Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Продаж нематеріального активу фізособою

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Продаж нематеріального активу фізособою

 

ЗАПИТАННЯ. ФОП на єдиному податку займається оптовою торгівлею будматеріалами. Як фізособа-громадянин вона продала нематеріальний актив юрособі у 2012 році. Чи можуть трактувати податкові органи цей продаж як підприємницький, що не відповідає виду діяльності?

 

ВІДПОВІДЬ. На наш погляд, ні. Якщо права власності на нематеріальний актив (НМА) належать громадянину, у договорі купівлі-продажу як продавець НМА фігурує громадянин, то й трактувати цей продаж, як підприємницький, що не відповідає виду діяльності, у податкових органів просто немає підстав. При цьому якщо громадянин продав НМА юрособі, то така юрособа є податковим агентом і повинна перерахувати ПДФО до бюджету за такого громадянина за ставкою 15 (17) %.

Чи потрібно через цей продаж НМА за підсумками 2012 року фізособі як громадянину подавати декларацію про доходи? Якщо з цивільних доходів у фізособи у 2012 році буде тільки дохід від продажу юрособі НМА, то не потрібно. А якщо будуть інші приводи для подання такої декларації, то дохід від продажу НМА просто відобразиться в річній декларації. Приводом для подання, наприклад, може стати продаж автомобіля неподатковому агенту (іншому громадянину) тощо. Перелік випадків, коли подання річної декларації про «цивільні» доходи
є обов’язковою, наведено в підпунктах 168.1.3 і 168.2.1 ПКУ. Детальніше про те, коли і як подавати річну «цивільну» декларацію, ми розповідали у «ВД», 2012, № 7, с. 30.


Документ консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі