Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Коли відображати у Книзі обліку доходів виручку, отриману за допомогою POS-термінала, підприємцю на єдиному податку

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Коли відображати у Книзі обліку доходів виручку, отриману за допомогою POS-термінала, підприємцю на єдиному податку

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку групи 2 надає послуги населенню. Оплата здійснюється за банківськими картками. На поточний рахунок підприємця ці оплати надходять через день-другий після проведення операції оплати через POS-термінал.

Як підприємцю робити запис у Книзі обліку доходів: за датою зарахування грошових коштів на його поточний рахунок чи за датою проведення операції оплати через POS-термінал?

Чи будуть якісь наслідки для підприємця, якщо дату відображено неправильно?

 

ВІДПОВІДЬ . Дохід від видів діяльності, зазначених у Свідоцтві єдиноподатника, відображається у графі 2 Книги обліку доходів. При її заповненні єдиноподатники групи 2 використовують касовий метод, тобто орієнтуються на дату надходження або витрачання грошових коштів. Отже, якщо здійснюється платіж готівкою, то запис здійснюється на дату отримання коштів до каси підприємця. Якщо підприємець проводить готівку за допомогою РРО, то виручка записується в день проведення через РРО розрахункової операції.

Якщо ж здійснюються безготівкові розрахунки, то запис у Книзі обліку доходів про надходження виручки робиться за датою надходження суми на поточний рахунок.

Зверніть увагу, що сам момент надання послуг значення не має і в Книзі обліку доходів не відображається. Крім того, єдиноподатник ставить тільки сумарний показник виручки, отриманої за день (за що та від кого отримано виручку, у Книзі обліку доходів розшифровувати не потрібно). Наприклад, якщо за день підприємцю від надання послуг надійшло (від одного чи кількох замовників (клієнтів) — немає різниці) — 500 грн., у Книзі обліку доходів у графі 2 достатньо поставити суму 500. У цьому й полягатиме облік виручки (доходу).

Підтверджувати будь-якими документами запис у графі 2 Книги обліку доходів не потрібно. Водночас за безготівковими надходженнями в підприємця завжди буде підтверджуючий документ — це виписка банку.

У нашій ситуації підприємець приймає від замовників оплату за допомогою POS-термінала, тобто бере до оплати банківські картки. Такі розрахунки належать до безготівкових — сума коштів з карткового рахунка (картки) покупця списується на поточний рахунок підприємця.

Це підтверджується і визначенням пункту 1.27 статті 1 Закону про платіжні системи, в якому зазначено, що платіжна картка використовується, зокрема, для ініціації переказу грошей з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів та послуг, перерахування грошей зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, тобто її використання — це безготівкові розрахунки, оскільки здійснюється рух коштів за рахунками, а не внесення готівки. Крім того, розрахунки банківськими картками до безготівкових відносить і Закон про РРО.

Водночас принцип банківської роботи POS-термінала полягає в тому, що гроші з банківської картки списуються в момент розрахункової операції, а надходять на рахунок підприємця через декілька днів. Тому в підприємця й виникло запитання про дату відображення доходу у Книзі обліку доходів: за даними POS-термінала або виписки банку (дату надходження на поточний рахунок)?

Оскільки ми визначили, що в цьому випадку здійснюються безготівкові розрахунки, то орієнтуватися потрібно на дату надходження коштів за банківською випискою. Тобто записи у графі 2 Книги обліку доходів потрібно робити в день надходження коштів на поточний рахунок.

Тепер розглянемо, як бути, якщо підприємець помилково при заповненні Книги обліку доходів керувався денним звітом POS-термінала, при тому що грошові кошти, списані з платіжних карток, надходили на його поточний рахунок через день-другий. Виходить, що в такому разі він неправильно вносив дані про виручку за день, не дотримуючись принципу заповнення Книги обліку доходів за касовим методом. Записи про грошові кошти він повинен був робити саме на день надходження за виписками банку або інформацією про надходження коштів, отриманою в інший спосіб (GSM-банкінг тощо). Одразу зазначимо, що така помилка не змушує підприємця відображати суму виручки двічі (за звітом термінала та за надходженням на поточний рахунок). Вважати, що підприємець намагався приховати або занизити виручку, також підстав немає.

У цій ситуації підприємцю необхідно зробити виправлення у Книзі обліку доходів, а за необхідності і в декларації, якщо помилка викривила дані «сусідніх» кварталів (уточнити дані про дохід у декларації наступного звітного періоду).

Про виправлення помилок у Книзі обліку доходів зазначається тільки те, що згідно з пунктом 3 Порядку № 1637 у разі здійснення виправлень правильний запис завіряється підписом підприємця.

На наш погляд, у цілому механізм виправлень повинен виглядати таким чином: неправильні цифри закреслюють і над закресленим надписуються правильні. Закреслення здійснюють однією рисою так, щоб можна було прочитати виправлене, а також поставити підпис підприємця, бажано, зазначивши дату виправлення, хоча прямої вимоги про це в Порядку № 1637 немає.

Про виправлення помилок у декларації єдиноподатника (якщо така необхідність з’явиться) ми детально говорили у «ВД», 2012, № 16, с. 16.

І ще один момент. Як відомо, підтверджувати первинними документами запис про виручку єдиноподатникам необов’язково. Проте в такій ситуації, наприклад для візитів перевіряючих, краще подбати про наявність банківських виписок, а також договору про розрахунково-касове обслуговування із зазначенням порядку зарахування на поточний рахунок коштів, списаних за допомогою POS-термінала.

Тепер що стосується штрафних санкцій. Так, якщо підприємець відстежує загальну суму виручки протягом року, то навіть якщо він неправильно відображав дату її надходження у Книзі обліку доходів, це не повинно було призвести до перевищення допустимого обсягу доходу.

Недоплат єдиного податку у підприємця також не буде, оскільки єдиноподатники групи 2 сплачують його у фіксованій сумі за кожен місяць (авансові внески).

Єдина санкція, яка теоретично може бути застосована до підприємця, — це адмінштраф за статтею 1641 КУпАП за неправильне заповнення Книги обліку доходів. Проте Перехідними положеннями Закону № 4834 передбачено звільнення єдиноподатників від адмінвідповідальності за таке порушення в період з 1 січня по 31 грудня 2012 року.

Отже, підприємцю потрібно «виправитися» у Книзі обліку доходів і за необхідності в декларації єдиноподатника, а далі стежити за правильністю відображення дати виручки. При цьому штрафні санкції йому у 2012 році не загрожують.


Документи консультації

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про платіжні системи — Закон України «Про платіжні системи та переказ грошей в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон № 4834 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

Порядок № 1637 — Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі