Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Контрагент повернув торішній борг: як не покинути «спрощенку»

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Контрагент повернув торішній борг: як не покинути «спрощенку»

 

ЗАПИТАННЯ. У 2011 році підприємець на єдиному податку (група 2) здавав в оренду офіс підприємству на загальній системі. До кінця 2011 року підприємство повністю не розрахувалося з підприємцем за оренду приміщення. Які будуть наслідки для підприємця, якщо підприємство погасить заборгованість з оренди у 2012 році? Як підприємцю краще оформити таку операцію?

 

ВІДПОВІДЬ. Підприємець має право перебувати у групі 2, якщо (підпункт 2 пункту 291.4 ПКУ):

— кількість найманих працівників не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу з розрахунку на рік не більше 1 млн грн.;

— надаєте послугиоренда — це послуги згідно з ПКУ);

орендарями є прості фізособи (населення)
та/або єдиноподатники і не є фіз- та юрособи на загальній системі.

Як видно із запитання, підприємець (ЄП, група 2) здавав підприємству на загальній системі торік в оренду приміщення, коли це не заборонялося умовами перебування на спрощеній системі.

Цього року умови перебування на спрощеній системі змінилися. Але! Податківці не заперечуватимуть проти того, щоб єдиноподатник залишався на «спрощенці» навіть після того, як отримає дохід від діяльності, забороненої для його групи (див. відповідне роз’яснення з ЄБПЗ у «ВД», 2012, № 14, с. 36). І це логічно, тому що ПКУ встановлює заборону на здійснення діяльності, а не на отримання оплати за вже надану послугу (у цьому випадку — оренду).

Щоб у перевіряючих не виникало сумнівів, підприємцю бажано оформити та зберігати в себе акти наданих послуг, які підтверджують факт, що «заборонений» договір оренди було виконано ще в минулому році.

Що стосується оподаткування доходу, отриманого за старими договорами, то визнати такий дохід доходом єдиноподатника та сплачувати з нього звичайну ставку єдиного податку, звичайно, не можна. На думку податківців, дохід від діяльності, забороненої для єдиноподатників групи 2, обкладається єдиним податком за ставкою 15 % (пункт 293.4 ПКУ).

У Книзі ОД (ОДВ) такий дохід потрібно відобразити у графі 8. У квартальній декларації єдиноподатника такий дохід потрібно показати в рядку 10. Щоб уникнути непорозумінь (наприклад, з можливим анулюванням Свідоцтва єдиноподатника), податківці рекомендують підприємцям разом з декларацією подавати пояснення про отримані доходи в довільній формі (роз’яснення в розділі 230.08 ЄБПЗ).

І ще один момент: як бути, якщо отримання доходу за старими договорами вплине на перевищення гранично допустимого доходу? Тут може бути два варіанти:

1) якщо гроші отримані, залишилися в єдиноподатника і це призвело до перевищення граничного доходу, то йому доведеться перейти до групи 3 або, якщо немає бажання працювати в цій групі, то на загальну систему оподаткування. Річ у тім, що всі фізособи-підприємці працюють за «касовим» методом, тобто відображають дохід у момент отримання грошових коштів, незалежно від того, коли цей дохід було зароблено. А отже, єдиноподатник не зможе скористатися частиною 6 пункту 292.11 ПКУ та не включити до доходу оплату, отриману за старими договорами;

2) якщо ж підприємець хоче залишитися у групі 2, йому потрібно повернути «надлишок» коштів своїм партнерам (покупцям, замовникам, орендарям тощо), розірвавши з ними будь-які договори (пункт 292.11 ПКУ). Звичайно, за умови, що така можливість у підприємця є.


Документ консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі