Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Чи залишається чинним договір оренди приміщення після смерті орендодавця

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Чи залишається чинним договір оренди приміщення після смерті орендодавця

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець уклав договір оренди приміщення з фізичною особою — громадянином. За цим договором підприємець є орендарем, а громадянин — орендодавцем. Громадянин помер до закінчення строку дії договору оренди. Чи залишається чинним цей договір оренди після смерті орендодавця?

 

ВІДПОВІДЬ. Відразу зауважимо, що договір оренди приміщення залишається чинним і не припиняє свою дію навіть у зв’язку зі смертю орендодавця. У цьому випадку спадкоємці набувають усіх прав померлого, у тому числі й права орендодавця на успадковане майно, пов’язані з договором оренди. Такий висновок випливає з норм ЦКУ. Так, згідно зі статтею 770 ЦКУ:

«У разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов’язки наймодавця».

Підприємець-орендар повинен з’ясувати, хто конкретно є спадкоємцем, який прийме у спадщину орендоване приміщення та стане правонаступником, тобто «новим» орендодавцем цього приміщення до закінчення строку дії договору оренди. Саме йому, як законному спадкоємцю, підприємець повинен буде сплачувати орендну плату.

Але! Продовжити договір оренди після смерті орендаря підприємець уже не зможе. Після закінчення строку дії договору доведеться укласти новий договір з новим орендодавцем і лише тоді, коли спадкоємець прийме спадщину. Це відбудеться після закінчення 6 місяців після смерті родича-орендаря, оскільки згідно з підпунктом 3.13 (глава 10) Порядку № 296/5 для прийняття спадщини чи відмови від прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. У свою чергу, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого її оголошено померлою (стаття 1220 ЦКУ).


Документи консультації

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Порядок № 296/5 — Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Мін’юсту від 22.02.2012 р. № 296/5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі