Теми статей
Обрати теми

Поштова скринька. Неправильно зазначено ознаку доходу у формі № 1ДФ: відповідальність податкового агента

Редакція ВД
Відповідь на запитання

Неправильно зазначено ознаку доходу у формі № 1ДФ: відповідальність податкового агента

 

ЗАПИТАННЯ. Підприємець у I кварталі 2012 року виплатив винагороду за цивільно-правовим договором звичайній фізичній особі. Однак, заповнюючи форму № 1ДФ за I квартал 2012 року, він неправильно вказав ознаку доходу у графі 5 («101» замість «102»).

Цю помилку було виявлено у серпні 2012 року. Чи потрібно йому виправляти цю помилку та чи передбачено якусь відповідальність за це?

 

ВІДПОВІДЬ . Про те, в яких випадках та які штрафні санкції можуть застосувати до підприємця — податкового агента, котрий неправильно відобразив дані у формі № 1ДФ, ми докладно писали у «ВД», 2012, № 9, с.19.

У цілому за помилки, пов’язані з обчисленням податку на доходи, відображенням його сум у звітності, підприємцю відповідно до ПКУ може загрожувати відповідальність за:

— недоплату суми податку до бюджету;

— невнесення виправлень до звітності, якщо занижено податкове зобов’язання;

— неправильне відображення даних у формі № 1ДФ (незалежно від того, чи застосовувалися інші штрафи).

Штрафні санкції можуть сплачуватися податковим агентом при самовиправленні або нараховуватися податковим органом у результаті перевірок.

Для того щоб самостійно виправити помилку після закінчення граничного строку подання форми № 1ДФ, як у нашому випадку, податковий агент незалежно від виду помилки має подати уточнюючий розрахунок — це передбачено спеціальним пунктом 50.1 ПКУ.

Нагадаємо, що в цілому цим пунктом передбачено два способи виправлення помилок у податкових деклараціях після закінчення строку їх подання: через поточну декларацію одного з наступних періодів або уточнюючий розрахунок. Однак перший варіант не використовується для виправлення помилок у формі № 1ДФ.

Водночас підприємець припустився незначної помилки, що не вплинула на суму податку на доходи. Тому в цьому випадку цілком закономірно виникає запитання, чи загрожує йому відповідальність, якщо він подасть звітність із виправленими даними, з чим ми далі й розберемося.

Так, оскільки суму податку на доходи підприємець визначив правильно і заниження податкових зобов’язань у цьому випадку не було, то санкцій за недоплату не буде.

Відповідальність за недотримання умов самостійного внесення змін до податкової звітності встановлено пунктом 120.2 ПКУ, але вона застосовується виключно при заниженні податкового зобов’язання (недоплати). Отже, навіть якщо підприємець не подасть уточнюючий розрахунок з виправленням неточності, допущеної при заповненні графи 5 форми № 1ДФ, цей штраф до нього застосовуватися не повинен.

А от щодо санкції за неправильне заповнення форми № 1ДФ та неподання в такому разі виправленої звітності не все просто.

Для того щоб остаточно визначитися з питанням про необхідність виправлення цієї помилки, розглянемо, чи виникне відповідальність, якщо:

— податковий агент виправиться самостійно, подавши уточнюючий розрахунок;

— її виявлять представники податкового органу при перевірці.

Санкцію за неправильне відображення даних у формі № 1ДФ установлено пунктом 119.2 ПКУ. Так, штраф у розмірі 510 грн. передбачено за подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку. За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, накладається штраф у розмірі 1020 грн.

Тож виходить, що за подання форми № 1ДФ з помилково зазначеною ознакою доходу має застосовуватися штраф у розмірі 510 грн. Причому випадків, коли податковий агент звільняється від такого штрафу при самовиправленні, наприклад через незначні помилки, у ПКУ не визначено.

Це дає податківцям підставу, попри незначність порушення, а також самостійне виявлення неточностей та їх самовиправлення, на практиці застосовувати штрафи згідно з пунктом 119.2 ПКУ.

На жаль, аналогічну позицію щодо застосування цього штрафу висловлено і в Єдиній базі податкових знань: «Ураховуючи, що помилка, виявлена платником податків, не впливає на показники, зазначені у графах 3, 3а, 4 і 4а податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, зокрема, уносяться зміни до ідентифікаційного номера найманого працівника або змінюється ознака доходу, або в реквізити підприємства, то до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, передбачених п. 119.2 ст. 119 ПКУ».

На наш погляд, з цією позицією можна подискутувати.

Якщо помилки у формі № 1ДФ уже виправлено, то звітність має вважатися поданою в повному обсязі та з достовірними відомостями, а отже, виявити перелічені в пункті 119.2 ПКУ порушення податковий орган уже не може.

Те, що відповідно до пункту 120.2 ПКУ при самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань штрафи, передбачені главою 11 ПКУ, не застосовуються, тільки підтверджує сенс самовиправлення платником податків даних податкової звітності.

Проте питання зі штрафом за неточності у формі № 1ДФ на сьогодні залишається відкритим.

У результаті на практиці складається така ситуація. Або податковий агент самовиправляється і при цьому, найімовірніше, при перевірці податківці застосують штраф у розмірі 510 грн., а незастосування штрафу доведеться доводити в судовому порядку.

Водночас у разі не виправлення податковим агентом ознаки доходу у формі № 1ДФ існує імовірність того, що протягом 1095 днів перевірку не буде здійснено і відповідно штраф після закінчення цього часу не буде застосовано. Виходить, що це, скажімо так, нелегальний, але прийнятніший для підприємця варіант, оскільки залишає шанс уникнути штрафної санкції.

Також додамо, що за порушення, які стосуються порядку утримання податку на доходи, установлено й адміністративну відповідальність за статтею 1634 КУпАП — від 34 до 51 грн. (від 2 до 3 нмдг): «за неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ і організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян».

Як бачимо, цей штраф накладається не за неточності у формі № 1ДФ, а тільки за її неподання, а крім того, податок на доходи було правильно утримано та перераховано, а отже, адмінвідповідальність підприємцю не загрожує.


Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі