Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи можна перерахувати підприємницький дохід на картрахунок фізичної особи — громадянина

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи можна перерахувати підприємницький дохід на картрахунок фізичної особи — громадянина

 

ЗАПИТАННЯ. Чи може підприємство переказати грошові кошти за товари (роботи, послуги) на поточний рахунок, відкритий не на підприємця-загальносистемника, а на його картковий рахунок, відкритий ним як громадянином? Чи потрібно при цьому утримувати ПДФО з цієї виплати?

 

ВІДПОВІДЬ. Що стосується підприємця, то нормами пункту 7.7 Інструкції № 492 забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

Також пунктом 7.8 цієї Інструкції визначено, що на поточних рахунках у національній валюті фізичних осіб — резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Таким чином, фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності не може проводити операції по відкритому на своє ім’я рахунку в банку як проста фізична особа і повинна для підприємницьких цілей використовувати відповідний підприємницький поточний рахунок у банку.

Проте й відповідальності підприємця у вигляді, наприклад, штрафних санкцій або закриття цього рахунка жодним законодавчим актом не передбачено.

Що стосується підприємства, яке перераховує гроші підприємцеві, котрий підтвердив свій підприємницький статус, копією виписки з Держреєстру, то воно не несе відповідальності за те, що підприємець зазначив для оплати реквізити свого цивільного рахунка. А на підставі того, що підприємницький статус підтверджено копією виписки з Держреєстру, ПДФО з цієї виплати підприємство утримувати не повинне (пункт 177.8 ПКУ).

У свою чергу, у листі від 06.02.2007 р. № 25-112/257-1205 НБУ рекомендує з метою запобігання неналежному використанню рахунків фізичних осіб у договорах банківського рахунка, що укладаються з фізичними особами, передбачати право банку на здійснення договірного списання коштів у разі невідповідності проведеної операції режиму функціонування рахунку та повернення цих коштів платнику або інший механізм забезпечення дотримання клієнтом режиму функціонування рахунку.

Інакше кажучи, НБУ дає право банку просто повернути назад підприємству перераховані кошти як такі, що не відповідають режиму функціонування цивільного рахунка фізичної особи. Щоправда, за умови, що це передбачено договором між банком та фізичною особою як громадянином.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Інструкція № 492 — Інструкція про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі