Теми статей
Обрати теми

Документи для неутримання ПДФО та ЄСВ у світлі останніх змін у Податковому кодексі

Редакція ВД
Стаття

Документи для неутримання ПДФО та ЄСВ у світлі останніх змін у Податковому кодексі

 

Підприємці, які укладають договори з фізичними особами та виплачують їм дохід, знають, що правила обкладення ПДФО та ЄСВ залежать від того, є фізособа підприємцем чи ні. Так, у разі якщо виплата адресована підприємцю, то ані ПДФО, ані ЄСВ не справляється, але тільки якщо фізособа надасть необхідні документи.

Про те, які документи на сьогодні підприємці — податкові агенти повинні отримати від контрагентів-фізосіб, щоб не утримувати ПДФО та ЄСВ, ми неодноразово писали протягом цього року (див. «ВД», 2012, № 4, с. 8; № 14, с. 9). Проте зміни, нещодавно внесені до ПКУ, і запитання читачів змушують нас знову повернутися до цієї теми.

Маргарита СМИРНОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи для неутримання ПДФО

Виплата доходу загальносистемнику. При виплаті доходу підприємцю на загальній системі податковий агент (юрособа або підприємець) не утримує ПДФО, якщо виконано вимоги пункту 177.8 ПКУ. Відповідно до цього пункту для неутримання ПДФО фізособі потрібно надати контрагенту копію документа, що підтверджує держреєстрацію (підприємницький статус). У загальному випадку таким документом служить виписка з Держреєстру, що видається підприємцям безоплатно під час реєстрації або заміни старого свідоцтва.

Причому, починаючи з 01.07.2012 р. податкових агентів не повинно цікавити, чи наведено вид діяльності, у межах якого фізособа отримує виплату, у його реєстраційній картці, тобто чи пов’язаний дохід з його підприємницькою діяльністю.

Зауважимо, що до зазначеної дати формулювання пункту 177.8 ПКУ передбачало, що ПДФО можна не утримувати тільки в тому випадку, коли підприємцю виплачувався дохід «від операцій, що здійснюються в межах обраних ним видів діяльності». Тому від фізосіб, які отримували дохід, контрагентам потрібно було вимагати копію не виписки, а іншого реєстраційного документа, в якому зазначався перелік здійснюваних ним видів діяльності, — витягу з Держреєстру або (додатково до виписки) копію довідки з ДПІ із такою інформацієюдовідка 1.

Наразідовідка 2 у загальносистемника — одержувача доходу немає необхідності видавати податковому агенту копію витягу з Держреєстру або довідки, а достатньо тільки копії виписки (у ній види діяльності не зазначено, але підприємці отримують її безоплатно на відміну від витягу).

Що стосується підприємців, які досі не обміняли свідоцтво про держреєстрацію, видане до 07.05.2011 р., на виписку, то, на наш погляд, вони можуть надавати його копію. Строк дії свідоцтва не обмежений, а якщо підприємець був зареєстрований до 07.05.2011 р. і в нього не було змін у реєстраційних даних, то йому не потрібно міняти свідоцтво (лист Держреєстраційної служби від 30.09.2011 р. № 617-0-8-11-7.2). Водночас щоб уникнути розбіжностей з податківцями, ми б рекомендували уточнити цей момент у своїй ДПІ.

Виплата доходу єдиноподатнику . Згідно з підпунктом 165.1.36 і пунктом 292.9 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається дохід фізичної особи — підприємця, з якого сплачується єдиний податок. Тобто з доходів, виплачених єдиноподатникам, податковий агент ПДФО не утримує.

Причому для того щоб така виплата не обкладалася ПДФО, не обов’язково, щоб у свідоцтві платника єдиного податку групи 2 було наведено вид діяльності, зазначений у договорі. Відповідно до пункту 293.4 ПКУ дохід від видів діяльності, не зазначених у свідоцтві єдиноподатника, також обкладається єдиним податком, тобто самим єдиноподатником за підвищеною ставкою. Нагадаємо, що у свідоцтві єдиноподатника групи 3 або 5 віднедавна види діяльності взагалі не повинні зазначатися.

Таким чином, на сьогодні для неутримання ПДФО, ані єдиноподатникам, ані загальносистемникам не потрібно підтверджувати, які саме види діяльності вписуються у межі їх підприємницької діяльності. Отже, податковий агент має право не утримувати ПДФО з доходу підприємця, не уточнюючи, на якій він системі, головне — підтвердити підприємницький статус (тобто обмежитися копією виписки з Держреєстру).

Крім того, необхідність надавати копію свідоцтва єдиноподатника з 12.08.2012 р. відпала і в підприємців, які отримують доходи від юридичних осіб — платників податку на прибуток. До цієї дати такому підприємству (організації) важливо було знати, на якій системі перебуває підприємець, оскільки існував обов’язок подавати до податкового органу перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку (Додаток ОК).

Тепер же завдяки змінам, унесеними Законом № 5083 до ПКУ, платникам податку на прибуток не потрібно подавати зазначений Додаток ОК, а отже, отримувати копію свідоцтва єдиноподатника.

Водночас зауважимо, що наявність свідоцтва єдиноподатника також означає, що фізособа є суб’єктом підприємництва. Тому, на наш погляд, для неутримання ПДФО єдиноподатники можуть на свій вибір подавати або копію виписки, або копію свідоцтва єдиноподатника.

Проте слід взяти до уваги й більш ранні роз’яснення податківців з ЄБПЗ. У них зазначалося про те, що для неутримання ПДФО, крім копії свідоцтва, коли підприємцю потрібно було підтвердити перебування на єдиному податку, йому необхідно надати й копію виписки або витягу з Держреєстру. Не виключено, що зараз вони дотримуватимуться аналогічної позиції, тільки вже наполягатимуть на тому, що разом з копією виписки для несправляння ПДФО необхідна й копія свідоцтва.

У зв’язку з цим ще раз підкреслимо, що, на нашу думку, після 12.08.2012 р. для неутримання ПДФО єдиноподатникам достатньо копії одного з документів, що підтверджують підприємницький статус. Це випливає з того, що:

— підприємцям не потрібно підтверджувати систему оподаткування й те, які види здійснюються ними в межах госпдіяльності;

— єдиноподатникам не потрібно інформувати про свою систему оподаткування контрагентів-юросіб.

Отже, для підтвердження підприємницького статусу їм вистачає або копії свідоцтва єдиноподатника, або копії виписки з Держреєстру.

 

Документи для несправляння ЄСВ

Вище ми згадували про те, що до реєстраційних документів належить і виписка, і витяг з Держреєстру. Але виписка видається суб’єктам підприємництва безоплатно під час держреєстрації (заміни старого свідоцтва тощо), а за витягом потрібно додатково звертатися до держреєстратора і вносити певну плату, тому вигідно обмежитися випискою.

Проте якщо цивільно-правовий договір передбачає справляння ЄСВ, наприклад, на виконання робіт чи надання послуг, то підприємцям незалежно від системи оподаткування для неутримання внеску потрібно надати саме копію витягу з Держреєстру.

Це правило передбачено пунктом 1 частини 1 статті 4 Закону про ЄСВ, де зазначено, що ЄСВ не справляється, якщо виплату отримує підприємець, який виконував роботи або надавав послуги в межах видів діяльності, зазначених у витягу з Держреєстру.

Виходить, якщо за договором підприємець отримує від податкового агента виплату, що обкладається і ПДФО, і ЄСВ, то в такому разі підприємцю на будь-якій системі доцільно надати копію одного документа — витягу з Держреєстру.

Проте, як ми вже зазначали, коли розглядали правила неутримання ПДФО з виплат єдиноподатникам, зберігається ймовірність, що деякий час перевіряючі наполягатимуть на тому, що контрагенти єдиноподатників повинні отримувати від них і копію свідоцтва платника єдиного податку.

Зверніть увагу , що для цілей справляння ЄСВ оренда не вважається наданням послуг, тому при виплаті за договором оренди підприємцю не потрібно утримувати ЄСВ, а отже, достатньо надати тільки копію виписки для неутримання ПДФО.

Насамкінець наведемо в таблиці інформацію про документи, які слід отримати суб’єкту господарювання від контрагента-підприємця для неутримання ПДФО та ЄСВ.

 

Вид доходу

Документи єдиноподатника

Документи загальносистемника

Для цілей неутримання ПДФО

Копія виписки з Держреєстру та свідоцтва платника єдиного податку

Копія виписки з Держреєстру

Для цілей неутримання ЄСВ
(за договорами про виконання робіт і надання послуг)

Копія витягу з Держреєстру*

Копія витягу з Держреєстру*

* У цьому випадку вона також може виступати і документом для неутримання ПДФО, замість копії виписки з Держреєстру.

 

Довідкова інформація (довідка)

1 Про цю довідку згадувалося в листах ДПАУ від 03.02.2011 р. № 1085/К/17-0714, від 31.03.2011 р. № 6320/5/12-0216, від 05.04.2011 р. № 4133/5/17-0716. У них податківці допускали надання копії виписки з Держреєстру, але тільки за умови, що додатково буде надано контрагенту копію довідки з ДПІ з видами діяльності.

2 З 01.07.2012 р. після змін, унесених до ПКУ Законом № 4834.

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 5083 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі