Теми статей
Обрати теми

Запитання щодо заповнення та подання декларації загальносистемниками: доповнення, уточнення

Редакція ВД
Стаття

Запитання щодо заповнення та подання декларації загальносистемниками: доповнення, уточнення

 

У «ВД», 2013, № 2, с. 24 ми детально розповідали про те, як загальносистемнику заповнити декларацію про підприємницькі доходи. У цьому матеріалі розглянемо решту питань, що залишилися невисвітленими в зазначеній статті. Матеріал наводимо у формі запитань — відповідей за підсумками семінару, що проводився нашими фахівцями в січні 2013 року.

Вікторія ПЕТРУШИНА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Наказ № 1688 — наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Приватний підприємець працює на загальній системі. Доходів від підприємницької діяльності у 2012 році не отримував. Є «громадянські» доходи, які не обкладалися ПДФО у джерела виплати. До 09.02.2013 р. підприємець повинен подати декларацію про доходи, нарахувати ПДФО, однак має велике бажання відстрочити сплату ПДФО до 01.08.2013 р., нібито це була «громадянська» декларація. Чи є варіанти, як це зробити?

Пряма норма ПКУ пункт 177.11 говорить таке:

«Фізичні особи — підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 цього Кодексу, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи».

Як бачимо, загальносистемник повинен в одній декларації відобразити і підприємницькі, і «громадянські» доходи, виходячи з пункту 177.11 ПКУ.

Що буде, якщо підприємець подасть спочатку декларацію лише за підприємницькими доходами, а потім — лише за «громадянськими» (виходячи із запитання)? Другу, тобто «громадянську» декларацію, у нього просто не приймуть у податковому органі та повернуть назад. При цьому не має значення, яким способом її буде подано: особисто, поштою чи в електронному вигляді. Підставою для повернення буде те, що декларація щодо цієї фізичної особи вже вважається поданою (у розділі «Тип декларації» позначка «» стоятиме у графі «Звітна» і в підприємницькій, і в «громадянській» деклараціях).

Що можна порекомендувати підприємцю в цьому випадку? Відразу зазначимо, що запропонований далі варіант «коштуватиме дорожче», ніж своєчасне подання загальної декларації про підприємницькі та «громадянські» доходи, і, відповідно, своєчасна сплата ПДФО за її підсумками (до 19 лютого 2013 року).

Спочатку в належний строк (до 11 лютого 2013 року) можна подати декларацію щодо підприємницьких доходів з прокресленнями. А потім, коли з’являться «вільні» гроші, подати уточнюючу декларацію, куди включити «громадянський» дохід. При такому варіанті головне «але» полягає в тому, що підприємцю доведеться сплатити:
недоїмку (тобто ПДФО за «громадянськими» доходами);
штраф у розмірі 3 % від суми недоїмки, причому сплатити цей штраф потрібно до подання уточнюючої декларації;
пеню з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження, за кожний день прострочення. Сума пені збільшуватиметься зі збільшенням кількості днів з моменту недоплати суми ПДФО (з 20.02.2013 р.) до моменту сплати правильної суми ПДФО.

Як подати уточнюючу декларацію, розрахувати штраф та пеню, ми детально розповідали у «ВД», 2012, № 11, с. 19

Приватний підприємець працює на загальній системі. Переплата з ПДФО за підсумками 2011 року була відображена в рядку 07.02 Додатка 7 за 2011 рік. Чи потрібно зазначати в Додатку 5 до декларації за 2012 суму авансових платежів, якщо вони були нараховані, але не сплачені у зв’язку з переплатою за підсумками 2011 року?

Відповідно до пункту 87.1 ПКУ сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника).

Тобто за загальним правилом, якщо у платника будь-якого податку є, з одного боку, податковий борг, а з іншого боку, переплата за цим податком, то погашення податкового боргу здійснюється за рахунок переплати без заяви платника.

У свою чергу, згідно з підпунктом 177.5.3 ПКУ надмірно сплачені суми ПДФО підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку в порядку, передбаченому ПКУ.

Із цього запитання випливає, що підприємець має переплату з ПДФО (на 01.01.2012 р.) у сумі, що перевищує суму авансових платежів з цього податку, яку потрібно було сплатити протягом 2012 року. Виходячи з наведених вище норм ПКУ, вважається, що без заяви підприємця (тобто автоматично) авансові платежі з ПДФО вважаються сплаченими.

При цьому в рядку 06 Додатка 5 до декларації про доходи відображається сума авансових платежів з ПДФО, саме сплачених протягом 2012 року.

А оскільки авансові платежі автоматично вважаються сплаченими, то, на нашу думку, їх потрібно відобразити в рядку 06 Додатка 5

ФОП до II кварталу 2012 року працював на загальній системі оподаткування.
З II кварталу 2012 року він перейшов на єдиний податок і звітував з єдиного податку поквартально. Як йому правильно відзвітувати за підсумками 2012 року?

У цьому випадку підприємцю потрібно звітувати так.

По-перше, подати підприємницьку декларацію про доходи за 2012 рік (не пізніше 11.02.2013 р.), у якій слід зазначити чистий дохід, отриманий підприємцем у I кварталі 2012 року, і суму ПДФО. У розділі I «Загальні відомості» цієї декларації важливо зазначити, що звітним (податковим) періодом є 2012 рік, навіть незважаючи на те, що, по суті, в ній зазначається дохід лише за I квартал 2012 року. ПДФО, зазначений у цій річній декларації, потрібно буде перерахувати до бюджету не пізніше 19.02.2013 р. Про необхідність подання такої декларації податківці також говорили в розділі 180.09 ЄБПЗ.

По-друге, що стосується єдиноподатної звітності, то декларацію платника єдиного податку зобов’язані складати абсолютно всі підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Судячи із запитання, підприємець звітує за єдиним податком поквартально, отже, він працює або у групі 2, або у групі 3 (5). Тоді він повинен не пізніше 11.02.2013 р. подати Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за 2012 рік (пункт 296.3 ПКУ)

ФОП на загальній системі подає загальну декларацію про доходи, де відображає підприємницький дохід і «громадянський» дохід у вигляді зарплати та дивідендів. Чи потрібно додавати документи, які підтверджують «громадянські» доходи? І якщо так, то які?

Згідно з підпунктом «в» пункту 176.1 ПКУ на вимогу податківців платники ПДФО зобов’язані пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу, обчисленням і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірність відомостей, зазначених у податковій декларації.

Тобто не обов’язково додавати до декларації документи, що підтверджують отримання зарплати та дивідендів, а також факт утримання з цих доходів ПДФО, а лише якщо цього вимагатимуть у податковій інспекції. Однак самому підприємцю краще таку довідку взяти в бухгалтерії, щоб знати і суму зарплати (дивідендів), і відповідну суму ПДФО та правильно відобразити їх у декларації.

За практикою, що склалася, при прийманні декларації, в якій зазначені «громадянські» доходи, податківці на місцях вимагають додати до декларації підтвердні документи.

На сьогодні немає встановленої форми для:
— довідки про зарплату, де зазначаються суми нарахованої зарплати та утриманого з неї ПДФО (раніше була, і називалася «форма № 2»);
— довідки про нараховані дивіденди та утриманий з них ПДФО.

Однак бухгалтери, як правило, видають довідку про зарплату за старою формою № 2. Як правило, у довідці про зарплату виділяють нарахований сукупний дохід, утримані з цього доходу ЄСВ і ПСП, суму сукупного доходу, з якої утримано ПДФО, і суму утриманого ПДФО. У декларації необхідно відобразити нарахований сукупний дохід і суму утриманого ПДФО.

Що стосується дивідендів, то це також може бути документ довільної форми, узятий на підприємстві, де вони нараховувалися та виплачувалися. Причому, якщо і зарплата, і дивіденди виплачувалися на одному підприємстві, то довідку про зарплату, дивіденди та ПДФО, утриманий з них, можна об’єднати в один документ довільної форми.

І ще одна порада. Якщо податківці вимагатимуть додати до декларації якісь документи, оригінали яких вам можуть згодитися (наприклад, платіжки, що підтверджують сплату банківського кредиту, тощо), то можна додати їх копії.
А, наприклад, довідку про зарплату та/або дивіденди можна додати і в оригіналі

ФОП на загальній системі оподаткування не провадив підприємницької діяльності у 2012 році. При цьому він продав власний автомобіль. Як заповнити декларацію про доходи за 2012 рік у цьому випадку?

Незалежно від того, провадилась у 2012 році діяльність чи ні, зареєстрований у встановленому порядку підприємець зобов’язаний подати декларацію про доходи за 2012 рік. У цьому випадку підприємницький розділ III декларації буде з прокресленнями.

При цьому загальносистемник повинен в одній декларації відобразити і підприємницькі, і «громадянські» доходи, виходячи з пункту 177.11 ПКУ.

Оскільки у 2012 році підприємець продав власний автомобіль, то він отримав «громадянський» дохід від продажу рухомого майна. Такий дохід відображається в розділі II декларації, а до цього розділу також заповнюється додаток 2.

Зверніть увагу на такий важливий нюанс: до 01.01.2013 р. при продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда не частіше одного разу протягом року доходи продавця від таких операцій обкладалися ПДФО за ставкою 1 %.

Оскільки в цьому випадку продаж автомобіля відбувся у 2012 році, то ця операція обкладалася ПДФО за ставкою 1 %.

А з 1 січня 2013 року дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню (новий пункт 173.2 ПКУ). Таким чином, фізична особа, яка має, наприклад, усі три із згаданих вище об’єктів рухомого майна, може протягом 2013 року продати (обміняти) один легковий автомобіль, один мотоцикл і один мопед без нарахування та сплати ПДФО

Підприємець на загальній системі оподаткування має майно (власний автомобіль та квартиру). Власний автомобіль використовується в господарській діяльності. Чи потрібно це майно відображати в підприємницькій декларації? Що загрожує за невідображення даних про майно в декларації про підприємницькі доходи?

У декларації про доходи необхідно вказати інформацію про майновий стан на кінець звітного року (тобто станом на 31.12.2012 р.). При цьому підприємець повинен відобразити дані про ті види майна (автомобіль, нерухомість), яке належать йому особисто (а не як підприємцю), при цьому не має значення, використовується це майно в підприємницькій госпдіяльності чи ні.

Зокрема, уносяться:
— до розділу VII дані про нерухоме майно (кожний об’єкт нерухомого майна відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням його місцезнаходження (країна, адреса), загальної і житлової площі (квадратних метрів));
— до розділу VIII — про рухоме майно фізичної особи, наприклад, про автомобілі (кожний транспортний засіб відображається платником податку у відповідному рядку окремо із зазначенням марки, моделі, об’єму двигуна, потужності двигуна, довжини корпусу судна, максимальної злітної маси повітряного судна, року випуску).

Що загрожує підприємцю за ненадання цих даних? Йому може загрожувати лише адміністративний штраф за статтею 1641 КУпАП у розмірі від 51 до 136 грн.

Чи потрібно відображати в декларації про доходи дотацію на працевлаштування безробітних, отриману загальносистемником у 2012 році?

На нашу думку, дотації на працевлаштування безробітних не є доходом підприємця. Адже такі суми надходять підприємцю не для вільного використання, а для використання за цільовим призначенням, а саме: на створення робочого місця. Інакше кажучи, суму дотації підприємець отримує не у власність, а як розпорядник коштів, що належать Фонду безробіття.

На жаль, цю позицію можуть застосовувати лише сміливі підприємці, готові відстоювати свою правоту у суді. Річ у тім, що ДПСУ із цього приводу має свою думку: суми дотацій потрібно включати до доходу підприємця довідка 1.

Таким чином, обережному підприємцю суму дотацій краще включити до доходу

Як підприємцю врахувати вартість торгового патенту в річній декларації про доходи?

Виходячи з назви рядка 04 розділу II додатка 5 до декларації про доходи, у ньому потрібно зазначати саме суму збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, сплаченого протягом звітного (податкового) періоду. Наприклад, вартість торгового патенту, сплачена у грудні 2011 року за січень 2012 року, до декларації за 2012 рік не потрапить. А ось вартість торгового патенту, сплачена у грудні 2012 року за січень 2013 року, потрапить до декларації за 2012 рік

Чи відображаються в декларації про підприємницькі доходи минулорічні збитки?

Ні, не відображаються.

Так, якщо загальносистемник 2011 рік відпрацював із збитками, які відобразив у декларації про підприємницькі доходи за 2011 рік, їх не можна включити до витрат і врахувати у зменшення чистого оподатковуваного доходу 2012 року. Пояснюється це тим, що ні в ПКУ, ні в самій формі декларації не передбачено відповідний механізм перенесення збитків минулих років для підприємців-загальносистемників

 

Зверніть увагу!

У попередньому номері нашої газети («ВД», 2013, № 2, с. 24) ми розповідали про заповнення загальносистемником декларації про підприємницькі доходи. Вибачаємося за неточності, допущені у прикладі заповнення. Правильні дані:

рис. 4: рядок 02, колонка 3 — 6000,00;

рис. 5:

 

I. ДОХОДИ ВІД ПРОВАДЖЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

№ з/п

Назва і код виду економічної діяльності згідно з КВЕД, за здійснення якого одержано дохід

Сума одержаного доходу (грн)

Вартість документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю (грн),
в тому числі

Сума чистого оподатковуваного доходу
(колонка 3 - колонка 4 - колонка 5 - колонка 6)
(грн)

вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей, що реалізовані або використані у виробництві продукції

витрати на оплату праці та нарахування на заробітну плату

інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг

1

2

3

4

5

6

7

1

77.21. Прокат товарів для спорту та відпочинку

6000,00

2000,00

850,00

1050,00

2100,00

Усього

6000,00

2000,00

850,00

1050,00

2100,00

 

Код рядка

II. РОЗРАХУНОК ПОДАТКОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Сума (грн)

01

Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу (колонка 7 / кількість календарних місяців, протягом яких одержано такі доходи)

210,00
(Див. прим. ред.)

 

<…>

Прим. ред. Значення рядка 01 розділу II додатка 5 (210,00 грн.) — це 2100,00 грн. (із колонки 7 розділу I), поділені на 10 (кількість календарних місяців, у яких провадилася підприємницька діяльність, хоча прибутковими з них були лише 8 місяців).

 

рис. 6: рядок 08, колонка 3 — 14000,00.


Довідкова інформація (довідка)

1 ЗАПИТАННЯ. Чи включається до доходу ФОП сума коштів, яка отримана від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України у вигляді дотацій на створення робочих місць для працевлаштування безробітних?

ВІДПОВІДЬ. Відповідно до п. 3 Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.01.2001 р. № 1, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2001 р. за № 75/5266, дотація — це кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, надані роботодавцю, який створює додаткові робочі місця для працевлаштування безробітних за направленням державної служби зайнятості, на покриття витрат на заробітну плату прийнятих на них осіб. Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця. Ураховуючи викладене вище, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі — підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі <…>. Таким чином, кошти, отримані фізичними особами — підприємцями (роботодавцями) від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України у вигляді дотацій на створення робочих місць для працевлаштування безробітних за направленням державної служби зайнятості, уключаються до валового доходу суб’єктів підприємницької діяльності (роботодавців), а фактичні витрати на оплату праці таких фізичних осіб — до валових витрат роботодавців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі