Теми статей
Обрати теми

Про доповнення обов'язкових реквізитів податкової накладної

Редакція ВД
Лист від 21.08.2012 р. № 1272/0/71-12/15-3117

Про доповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної

Лист ДПСУ від 21.08.2012 р. № 1272/0/71-12/15-3117

 

Державна податкова служба України у зв’язку із внесенням змін до пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) відповідно до Закону України від 05 липня 2012 року № 5083-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» (далі — Закон № 5083-VІ) повідомляє таке.

Законом № 5083-VІ частину другу пункту 201.1 статті 201 Кодексу доповнено новим підпунктом «ї» та визначено, що у податковій накладній в окремих рядках зазначаються додаткові обов’язкові реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України».

Разом з цим пунктом 4 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 5083-VІ доручено Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності Законом № 5083-VІ забезпечити перегляд та приведення відповідними центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до цього Закону. Зокрема, форму податкової накладної, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за № 1333/20071, буде доповнено відповідними графами для зазначення номера та дати митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України.

Таким чином, реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» підлягають зазначенню у податковій накладній з моменту набрання чинності змінами до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів.

 

Голова О. Клименко

 

коментар редакції

На втіху всім платникам ПДВ ДПСУ вирішила почекати з новим реквізитом (номер і дата митної декларації (МД)) у податковій накладній на імпортні товари.

Нагадаємо, що у зв’язку з набуттям чинності з 12.08.2012 р. Законом України від 05.07.2012 р. № 5083-VI у платників податків з’явився обов’язок у податкових накладних (далі — ПН), що виписуються на постачання імпортних товарів із зазначеної дати, відображати ще один обов’язковий реквізит — «номер і дату митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» (детальніше див. «ВД», 2012, № 16, с. 2). Причому необхідність виконання цього обов’язку саме з 12.08.2012 р. (з унесенням інформації про номер і дату МД до графи 3 ПН) повсюдно підтверджувалася самими податківцями в неофіційних роз’ясненнях.

Мабуть, під напливом величезної кількості запитань з боку платників податків ДПСУ вирішила не поспішати із запровадженням обов’язкового відображення нового реквізиту в ПН і у листі, що коментується, повідомила, що «реквізити «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» підлягають зазначенню у податковій накладній з моменту набуття чинності змінами до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів».

Аргументами для такого відстрочення стали, зокрема:

пункт 201.1 ПКУ, згідно з яким обов’язкові реквізити, у тому числі номер і дата МД, повинні зазначатися в окремих рядках ПН (тоді як рядків для відображення номера та дати МД у діючий формі ПН немає);

пункт 4 розділу II Закону № 5083, що надає 3-місячний термін для приведення нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади у відповідність до цього
Закону.

Таким чином, бухгалтерам надано тимчасовий передих: зазначати номер і дату МД у податковій накладній потрібно буде лише після внесення відповідних змін до форми ПН (після того, як наберуть чинності зміни до наказу Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379, яким затверджено форму ПН; цих змін ми досі не бачили навіть у проекті). Про те, коли це відбудеться, ми обов’язково повідомимо наших читачів додатково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі