Теми статей
Обрати теми

Штрафна амністія для єдиноподатників: на які порушення поширюється

Редакція ВД
Стаття

Штрафна амністія для єдиноподатників: на які порушення поширюється

 

У «ВД», 2012, № 14, с. 4 і 7, ми писали про те, що Законом № 4834, крім цілої низки змін у ПКУ щодо єдиноподатників, скасовано на період 2012 року і штрафні санкції за деякі порушення, зокрема за недоплату сум єдиного податку, провадження виду діяльності, не зазначеного у Свідоцтві, тощо.

У зв'язку з цим слід детальніше розібратися, за які порушення єдиноподатнику штрафи не загрожують, а які все ж таки призводять до штрафних санкцій.

Олеся АЛЕКСАНДРОВА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 04.05.2012 р. № 4834-VI.

 

Штрафи, передбачені ПКУ: чого можна не остерігатися

Перш ніж почати розбиратися зі скасуванням єдиноподатних штрафів, процитуємо пункт 7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, який звільняє від штрафних санкцій, щоб знати, на що спиратися:

«Штрафні санкції до платників єдиного податку за порушення у 2012 році порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платника єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку платниками не застосовуються».

Що ми бачимо? Звільнення від штрафів діє за таке порушення: у декларації неправильно розраховано податкове зобов'язання з єдиного податку і, як наслідок, відбулася недоплата єдиного податку. При цьому не має значення, виявив помилку сам єдиноподатник чи це зробили податківці.

Крім того, Законом № 4834 на 2012 рік призупинено дію пунктів ПКУ, що передбачають відповідальність за провадження діяльності, не зазначеної у своєму Свідоцтві єдиноподатника (є актуальним лише для груп 1 і 2 і для групи 3, якщо порушення відбулося до 01.07.2012 р.). Таким чином, у 2012 році в разі провадження видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві платника єдиного податку — фізичної особи (однак при цьому дозволених для провадження на єдиному податку), не потрібно:

— переходити на загальну систему оподаткування;

— обкладати відповідні доходи підприємців груп 1 і 2 за ставкою єдиного податку 15 %.

От і все. Решта порушень караються штрафами в загальному порядку.

Так, наприклад, якщо єдиноподатник:

— узагалі не сплатив у встановлений строк суму єдиного податку (несвоєчасна сплата) — штрафні санкції застосовуватимуться;

— не подав у встановлений строк декларацію з єдиного податку — штраф буде;

— якщо йому донарахували до сплати єдиний податок на податкову вимогу, а він у встановлені строки не сплатив цю суму — штрафні санкції також застосовуватимуться.

Крім того, якщо єдиноподатник порушив умови перебування на єдиному податку, як-то:

— провадив заборонені на єдиному податку види діяльності;

— перевищив допустиму для єдиноподатників суму виручки;

— перевищив допустиму кількість найманих працівників;

— провадив діяльність, заборонену для перебування його в єдиноподатній групі (перебував у групі 2 і надавав послуги платникам податку на прибуток, перевищив орендні обмеження для єдиноподатників тощо);

— здійснював негрошові розрахунки (бартер, взаємозалік) — у всіх цих випадках до нього застосовується відповідальність на загальних підставах. Детальніше про те, що може загрожувати єдиноподатнику у наведених вище випадках, див. у таблиці на с. 7.

Тепер стосовно пені. Пеня з позиції ПКУ не є штрафною санкцією. На цій підставі можна стверджувати, що амністія щодо штрафів, на зобов'язання нарахувати та сплатити пеню в передбачених законодавством випадках також не поширюватиметься.

 

Звільнення від адмінштрафів

Крім штрафних санкцій, передбачених ПКУ, до підприємців на єдиному податку можуть застосовуватися ще й адмінштрафи, передбачені КУпАП. Із цього приводу в перехідних положеннях Закону № 4834 додатково зазначено таке:

«Установити, що адміністративні стягнення (штрафи), передбачені статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення за неправильність заповнення у 2012 році платниками єдиного податку книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат, не застосовуються».

Таким чином, за порушення єдиноподатником, допущені під час заповнення Книги обліку доходів (і витрат) протягом усього 2012 року, до нього адмінштрафи за статтею 1641 КУпАП не застосовуватимуться. Нагадаємо, що штраф за неправильне заповнення Книги становить від 51 до 136 грн. (від 3 до 8 нмдг).

 

Якщо порушення, які підпадають під амністію, перевіряючі виявлять не у 2012 році, а пізніше

І ще один момент, який стосується як звільнення від адмінштрафів, так і звільнення від штрафних санкцій, передбачених ПКУ (див. підрозділ вище) для єдиноподатників. Зверніть увагу: амністія за штрафами, що розглядається нами, діє саме на той період, коли вчинено порушення, а не коли таке порушення виявлено. Отже, якщо недоплату єдиного податку за якийсь період 2012 року перевіряючі виявлять у 2013 році (або пізніше), то штрафи до єдиноподатника все одно не повинні застосовуватися, незважаючи на те, що 2012 рік уже закінчиться. Річ у тім, що формулювання норм, які звільняють єдиноподатників від штрафів, побудовано таким чином, що під «пільговим» звільненим від штрафів мається на увазі весь 2012 рік, незалежно від дати, коли те чи інше порушення буде виявлено.

 

Таблиця щодо відповідальності єдиноподатника на 2012 рік:
які штрафи застосовуються, а які не застосовуються

Вид порушення

Яка відповідальність

Коментар

1

2

3

Заниження суми єдиного податку
в декларації. Донарахування здійснює податковий орган

Штраф згідно з п. 123.1 ПКУ:

у розмірі 25 % суми визначеного податкового зобов'язання.

У разі повторного протягом 1095 днів визначення органом ДПС суми податкового зобов'язання з єдиного податку — штраф у розмірі 50 %

Штраф протягом 2012 року застосовуватися не повинен, оскільки мала місце саме недоплата єдиного податку, а не його несплата.

Також нараховується пеня у розмірі 120 % річних облікової ставки НБУ

Несплата або несвоєчасна сплата єдиного податку, зазначеного
у декларації

Штраф згідно з п. 126.1 ПКУ:
— у разі затримки сплати до 30 календарних днів уключно, наступних за останнім днем строку сплати, — штраф 10 % погашеної суми податкового боргу;
— у разі затримки сплати понад 30 календарних днів — штраф 20 % погашеної суми

Цей штраф накладається податковим органом у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання.

На нашу думку, під амністію такий штраф не підпадає. У роз'ясненні ЄБПЗ податківці також висловилися в тому ключі, що штрафи на підставі п. 126.1, 122.1 ПКУ застосовуються до єдиноподатників на загальних підставах, незважаючи на штрафний мораторій. У цьому питанні сперечатися з ними важко.

Крім того, нараховується пеня в розмірі 120 % річних облікової ставки НБУ

Несплата або несвоєчасна сплата авансових внесків єдиного податку

Штраф згідно з п. 122.1 ПКУ у розмірі 50 % ставки єдиного податку

Неподання декларації

За неподання або несвоєчасне подання декларації — штраф у розмірі 170 грн. За такі самі дії, вчинені протягом року, штраф за таке саме порушення — 1020 грн. (п. 120.1 ПКУ)

За це порушення штраф застосовується й у 2012 році, штрафний мораторій на ці штрафи не поширюється

Неправильне заповнення декларації (податкове зобов'язання не змінюється)

Якщо помилки допущено в обов'язкових реквізитах декларації, її можуть визнати недійсною (п. 48.7 ПКУ): вважатиметься, що декларацію не подано — відповідальність настане за неподання декларації.

В інших випадках, коли не змінюється податкове зобов'язання, відповідальності немає

Самовиправлення помилок

У разі самостійного виправлення помилок, пов'язаних зі заниженням податкового зобов'язання з єдиного податку, згідно зі ст. 50 ПКУ нараховують:

1. Штраф у розмірі 5 % і пеню — якщо помилка виправляється в поточній декларації.

2. Штраф у розмірі 3 % і пеню — якщо помилка виправляється в уточнюючій декларації

За порушення у 2012 році штрафи (3 % і 5 %) не застосовуються. Пеня нараховується й у 2012 році

Порушення єдиноподатних правил

1. Перевищення граничного обсягу доходу — за вибором підприємця з наступного кварталу: перехід до «старшої» групи або відмова від спрощенки (для групи 5 — обов'язкова відмова), а також застосування підвищеної (15 %) ставки єдиного податку до суми перевищення.

2. Застосування заборонених форм розрахунків, провадження заборонених видів діяльності — з наступного кварталу відмова від спрощенки
та застосування підвищеної (15 %) ставки єдиного податку до суми такого доходу.

3. Перевищення кількості працівників — з наступного кварталу відмова від спрощенки

Відповідальність діє й у 2012 році

Провадження виду діяльності, не зазначеного у Свідоцтві єдиноподатника

Як і в разі порушення єдиноподатних правил, загрожує:
— відмова від спрощенки;
— застосування підвищеної (15-відсоткової) ставки єдиного податку до суми доходу від такої діяльності

За такі самі порушення, допущені у 2012 році, відповідальності немає

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі