Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи може розрахунковий документ довільної форми, виданий єдиноподатником, служити підставою для визнання витрат у юрособи

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи може розрахунковий документ довільної форми, виданий єдиноподатником, служити підставою для визнання витрат у юрособи

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець на єдиному податку займається торговельною діяльністю і не застосовує РРО. Його покупці — у тому числі, юрособи. Чи буде розрахунковий документ довільної форми, виданий єдиноподатником, вважатися достатньою підставою для визнання витрат у юрособи?

 

ВІДПОВІДЬ. При продажу будь-яких товарів та наданні послуг підприємці на єдиному податку можуть не застосовувати ні РРО, ні КОРО з РК ( пункт 296.10 ПКУ і частина 6 статті 9 Закону про РРО). При цьому вони повинні видавати розрахункові документи довільної форми на вимогу покупця. Форму розрахункового документа, який необхідно видавати, якщо підприємець не застосовує РРО, чітко не встановлено.

Щоб у покупця — підприємства (юрособи) була підстава відобразити у своєму обліку витрати, розрахунковий документ довільної форми, який юрособі видає підприємець, повинен відповідати певним вимогам. Ці вимоги викладено в ПКУ, Законі про бухоблік та Положенні № 88, і ми їх нижче наведемо. При цьому, якщо всі викладені нижче вимоги будуть дотримані, то юрособа безперешкодно зможе віднести до складу своїх витрат витрати на товар, придбаний у єдиноподатника. Розглянемо їх детальніше.

У статті 44 ПКУ зазначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів.

На юросіб поширюються вимоги Закону про бухоблік. Згідно з пунктом 2 статті 9 Закону про бухоблік первинний документ (а розрахунковий документ підприємця для юрособи є первинним) повинен містити такі обов’язкові реквізити:

назву документа (форми);

дату та місце складання ;

назву суб’єкта господарювання, від імені якого складено документ;

зміст та обсяг господарської операції ;

одиницю виміру господарської операції;

посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;

особистий підпис або інші дані, які дають можливість ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Схожий перелік обов’язкових реквізитів первинного документа наведено і в пункті 2.4 Положення № 88. При цьому в ньому уточнюється, що:

— одиниця виміру господарської операції наводиться в натуральному та/або вартісному виразі;

— крім особистого підпису особи, яка брала участь у здійсненні господарської операції, може використовуватися її електронний підпис.

Крім того, до первинного документа може бути включено й додаткові реквізити (див. абзац другий пункту 2.4 Положення № 88):

— ідентифікаційний код з Державного реєстру;

— номер документа;

— підстава для здійснення операції;

— дані про документ, який підтверджує особу одержувача, тощо.

Стосовно такого розрахункового документа, як товарний чек, то, на думку податківців, він повинен містити такі обов’язкові реквізити:

— назву та адресу господарської одиниці;

— загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (для суб’єктів, зареєстрованих платниками ПДВ);

— кількість і вартість придбаних товарів;

— вартість одиниці виміру товарів;

— найменування товарів;

— загальну вартість придбаних товарів;

— дату (день, місяць, рік) проведення розрахункової операції;

— підпис особи, яка здійснює розрахунки.

Примірну форму товарного чека, що свідчить про прийняття оплати та передачу товару (послуги) покупцю, див. у «ВД», 2012, № 15, с. 4.

Таким чином, документ, складений з урахуванням зазначених вище вимог, є підставою для бухгалтерського та податкового обліку господарських операцій юрособи. А підприємцю важливо враховувати ці вимоги, видаючи розрахунковий документ юрособі, просто щоб не втратити свого клієнта (клієнтів).


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про РРО — Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Закон про бухоблік — Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Положення № 88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському
обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі