згідно з підпунктом 165.1.1 ПКУ в оподатковуваний дохід платника податку не включаються доходи у вигляді страхових виплат, які він отримує з бюджетів та фондів соцстрахування, крім виплати, пов’язаної з тимчасовою непрацездатністю.

У той же час у цьому випадку виникає ще одне запитання щодо того, хто ж повинен утримувати і перераховувати ПДФО з таких сум. Чи є в цьому випадку Фонд податковим агентом, тобто чи зобов’язаний він утримувати ПДФО при виплаті допомоги фізособі, або все-таки сам підприємець повинен сплатити суму податку на доходи?

Відповідаючи на це запитання, ДПСУ в зазначеному вище роз’ясненні з ЄБПЗ поклала ці функції на фізичну особу. Хоча, на нашу думку, податківці безпідставно «позбавили» Фонд від функцій податкового агента по відношенню до сум лікарняних, отриманим підприємцем, оскільки згідно з підпунктом 14.1.180 ПКУ такими є юрособи (підприємства, організації), що виплачують доходи звичайним фізособам.

Проте, враховуючи таку позицію податківців, згідно з підпунктами 177.6 і 168.1.3 ПКУ фізособи буде зобов’язане самостійно сплатити податок на доходи з суми лікарняних. Відповідно до пункту 177.11 ПКУ доходи, отримані як звичайна фізособа, також відображаються в річній декларації підприємця на загальній системі. Отже, сплатити ПДФО з суми лікарняних він повинен після того, як її надасть. Враховуючи, що в декларації відображаються всі оподатковувані доходи, у тому числі непідприємницькі, то загальносистемник повинен буде заплатити ПДФО з усіх отриманих за рік доходів (крім тих, з яких ПДФО було утримано податковими агентами).

Нагадаємо, що річна податкова декларація за 2012 рік надається не пізніше 9 лютого 2013 року, а ПДФО, який у ній нараховується, сплачується не пізніше за 17 лютого 2013 року.

ЗАПИТАННЯ. Чи включається до доходу ФОП на загальній системі оподаткування сума допомоги, яка виплачується йому з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі — ПКУ), об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця.

Згідно із п. 3 ст. 6 Закону України від 18 січня 2001 року № 2240-III «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (далі — Закон № 2240) загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, підлягають особи, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською,

нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов’язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги відповідно до Закону № 2240 за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до чинного законодавства.

Пунктом 1 ст. 35 Закону № 2240 встановлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного зі страхових випадків, які передбачені Законом № 2240. Відповідно до підпункту 164.2.1 пункту 164.2 статті 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, які нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Враховуючи те, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати, то сума отриманої допомоги не є доходом від провадження господарської діяльності фізичної особи — підприємця, отже, обкладається податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. Відповідно до підпункту 168.1.3 пункту 168.3 статті 168 ПКУ, якщо окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов’язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податку та подати річну декларацію з цього податку.

 


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 21-5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі