Теми статей
Обрати теми

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: порядок заповнення з наочними прикладами (форма № Д5)

Редакція ВД
Стаття

Річна звітність з ЄСВ для підприємців: порядок заповнення з наочними прикладами (форма № Д5)

 

За підсумками 2012 року підприємці повинні відзвітувати перед Пенсійним фондом України (ПФУ) про сплачені протягом року суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) за себе. При цьому строки подання цієї звітності змінилися: кінцевий строк подання — 11 лютого 2013 року. Як бачите, часу обмаль, тому візьмемося за справу та розберемося з порядком заповнення і подання звітів за формами № Д5 і № Д6 уже зараз. У цій статті ми приділимо увагу формі № Д5, а в наступному номері розповімо, як заповнити та подати звіт за формою № Д6.

Катерина СКРИПКІНА, консультант газети «Власне Діло»

 

Документи статті

Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про Держбюджет на 2012 рік — Закон України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 22.12.2011 р. № 4282-VI.

Закон № 5292 — Закон України «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 18.09.2012 р. № 5292-VI.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Зміни до Порядку № 22-2 — Зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (на момент підготовки номера перебувають на реєстрації в Мін’юсті).

Інструкція № 215 — Інструкція про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 215.

Зміни до Інструкції № 215 — Зміни до Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язко­ве державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 р. № 215 (на момент підготовки номера перебувають на реєстрації в Мін’юсті).

Перш ніж перейти безпосередньо до річної звітності підприємців з ЄСВ, нагадаємо, що в жовтні 2012 року для них відбулися зміни в порядку сплати ЄСВ, а точніше, в порядку остаточного розрахунку.

Законом № 5292 (набув чинності з 13.10.2012 р.) було внесено зміни до Закону про ЄСВ щодо строків сплати підприємцями ЄСВ за себе: підприємцізагальносистемники сплачують ЄСВ до 10 лютого наступного року, підприємцізагальносистемники — до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ.

Змінами до Інструкції № 215, що на момент підготовки номера перебувають на реєстрації в Мін’юсті (ще не затверджені), внесено відповідні зміни до абзацу другого підпункту 4.5.2, абзацу другого підпункту 4.6.2 Інструкції № 215. Водночас положення абзацу першого підпункту 4.5.2, абзацу першого підпункту 4.6.2 Інструкції № 215, що зобов’язали підприємців сплачувати авансові платежі, залишилися незмінними (детальніше про це ми писали у «ВД», 2012, № 23, с. 4).

Тобто, на думку ПФУ, як і раніше, підприємцізагальносис­темники повинні сплачувати ЄСВ протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25 % річної суми ЄСВ, розрахованої від суми, визначеної податківцями для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО). А до 10 лютого наступного року загальносистемники зобов’язані: здійснити остаточний розрахунок сум ЄСВ, що підлягають сплаті за підсумками звітного року, і за необхідності доплатити ЄСВ (детальніше про це поговоримо пізніше).

У тому випадку, якщо за підсумками 2012 року підприємецьзагальносистемник повинен доплатити ЄСВ, то потрібно мати на увазі, що граничним строком здійснення доплати ЄСВ є 11 лютого 2013 року. Річ у тім, що згідно з новим пунктом 4.10 Інструкції № 215 якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем, а 9 лютого 2013 року — це субота.

Що стосується єдиноподатників, то знову ж таки, на думку ПФУ, вони повинні, як і раніше, сплачувати ЄСВ щомісячно в розмірі не менше мінімального страхового внеску до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється сплата. Граничний строк сплати ЄСВ за грудень 2012 року 21 січня 2013 року (19 січня 2013 року — субота). До цієї ж дати єдиноподатник повинен здійснити остаточний розрахунок ЄСВ. Проте для підприємців, які працюють на єдиному податку, остаточний розрахунок є тільки формальністю.

Таким чином, виходить, що, по суті, для підприємців у порядку сплати ЄСВ змінилися тільки строки проведення остаточного розрахунку ЄСВ, який фактично проводять тільки загальносистемники.

 

Звіт за формою № Д5: строки подання, відповідальність

Підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, надають звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого ЄСВ за формою № Д5 (додаток 5 до Порядку № 22-2). Згідно зі Змінами до Порядку № 22-2 (на момент підготовки номера перебуває на реєстрації в Мін’юсті додаток 5 викладено в новій редакції. Згідно з усним роз’ясненням спеціалістів ПФУ вже за підсумками 2012 року звіт за формою № Д5 необхідно подати за новою формою. При цьому загальносистемники повинні заповнити таблицю 1, а єдиноподатники — таблицю 2 цього звіту. Звіт за формою № Д5 можуть не подавати тільки підприємцієдиноподатники, які є пенсіонерами (за віком) та інвалідами, оскільки зазначені особи звільнені від сплати ЄСВ згідно з пунктом 4 статті 4 Закону про ЄСВ.

Ще раз звертаємо увагу: строки подання звіту за формою № Д5 змінилися! Згідно з пунктом 3.2 оновленого Порядку № 22-2 підприємці подають до органів ПФУ звіт до 10 лютого року, що настає за звітним роком. Оскільки 9 лютого 2013 року — субота, останній день строку подання звіту — 11 лютого 2013 року. Причому слід мати на увазі, що керівник органу ПФУ може ініціювати розробку та затвердження рекомендованого графіка подання звіту для страхувальників. У разі затвердження графіка орган ПФУ повинен повідомити підприємця не пізніше ніж за 10 днів до рекомендованої дати подання звіту (пункт 2.16 Порядку № 22-2). Тобто на практиці може статися так, що підприємець повинен буде подати звіт з ЄСВ раніше, тому потрібно бути у всеозброєнні вже з початку січня 2013 року.

За неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звіту за формою № Д5 підприємцю загрожує штраф у розмірі 170 грн. (пункт 4 частини 11 статті 25 Закону про ЄСВ). Зазначимо: якщо підприємець подасть звіт за формою № Д5 не пізніше за 11 лютого 2013 року, але з порушенням строку подання звітності, установленого органом ПФУ в рекомендованому графіку, зазначений штраф застосовуватися не буде.

 

Способи подання звіту

Звіт за формою № Д5 має бути подано особисто підприємцем або через відповідальну особу до органу ПФУ за місцем узяття на облік (за місцем проживання). Для наочності можливі способи подання звіту, передбачені Порядком № 22-2, наведемо в табл. 1.

 

Таблиця 1

Способи подання звіту за формою № Д5

Кількість застрахованих осіб*

Звіт на паперових носіях

Звіт в електронному вигляді без електронного цифрового підпису (ЕЦП)**

5 і менше (у тому числі немає застрахованих осіб)

Подається без звіту в електронній формі

Подається разом зі звітом на паперових носіях

6 і більше

Подається разом зі звітом в електронній формі

Подається разом зі звітом на паперових носіях

* Під застрахованими особами маються на увазі наймані працівники та особи, які працюють згідно з договорами цивільноправового характеру.
** Якщо в підприємця є ЕЦП, то він може подати звіт ПФУ в електронному вигляді з використанням ЕЦП. У цьому випадку він звільняється від подання звіту на паперових носіях.

 

Отже, підприємець повинен обрати один зі способів подання звіту за формою № Д5. При цьому, незважаючи на те, що звіт він подає за себе, необхідно враховувати кількість застрахованих осіб (найманих працівників і підрядників): якщо їх кількість не перевищує 5 осіб, підприємець може подати тільки паперовий звіт, у випадку якщо кількість застрахованих осіб перевищує 5 осіб, то звіт подається в електронному вигляді (див. табл. 1).

 

Правила заповнення звіту за формою № Д5

Електронна версія звіту за формою № Д5 формується підприємцем за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, актуальні версії якого без­оплатно подаються до органів ПФУ за місцем узяття на облік та розміщені на офіційному сайті ПФУ (http://www.pfu.gov.ua).

Паперовий звіт формується у двох примірниках і подається у друкованому вигляді українською мовою:

— у друкованому вигляді,

або

— заповнюється друкованими літерами без помарок і виправлень кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом.

Під час заповнення звіту слід дотримуватися таких правил:

1) у разі незаповнення того чи іншого рядка звіту через відсутність операції цей рядок прокреслюється;

2) при заповненні полів, що складаються з клітинок, кожен з необхідних символів каліграфічно вписується до відповідної окремої клітинки;

3) символи не повинні виходити за межі клітинок, а також накладатися на сусідні клітинки;

4) символи: крапка, апостроф, кома, дефіс тощо — проставляються в окремих клітинках;

5) при заповненні поля без клітинок записи в цих полях не повинні накладатися на сусідні поля та перекривати службові написи бланка;

6) грошові суми в таблицях звіту заповнюються у гривнях з копійками.

Підприємець повинен подати звіт у повному обсязі. Якщо не буде сформовано хоча б одну з необхідних таблиць або порушено правила заповнення, його просто не приймуть в органі ПФУ.

Підприємець повинен завірити таблиці звіту за формою № Д5 своїм підписом, а за наявності — і печаткою.

Звіт підприємців за формою № Д5 складається з титульного аркуша та шести таблиць. Але в більшості випадків підприємцю доведеться заповнити в ньому тільки одну, потрібну йому таблицю (див. табл. 2 на с. 35).

 

Таблиця 2

Перелік таблиць звіту за формою № Д5, які заповнюють підприємці

Страхувальник

Таблиця звіту за формою № Д5

Примітка

Підприємець протягом усього 2012 року працював на загальній системі оподаткування

Заповнює таблицю 1 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями»

Тут необхідно відобразити, зокрема, суму ЄСВ, нарахованого та сплаченого у 2012 році підприємцем за себе

Підприємець протягом усього 2012 року працював на єдиному податку

Заповнює таблицю 2 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок, фіксований податок)»

Підприємець протягом 2012 року працював як на загальній системі оподаткування, так і на спрощеній

Заповнює дві таблиці: — таблицю 1 за період роботи на загальній системі оподаткування; — таблицю 2 за період роботи на єдиному податку

Підприємець у 2012 році використовував працю членів сім’ї та зареєстрував їх у ПФУ як платників внесків:

Х

— у разі роботи на загальній системі оподаткування

Заповнює таблицю 4 «Відомості про дохід (прибуток) члена сім’ї фізичної особи — підприємця, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності, на який нараховується єдиний внесок»

Необхідно заповнити щодо ЄСВ, сплаченого за кожного члена сім’ї, який брав участь у підприємницькій діяльності, за умови, що підприємець зареєстрував його в ПФУ (на практиці таке зустрічається рідко)

— при роботі на єдиному податку

Заповнює таблицю 5 «Відомості про суми, на які нараховується єдиний внесок, що сплачується фізичними особами — підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, за члена сім’ї, який бере участь у провадженні підприємницької діяльності»

Підприємець здійснює діяльність у сферах, робота в яких зараховується до спецстажу

Заповнює таблицю 6 «Наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»

Довідник підстав для обліку спецстажу наведено в додатку 3 до Порядку № 22-2

 

Таблицю 3 «Нарахування єдиного внеску на загальнообов’яз­кове державне соціальне страхування особами, які забезпечують себе роботою самостійно» заповнюють тільки фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно та не зареєстровані як підприємці (адвокати, нотаріуси тощо).

Що стосується підприємців, то на практиці більшість із них, крім титульного аркуша, заповнюватимуть або таблицю 1, або таблицю 2 (залежно від того, на якій системі оподаткування вони працювали протягом 2012 року), а тим, хто переходив з однієї системи оподаткування на іншу, доведеться заповнити і таблицю 1, і таблицю 2. Саме про заповнення цих таблиць звіту за формою № Д5 ми поговоримо далі. Порядок їх заповнення для наочності наведемо в табличній формі (див. табл. 3, 4 на с. 36 і 5 на с. 39).

 

Таблиця 3

Заповнюємо титульний аркуш звіту за формою № Д5
(заповнюють усі підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Звіт за рік»

Зазначається звітний рік (чотири цифри), за який формується та подається звіт. У нашому випадку — «2012».

Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків»

Підприємець вписує десять цифр свого реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера). Цей номер переноситься до звіту з довідки, отриманої в податковій.

Якщо підприємець через релігійні чи інші переконання відмовився від ІПН і має в паспорті відповідну відмітку, у цьому полі він зазначає дані свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування: серія і номер (NNN XXXXXX — три літери, пропуск, шість цифр).

Якщо в підприємця відсутнє свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, вносяться паспортні дані: серія та номер у форматі БКNNXXXXXX, де: — «БК» — константа, що вказує на реєстрацію за паспортними даними; — «NN» — дві українські літери серії паспорта (верхній регістр); — «XXXXXX» — шість цифр номера паспорта (з провідними нулями).

Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Прізвище, ім’я, по батькові»

Вноситься прізвище, ім’я та по батькові підприємця в називному відмінку українською мовою (за даними паспорта). Цей реквізит заповнюється однаково для всіх таблиць звіту

«Місце проживання», «телефон»

Зазначається поштова адреса підприємця (з індексом) і його контактний телефон

«Вихідній № у страхувальника» і «Дата»

Заповнюється тільки в тому випадку, якщо підприємець реєструє вихідну кореспонденцію, — зазначаються реєстраційний номер відповідно до журналу реєстрації вихідної документації, який потім зазначається на кожному аркуші звіту, і дата формування звіту підприємцем

«Номер реєстрації платника»

Зазначається номер, під яким підприємець зареєстрований у ПФУ як платник ЄСВ

«Код органу Пенсійного фонду, до якого подається звіт»

Вноситься код і назва районного (міського) управління ПФУ, в якому підприємець зареєстрований як платник ЄСВ (код п’ятизначний, його можна дізнатися у своєму управлінні ПФУ за місцем обліку — на інформаційній дошці)

«Перелік таблиць звіту: Кількість аркушів»

Зазначається кількість аркушів документів однієї таблиці. Для таблиць 1 і 2 цей реквізит дорівнюватиме «1», якщо підприємець увесь рік працював на одній і тій самій системі оподаткування.

Якщо ж він протягом року побував на різних системах оподаткування, йому потрібно дві таблиці.

Що ж до таблиць 4 і 5, то складаючи їх за декількома членами сім’ї, йому доведеться заповнити на кожного члена сім’ї окрему таблицю 4 або 5. У такому разі в реквізиті «Кількість аркушів» потрібно зазначити кількість аркушів з однаковими таблицями.

Біля тих таблиць, які підприємець не заповнює (не зобов’язаний заповнювати), ставляться прокреслення

«Перелік таблиць звіту: Кількість рядків»

Цей реквізит не заповнюється

«Усього»

Зазначається загальна кількість сторінок усіх таблиць, заповнених у звіті

«Страхувальник»

Підприємець ставить підпис і П. І. Б. (прізвище та ініціали)

«М. П.»

Якщо в підприємця є печатка, він завіряє звіт печаткою («М. П.» — місце печатки).
Якщо печатки немає, нічого не зазначається

«Реєстраційній № звіту в органі Пенсійного фонду» і далі

Заповнюють працівники ПФУ

 

Таблиця 4

Заповнюємо таблицю 1 звіту за формою № Д5 (заповнюють підприємці,
які працювали у 2012 році на загальній системі оподаткування)

Реквізит

Що зазначати

1

2

«Тип форми: початкова, призначення пенсії»

При заповненні звіту за 2012 рік значок «Х» необхідно поставити біля комірки «початкова». Такий значок ставиться і біля комірки «призначення пенсії» у тому випадку, якщо підприємець подає звіт для призначення пенсії

«Повідомляю, що я»

Зазначається прізвище, ім’я та по батькові підприємця в називному відмінку українською мовою

«Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Зазначається кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, якщо підприємець зареєстрував їх у ПФУ.

Якщо ж таких осіб немає або вони не зареєстровані в ПФУ, у цьому полі зазначається «0»

«Беру участь на добровільних засадах»

Ця графа заповнюється тільки в тому випадку, якщо підприємець прийняв рішення добровільно страхуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» та Фонді «нещасного випадку» та уклав відповідний договір.

Нагадуємо, що мінімальна ставка ЄСВ для підприємців становить 34,7 % від чистого доходу та забезпечує страхування тільки в ПФУ і Фонді «безробіття». Якщо підприємець хоче бути застрахованим за іншими видами соціального страхування (і від нещасного випадку) він повинен сплачувати ЄСВ за більшою ставкою: 36,6 % — у разі страхування з тимчасової втрати працездатності, 36,21 % — у разі страхування від нещасного випадку, 38,11 % — якщо підприємець страхується за всіма видами соцстрахування.

Якщо ви у 2012 році були застраховані за добровільними видами соціального страхування, то поставте помітку «Х» навпроти відповідного виду страхування.
Також тут наводиться номер договору про добровільне страхування та його дата.

Якщо підприємець сплачував ЄСВ за ставкою 34,7 % і не укладав договору про добровільне страхування, він ці графи не заповнює (ставить прокреслення «—»)

«Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця»

Згідно з роз’ясненнями ПФУ (див. лист від 29.02.2012 р. № 4889/0330) у цій графі «платник самостійно відображає фактичну суму чистого доходу за себе в розрізі місяців». При цьому сума чистого доходу за рік повинна відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, заявленого в декларації. Порядок заповнення цього рядка вимагає додаткових пояснень*

* Нагадаємо історію питання, оскільки ще в минулому році виникли спори щодо заповнення цієї графи. Так, згідно з вимогами пункту 3.3 Інструкції № 215 підприємцізагальносистемники нараховують ЄСВ на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути менше мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід (прибуток).

Із самої форми № Д5 слідує, що у графі 2 таблиці 1 потрібно відобразити помісячно суму чистого доходу, заявлену в податковій декларації. Проте в річній податковій декларації не передбачено щомісячне розбиття чистого доходу і Порядок № 22-2 не містить жодних вказівок щодо розподілу чистого доходу за місяцями звітного року. Однозначно зрозуміло одне: підсумкове значення графи 2 таблиці 1 має зійтися зі значенням графи 7 додатка 5 до річної податкової декларації. Як бачимо, ПФУ пропонує підприємцям самостійно розподіляти чистий дохід за місяцями. Незалежні фахівці висувають декілька варіантів.

1. Один із найсміливіших — це розподіл за власним розсудом. Використовуючи цей варіант, підприємець може розподілити чистий річний дохід за всіма місяцями звітного року порівну або в довільному порядку (у цьому випадку до пенсійного стажу потраплять усі місяці звітного року) або за вибірковими місяцями (місяцем) (такий підхід дає можливість оптимізувати суму ЄСВ, що підлягає сплаті за рік, за рахунок обмеження максимальною базою нарахування ЄСВ). Проте, на наш погляд, цей підхід до розподілу небезпечний, навіть незважаючи на те, що на його користь висловлювалися представники ПФУ.

2. Ще один варіант — розподіл за фактичними даними Книги обліку доходів і витрат. Проте тут можуть виникнути питання зі збитковими місяцями: щоб у результаті вийти на суму чистого доходу за рік, яка відображається в податковій декларації, збитки потрібно буде розподілити за прибутковими місяцями.

3. І нарешті, третій варіант, який, на наш погляд, логічніший: для розподілу використовувати показник середньомісячного чистого доходу. У кожному рядку прибуткового місяця зазначається середньомісячна сума чистого доходу, розрахована шляхом ділення суми чистого річного доходу (згідно з декларацією про доходи за 2012 рік) на кількість місяців, в яких було отримано прибуток, а в кожному рядку збиткового місяця проставляється «0,00». За такого підходу виконуються всі вимоги Порядку № 22-2: підсумкова сума графи 2 таблиці 1 збіжиться з сумою чистого річного доходу згідно з податковою декларацією, ЄСВ у сумі не менше мінімального страхового внеску буде сплачено за підсумками року тільки за ті місяці, в яких було отримано прибуток (див. лист ПФУ від 22.06.2011 р. № 12657/03-20). Зазначимо, що цього року розрахунок середньомісячного річного доходу для цілей сплати ЄСВ і для цілей обкладення підприємницького доходу ПДФО можуть не збігтися. Згідно з консультацією фахівців ДПСУ, розміщеній у журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 42, с. 45, для цілей обкладення підприємницького доходу ПДФО розмір середньомісячного річного доходу розраховується шляхом ділення чистого річного доходу на кількість календарних місяців, протягом яких здійснювалася діяльність (а вона може не збігатися з кількістю місяців, в яких було отримано прибуток).

Таким чином, при заповненні графи 2 таблиці 1, на нашу думку, слід керуватися таким правилом:

1) якщо у 2012 році протягом конкретного місяця було отримано додатний чистий дохід (тобто виручка була більше витрат), то за цим рядком зазначаємо суму середньомісячного чистого доходу. Причому середньомісячний чистий дохід підприємця потрібно зазначити незалежно від того, чи вийде він меншим, ніж мінімальна зарплата відповідного місяця довідка 1 (у цьому випадку ПФ потім самостійно нарахує підприємцю доплату ЄСВ до мінімального розміру довідка 2 і надішле повідомлення про доплату або більшим ніж 17 прожиткових мінімумів довідка 1;

2) якщо ж у 2012 році протягом конкретного місяця було отримано збиток (тобто виручка була менше витрат), то цей рядок прокреслюємо, оскільки ЄСВ за збиткові місяці не сплачується.

«Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини»

Зазначається сума, що стоїть у тому самому рядку у графі 2 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця» з урахуванням такої максимальної величини бази нарахування ЄСВ, що дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму на працездатну особу (пункт 4 статті 1 Закону про ЄСВ). Тобто графа заповнюється таким чином:

1) якщо сума попередньої графи менше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, вона переноситься до цієї графи без змін (навіть якщо вона менше мінімальної зарплати відповідного місяця);

2) якщо ж сума, зазначена в попередній графі, більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, то в цій графі слід зазначити максимальну величину

Примітка. Максимальна величина бази нарахування ЄСВ у 2012 році становила: у січні — березні — 18241 грн., у квітні — червні — 18598 грн., у липні — вересні — 18734 грн., у жовтні — листопаді — 19006 грн., у грудні — 19278 грн.

«Розмір єдиного внеску*»

Тут потрібно зазначити розмір ЄСВ, установлений законодавством для обов’язкової сплати, — «34,7 %».

Якщо підприємець у 2012 році був добровільно застрахований ще й у:— Фонді «тимчасової непрацездатності», у цій графі зазначається «36,6 %»; — Фонді «нещасного випадку», у цій графі зазначається «36,21 %»; — у всіх фондах загальнообов’язкового державного соціального страхування, у цій графі зазначається «38,11 %»

«Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)»

У цій графі необхідно зазначити суму нарахованого ЄСВ, що дорівнює добутку значень граф 3 і 4.

Зазначимо: якщо чистий дохід якогось місяця був менший мінзарплати, то і ЄСВ, розрахований за цей місяць, відповідно теж буде менше мінімального внеску (34,7 % від мінзарплати). Проте до графи «Сума нарахованого єдиного внеску (гр. 3 х гр. 4)» все одно слід поставити розрахункову суму ЄСВ, тобто без доплати (ПФУ потім самостійно визначить, яку суму ЄСВ зобов’язаний доплатити підприємець)

«Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Зазначається кількість днів хвороби підприємця, якщо він застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) і протягом 2012 року хворів

«Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами»

Зазначається тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо підприємець застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» і протягом 2012 року перебував у такій відпустці (добровільно)

«У тому числі нараховано у розмірі»

Зазначається підсумкове значення, отримане за графою 5, за відповідною ставкою ЄСВ

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця і зазначається його прізвище

«Дата»

Зазначається дата складання звіту

 

Приклад заповнення звіту за формою № Д5 підприємцем, який працював на загальній системі оподаткування, розглянемо далі на с. 41.

Тепер детально розглянемо порядок заповнення таблиці 2, яку повинні подавати підприємці, які працювали у 2012 році на єдиному податку (див. табл. 5 на с. 39).

 

Таблиця 5

Заповнюємо таблицю 2 форми № Д5 (заповнюють підприємці,
які працювали у 2012 році на єдиному податку)

Реквізит

Що зазначати

«Тип форми: початкова, призначення пенсії»

Значок «Х» зазначається біля одного з вічок:

1) «початкова» — якщо за відповідний звітний період таблиця подається вперше;

2) «призначення пенсії» — якщо підприємець подає звіт для призначення пенсії

«Повідомляю, що я»

Зазначається прізвище, ім’я та по батькові підприємця українською мовою в називному відмінку

«Кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Зазначається кількість членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, якщо підприємець зареєстрував їх у ПФ.

Якщо ж таких осіб немає або вони не зареєстровані в ПФУ, у цьому полі зазначається «0»

«Беру участь на добровільних засадах»

Ця графа заповнюється тільки в тому випадку, якщо підприємець прийняв рішення добровільно застрахуватися у Фонді «тимчасової непрацездатності» та Фонді «нещасного випадку» і уклав відповідний договір.

Нагадуємо, що мінімальна ставка ЄСВ для підприємців становить 34,7 % від чистого доходу і забезпечує страхування тільки в ПФУ і Фонді «безробіття». А ось за бажання бути застрахованим в інших фондах підприємцю доведеться сплачувати ЄСВ за більшою ставкою.

У цій графі знак «Х» вказує на вид добровільного страхування. Також тут наводиться номер договору про добровільне страхування та його дата.

Якщо підприємець сплачував ЄСВ за ставкою 34,7 % і не укладав договору про добровільне страхування, він ці графи не заповнює (ставить прокреслення «—»)

«Самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, але не менше за розмір мінімальної заробітної плати»

Зазначається «умовна» сума доходу, з якої підприємець бажає сплатити ЄСВ. При цьому такий дохід має бути не менше мінімальної зарплати відповідного місяця і не більше максимальної бази нарахування ЄСВ (17 прожиткових мінімумів на працездатну особу)

Примітка. Максимальна величина бази нарахування ЄСВ у 2012 році становила: у січні — березні — 18241 грн., у квітні — червні — 18598 грн., у липні — вересні — 18734 грн., у жовтні — листопаді — 19006 грн., у грудні — 19278 грн.

«Розмір єдиного внеску*»

Зазначається розмір ЄСВ, установлений законодавством для обов’язкової сплати, — «34,7 %».

Якщо підприємець у 2012 році був добровільно застрахований ще й у: — Фонді «тимчасової непрацездатності», у цій графі зазначається «36,6 %»; — Фонді «нещасного випадку», у цій графі зазначається «36,21 %»; — у всіх фондах загальнообов’язкового державного соціального страхування, у цій графі зазначається «38,11 %»

«Усього до сплати (гр. 2 х гр. 3)»

Записується добуток граф 2 і 3

«Кількість днів тимчасової непрацездатності»

Зазначається кількість днів хвороби підприємця, якщо він застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) і хворів протягом 2012 року

«Кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю
та пологами»

Зазначається тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо підприємець застрахований у Фонді «тимчасової непрацездатності» (добровільно) і перебував у такій відпустці протягом 2012 року

«У тому числі нараховано в розмірі»

Зазначається підсумкове значення, отримане за графою 4, за відповідною
ставкою ЄСВ

«Підпис та прізвище страхувальника»

Проставляється підпис підприємця та зазначається його прізвище

«Дата»

Зазначається дата складання звіту

 

Тепер на прикладі розглянемо, як підприємцю заповнити звіт за формою № Д5.

 

Приклад заповнення звіту

ПРИКЛАД

Підприємець Павлюченко Дмитро Петрович (ІПН — 2633322222, реєстраційний номер у ПФУ: 0211732291) проживає в м. Харкові за адресою: вул. Плехановська, 22, тел. 7376900.

У 2012 році працював так:

— у I кварталі на загальній системі оподаткування. Чистий дохід склав: у січні — 10000,00 грн., у лютому — 23000,00 грн., у березні — 24000,00 грн.;

— у II — IV кварталі на єдиному податку (третя група).

Члени сім’ї в підприємницькій діяльності не брали участь.

Як у такому разі заповнити звіт за формою № Д5 за 2012 рік, якщо підприємець сплачував ЄСВ в обов’язковому розмірі — за ставкою 34,7 %?

Перед заповненням звіту за формою № Д5 наведемо пояснення та визначимо показники, необхідні для заповнення.

1. Визначимо розмір середньомісячного чистого річного доходу підприємця при роботі на загальній системі оподаткування: (10000,00 + 23000,00 + 24000,00) : 3 довідка 3 = 19000,00 (грн.).

Оскільки розмір середньомісячного чистого річного доходу перевищив максимальну величину бази нарахування ЄСВ, то ЄСВ за місяці I кварталу 2012 року визначатиметься виходячи з максимальної величини (18241,00 грн.).

2. З’ясуємо, як загальносистемнику сплатити ЄСВ за підсумками року. При проведенні остаточного розрахунку ЄСВ за підсумками року може виявитися, що підприємець переплатив ЄСВ за себе протягом року, а може бути й так, що необхідно здійснити доплату.

Пояснюється це тим, що протягом 2012 року підприємецьзагальносистемник зобов’язаний був щокварталу сплачувати авансові внески з ЄСВ, а після закінчення року він повинен розрахувати ту суму ЄСВ, що має бути сплачена за 2012 рік (ця сума має бути відображена у звіті за формою № Д5). Розрахована за підсумками року сума ЄСВ може виявитися як більше, так і менше суми авансових платежів, сплачених протягом 2012 року. Розглянемо дві можливі ситуації:

1) нарахований загальносистемником ЄСВ більше авансових платежів. Якщо сума ЄСВ, визначена у звіті за формою № Д5, більше авансових платежів, перерахованих до ПФ у 2012 році, то це означає, що підприємець зобов’язаний доплатити ЄСВ до ПФУ за підсумками 2012 року:

Доплата = ЄСВ, нарахований у звіті за формою № Д5, ЄСВ, сплачений до ПФУ у 2012 році у вигляді авансових внесків.

Доплату до ЄСВ за 2012 рік потрібно здійснити до 11 лютого 2013 року. При цьому можливо, як і минулого року, працівники ПФУ вимагатимуть пред’явити платіжку про відповідну сплату разом з самим звітом за формою № Д5, тому доплату доведеться внести ще раніше. Платіжне доручення підприємець оформляє, як завжди, — на ті самі рахунки ПФУ, на які перераховував авансові внески з ЄСВ. У полі «Призначення платежу» логічне зазначити: «Остаточний розрахунок з ПФУ з ЄСВ за підсумками 2012 року».

Сплачену суму ЄСВ, на наш погляд, підприємець має право врахувати у складі витрат поточного року (2012 рік), записавши її до графи 10 Книги ОДВ на дату перерахування коштів до ПФУ (на підставі платіжного доручення).

У ситуації, що розглядається, підприємцю також потрібно буде подати звіт за формою № Д6. Про те, як його заповнити, йтиметься в іншій статті у наступному номері;

2) нарахований загальносистемником ЄСВ менше авансових платежів. Якщо сума ЄСВ, визначена у звіті за формою № Д5, менше авансових платежів, то утворилася переплата з ЄСВ за підсумками 2012 року. Сума переплати може бути зарахована в рахунок майбутніх платежів або повернена підприємцю. Для повернення суми переплати з ЄСВ підприємець може подати до свого відділення ПФ заяву в довільній формі про повернення надмірно сплачених сум ЄСВ на свій поточний рахунок (пункт 5 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення помилково сплачених коштів, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 211 ). Незважаючи на те, що така заява подається в довільній формі, у ній обов’язково мають зазначатися: найменування (П. І. Б.) платника, ідентифікаційний номер (для фізичних осіб за його наявності), причини повернення коштів, суми платежу, що підлягають поверненню. До заяви необхідно додати оригінал чи копію розрахункового документа на підтвердження надмірної сплати коштів на рахунок органу ПФ.

 

img 1

img 2

 

Повернення переплати з ЄСВ підприємець, на наш погляд, повинен відобразити у складі доходів 2012 року. При цьому авансові платежі з ЄСВ, здійснені у 2012 році, виправляти (зменшувати) не потрібно — вони так і залишаться витратами 2012 року
(у повній своїй сумі).


Довідкова інформація (довідка)

1 Розміри прожиткового мінімуму на працездатну особу та мінімальної зарплати, установлені у 2012 році, збігалися та становили:

— у січні — березні — 1073 грн..;

— у квітні — червні — 1094 грн.;

— у липні — вересні — 1102 грн.;

— у жовтні — листопаді — 1118 грн.;

— у грудні — 1134 грн. (стаття 12, 13 Закону про Держбюджет на 2012 рік).

2Мінімальний розмір ЄСВ за кожен місяць, в якому було отримано хоча б 1 коп. чистого доходу, має становити 34,7 % від мінімальної зарплати відповідного місяця (стаття 1 Закону про ЄСВ).

3 При розрахунку середньомісячного чистого доходу для цілей справляння ЄСВ, на нашу думку, необхідно загальну суму річного чистого доходу поділити на кількість місяців, протягом яких було отримано дохід (прибуток). Місяці з нульовим чистим доходом у розрахунках не враховуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі