Теми статей
Обрати теми

Підприємець укладає договір з фізичною особою або іншим підприємцем: оформлення та оподаткування

Редакція ВД
Стаття

Підприємець укладає договір з фізичною особою або іншим підприємцем: оформлення та оподаткування

 

Підприємці можуть укладати договори з фізичними особами — громадянами (непідприємцями), фізичними особами — підприємцями та приватними нотаріусами (незалежними професіоналами).

Нюанси юридичного оформлення та оподаткування таких договорів ми детально розглянемо в цьому довіднику.

Вікторія Петрушина, консультант газети «Власне Діло»

 

Виплати фізичним особам — громадянам (непідприємцям)

Вид договору

Оформлення

Дії щодо справляння ПДФО, ЄСВ

1

2

3

Купівля-продаж

Купівля товару у ринкового торговця або іншої фізичної особи, які здійснюють нерегулярні продажі.

1. Договір. Договір купівлі-продажу, який повністю виконується сторонами в момент укладання, може бути укладений в усній формі (стаття 206 ЦКУ). Якщо підприємець придбаває товар, то краще укласти договір у письмовій формі. Це необхідно, щоб:

1) підтвердити правильність утриманої з продавця суми ПДФО;

2) уключити витрачені на товар суми до витрат (при роботі на загальній системі та на єдиному податку у групі 3 (5)).

У договорі слід зазначити реквізити сторін, а також П. І. Б. та ідентифікаційний номер продавця (це знадобиться для заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ).

Як варіант, замість договору можна скласти акт закупівлі товару, в якому зазначити всю необхідну інформацію (його форму див. на с. 32 цього номера).

2. Оформлення платіжних документів. Розрахунки зі звичайними фізичними особами, як правило, здійснюються готівкою, тому при закупівлі товару бажано в акті закупівлі зазначити: «Гроші отримав (далі підпис і П. І. Б. продавця). Гроші сплатив (далі підпис і П. І. Б. покупця)» (для підтвердження факту сплати грошових коштів).

Якщо ж використовується безготівкова форма розрахунків, то оформляються банківські платіжні документи.

3. Уключення до витрат виплачених сум. Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включити суму витрат на придбання товару у фізичних осіб до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів (чеки, квитанції, платіжні доручення).

Загальносистемники здійснюють запис про витрати у Книзі ОДВ після оплати товару та отримання його від постачальника.

Єдиноподатники групи 3 (5) здійснюють запис про витрати у Книзі ОДВ за «касовим методом», тобто за фактом сплати грошей

Підприємець-покупець повинен:

1. Утримати ПДФО із суми виплати за ставкою 15 (17) %довідка 1 і перерахувати його до бюджету не пізніше дня, наступного за днем здійснення такої виплати.

2. На практиці звичайні фізичні особи навряд чи погодяться з таким утриманням з їх виручки. Тому підприємцю доведеться виходити з того, що виплачена продавцю сума є «чистим» доходом (з якого вже утримано ПДФО). Відповідно для розрахунку «грязної» суми виплаченого оподатковуваного доходу необхідно застосувати «натуральний» коефіцієнт (1,176471). Наприклад, підприємець сплатив за товар 100,00 грн., отже, продавець отримав «чистий» дохід у цій сумі.

Визначаємо «грязний» дохід: 100,00 х 1,176471 = 117,65 (грн.), розраховуємо суму ПДФО: 117,65 х 15 :  100 = 17,65 (грн.).

3. Відобразити зазначену суму в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «102».

4. За договором купівлі-продажу ЄСВ не справляється

Оренда

1. Договір. За загальним правилом договір оренди укладається у простій письмовій формі.

Нерухомість

Якщо договір оренди нерухомості укладено строком на три роки та більше, договір та право оренди потрібно посвідчити у нотаріуса
(статті 793 і 794 ЦКУ).

У разі недотримання сторонами вимоги щодо нотаріального посвідчення договору оренди нерухомості (на строк три роки та більше) такий договір вважається нікчемним (стаття 220 ЦКУ).

Детально про укладення договорів оренди нерухомості див. у «ВД», 2012, № 21, с. 30.

Зверніть увагу: з 01.01.2013 р. договори оренди нерухомості, укладені на строк три роки та більше, у БТІ вже не реєструються. Замість такої реєстрації на нотаріусів покладено функції держреєстратора прав на нерухоме майно (стаття 461 Закону про нотаріат).

Таким чином, укладаючи договір оренди нерухомого майна на строк три роки та більше після 01.01.2013 р., необхідно:

посвідчити такий договір нотаріально — з моменту нотаріального посвідчення договір вважатиметься укладеним (частина 3 статті 640 ЦКУ в редакції, що діє з 01.01.2013 р.);

зареєструвати право користування нерухомим майном у того самого нотаріуса — з дня держреєстрації у орендаря виникне право користування майном за договором оренди (частина 3 статті 3 Закону № 1952, частина 4 статті 334 ЦКУ в редакції, що діє з 01.01.2013 р.).

Усе зазначене вище не стосується договорів оренди житла (у цьому випадку реєстрація права користування не потребується).

Транспортні засоби

Договір оренди транспортного засобу підлягає нотаріальному посвідченню, якщо одна зі сторін є фізичною особою (стаття 799 ЦКУ). Така фізична особа зобов’язана пред’явити нотаріусу паспорт та оригінал довідки про присвоєння ІПН.

У разі недотримання сторонами вимоги щодо нотаріального посвідчення договору оренди транспортного засобу такий договір вважається нікчемним (стаття 220 ЦКУ).

2. Акт приймання-передачі об’єкта оренди. Передача та повернення нерухомості за договором оренди оформляються актом приймання-передачі об’єкта оренди (довільної форми), який підписується орендарем та орендодавцем (стаття 795 ЦКУ).

При передачі автомобіля також оформляється акт приймання-передачі. Разом з автомобілем орендодавець зобов’язаний передати орендарю відповідну технічну документацію на транспортний засіб, обумовлену в договорі оренди. За необхідності потрібно оформити і деякі інші документи (тимчасовий талондовідка 2,страховий поліс цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів тощо).

3. Комунальні платежі. 

На практиці застосовуються три основні способи компенсації комунальних платежів орендарем об’єкта нерухомого майна:

— уключення вартості комунальних послуг до складу орендної плати;

— окреме відшкодування орендарем вартості спожитих комунальних послуг орендодавцю;

— переукладення договорів з підприємствами — постачальниками комунальних послуг на ім’я орендаря.

Детальніше про компенсацію комунальних платежів орендарем орендодавцю див. у «ВД», 2012, № 17, с. 12.

4. Складання актів наданих послуг для нарахування орендної плати. Для нарахування орендної плати можна щомісячя складати акти приймання-передачі послуг оренди та на їх підставі нараховувати та виплачувати фізичній особі орендну плату.

5. Оформлення платіжних документів. Розрахунки по оренді зі звичайними фізичними особами, як правило, здійснюються готівкою, тому підприємцю потрібен розрахунковий документ, який звичайна фізична особа видати не може. Тому в акті приймання-передачі послуг оренди зазначити: «Гроші отримав (далі підпис і П. І. Б. орендодавця). Гроші сплатив (далі підпис і П. І. Б. орендаря)» (для підтвердження факту виплати грошових коштів).

Якщо ж використовується безготівкова форма розрахунків, то оформляються банківські платіжні документи.

6. Уключення до витрат орендних платежів.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включати орендні платежі до витрат (відображати у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів (розрахунковий документ довільної форми).

Загальносистемники можуть внести запис про витрати в день сплати орендних платежів, однак обов’язково після підписання акта приймання-передачі послуг оренди.

Зауважимо: якщо нерухомість належить до житлового фонду, то податківці можуть поставити під сумнів право загальносистемника відносити суми орендної плати та комунальних платежів до витрат, як непов’язані з господарською діяльністю 

Підприємець повинен:

1. Утримати ПДФО із суми орендної плати за ставкою 15 (17) %довідка 1 і перерахувати його до бюджету не пізніше дня, наступного за днем здійснення виплати фізичній особі (громадянину).

2. При оренді нерухомості потрібно мати на увазі: якщо місцевий виконком затвердив та оприлюднив мінімальну вартість місячної оренди
1 кв. м загальної площі нерухомості, то ПДФО справляється з більшої із сум:

— або з орендної плати, зазначеної в договорі;

— або з розрахованої суми мінімальної орендної плати.

3. Відобразити виплату фізичній особі орендної плати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ:

— з ознакою доходу «106», якщо укладено договір оренди об’єкта нерухомості;

— з ознакою доходу «102», якщо укладено договір оренди рухомого майна.

4. Із суми винагороди за договором оренди ЄСВ не справляється

Підряд (виконання робіт)

 

1. Договір. За загальним правилом договір підряду укладається у простій письмовій формі.

2. Акт приймання-передачі робіт. Після підписання цього акта зазвичай здійснюється виплата винагороди.

3. Оформлення платіжних документів. Форма розрахунків може бути як готівковою, так і безготівковою.

Підприємець може оформити розрахунковий документ довільної форми або в акті приймання-передачі виконаних робіт зазначити: «Гроші отримав (далі підпис і П. І. Б. підрядника). Гроші сплатив (далі підпис і П. І. Б. замовника)» (для підтвердження факту сплати грошових коштів).

У разі безготівкової форми розрахунків оформляються банківські платіжні документи.

4. Уключення до витрат суми підрядної винагороди і ЄСВ, нарахованого на суму винагороди за договором підряду.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники груп 3 і 5 мають право включити суму підрядної винагороди до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів (чеки, квитанції, платіжні доручення).

Запис про витрати у Книзі ОДВ здійснюється на дату виплати винагороди за договором підряду

Підприємець повинен:

1. Утримати ЄСВ із суми винагороди за договором підряду в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВдовідка 3, виходячи зі ставки 2,6 % і сплатити до бюджету протягом 20 днів, наступних за місяцем нарахування.

2. Утримати ПДФО за ставкою 15 (17) %довідка 1 із суми винагороди за договором підряду, зменшеної на суму ЄСВ у частині утримань.

3. Сплатити ПДФО до бюджету не пізніше дня, наступного за днем здійснення виплати фізичній особі (громадянину).

4. Нарахувати з власних коштів ЄСВ за ставкою 34,7 % на суму винагороди за договором підряду в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВдовідка 3 і сплатити до бюджету в день здійснення виплати за договором підряду.

5. Відобразити виплату винагороди за договором підряду в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «102».

6. Подати Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів Пенсійного фонду за формою № Д4 (місячна) (пункти 2.15 і 3.1 Порядку № 22-2). Цей Звіт подається до 20-го числа місяця, наступного за звітним

Надання послуг

1. Договір. За загальним правилом договір надання послуг укладається у простій письмовій формі.

2. Акт надання послуг. Після підписання цього акта зазвичай здійснюється виплата винагороди.

3. Оформлення платіжних документів. Форма розрахунків може бути як готівковою, так і безготівковою.

Для підтвердження факту сплати грошових коштів в акті приймання-передачі наданих послуг бажано зазначити: «Гроші отримав (далі підпис і П. І. Б. виконавця). Гроші сплатив (далі підпис і П. І. Б. замовника)». У разі безготівкової форми розрахунків оформляються банківські платіжні документи.

4. Уключення до витрат суми винагороди за надані послуги.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники груп 3 і 5 мають право включити суму винагороди за договором про надання послуг до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів.

Запис про витрати у Книзі ОДВ здійснюється на дату виплати винагороди за договором про надання послуг

Авторський

1. Договір. Для виплати авторської винагороди укладається договір у письмовій формі.
З автором можуть бути укладені:

— авторський договір замовлення, згідно з яким має бути написано (створено) твір для замовника (стаття 1112 ЦКУ);

— договір про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності, згідно з яким замовнику передаються такі права частково або у повному складі (стаття 1113 ЦКУ).

Згідно зі статтею 1113 ЦКУ за договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності замовнику передаються лише права на користування готовим твором.

2. Оформлення платіжних документів. У разі готівкових розрахунків підприємцю потрібен розрахунковий документ довільної форми (для підтвердження факту сплати грошових коштів).

Якщо ж використовується безготівкова форма розрахунків, то оформляються банківські платіжні документи.

3. Отримання об’єкта інтелектуальної власності можна додатково оформити актом довільної форми.

4. Уключення до витрат виплачених сум.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включити суму виплаченої авторської винагороди до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів

Підприємець повинен:

1. Утримати ПДФО із суми авторської винагороди за ставкою 15 (17) %довідка 1 і перерахувати його до бюджету не пізніше дня, наступного за днем виплати авторської винагороди.

2. Відобразити виплату фізичній особі авторської винагороди в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «102».

3. Із суми винагороди за авторським договором ЄСВ не справляється (пункт 9 Переліку № 1170)

Закупівля сільгосп­продукції

1. Закупівельний акт. При закупівлі сільгосппродукції необхідно складати закупівельний акт, який, по суті, замінює просту письмову форму договору.

Його форму наведено в додатку 5 до пункту 2.1 Методичних рекомендацій № 157, однак він має рекомендаційний (необов’язковий) характер.
У цілому закупівельний акт повинен містити такі реквізити:

— місце вчинення правочину;

— прізвище, ім’я, по батькові продавця;

— ідентифікаційний номер (у разі відмови від отримання ідентифікаційного номера через релігійні переконання — відомості з паспорта продавця);

— реквізити Довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку за формою № 3ДФ, а саме: її номер, дату та ким видана;

— найменування продукції;

— ціну одиниці продукції;

— обсяг проданої продукції;

— суму виплачених коштів;

— підпис продавця в отриманні грошових коштів.

2. Довідка за формою № 3ДФ. Згідно з підпунктом 165.1.24 ПКУ не обкладаються ПДФО доходи від відчуження безпосередньо власником сільгосппродукції (за певних умов).

Щоб підтвердити право на отримання неоподатковуваного доходу, продавець сільгосппродукції повинен надати податковому агентові (покупцю) Довідку за формою № 3ДФ (абзац другий підпункту 165.1.24 ПКУ).

Фізична особа пред’являє оригінал Довідки та її копію, яка залишається у підприємця.

Згідно з наказом № 975 у Довідці за формою № 3ДФ зазначаються:

— порядковий номер, за яким Довідку зареєстровано, і дата (число, місяць і рік) її видачі;

— паспортні дані власника сільськогосподарської продукції (прізвище, ім’я і по батькові, серія і номер паспорта, ким і коли виданий), місце проживання (область, район, місто, селище, село, вулиця, будинок, корпус, квартира);

— реєстраційний номер (ІПН) власника сільгосппродукції, крім осіб, які зі своїх релігійних або інших переконань відмовилися від присвоєння ідентифікаційного номера та офіційно повідомили про це відповідні державні органи;

— вид використання земельної ділянки;

— розмір земельної ділянки в гектарах;

— дата, з якої Довідка є дійсною.

— ініціали та прізвище голови або секретаря виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;

3. Оформлення платіжних документів. У цьому випадку в акті закупівлі бажано зазначити: «Гроші отримав (далі підпис і П. І. Б. продавця). Гроші сплатив (далі підпис і П. І. Б. покупця)» (для підтвердження того факту, що грошові кошти він сплатив).

Якщо ж використовується безготівкова форма розрахунків, то оформляються банківські платіжні документи.

4. Уключення до витрат суми, витраченої на закупівлю продукції.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включити до витрат суми, сплачені за сільгосппродукцію (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів.

Загальносистемники здійснюють запис про витрати у Книзі ОДВ після оплати товару та отримання його від постачальника.

Єдиноподатники групи 3 (5) здійснюють запис про витрати у Книзі ОДВ за «касовим методом», тобто за фактом сплати грошей

Підприємець повинен:

1. Якщо було пред’явлено Довідку за формою № 3ДФ, просто відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковуваний дохід, виплачений (нарахований) фізичним особам — виробникам сільськогосподарської продукції. Він відображається з ознакою «148».

2. Якщо Довідку за формою № 3ДФ не було пред’явлено:

утримати до бюджету ПДФО (за ставкою 5 %*;

перераховати ПДФО до бюджету в день здійснення закупівлі;

відобразити виплачений фізичній особі дохід у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «105», як дохід від продажу рухомого майна.

3. Дохід фізичної особи від продажу сільгосппродукції не обкладається ЄСВ, оскільки доходи за договорами купівлі-продажу не є об’єктом для нарахування ЄСВ

* Звертаємо вашу увагу на те, що податківці дотримуються іншої думки щодо розміру ставок, за якими слід оподатковувати дохід від продажу сільгосппродукції в разі ненадання фізичною особою Довідки за формою 3ДФ. Так, в усних консультаціях і в Єдиній базі податкових знань податківці зазначають, що до оподатковуваного доходу від продажу сільгосппродукції застосовуються ставки, установлені пунктом 167.1 ПКУ (15 % і 17 %). Ми з цим не згодні, оскільки сільгосппродукція повністю відповідає визначенню рухомого майна. Водночас, застосовуючи ставку 5 % до оподатковуваного доходу фізичної особи — продавця сільгосппродукції, майте на увазі, що доведеться відстоювати свою позицію перед контролюючими органами.

 

Виплати фізичним особам — підприємцям

Вид договору

Оформлення

Дії з утримання ПДФО, ЄСВ

1

2

3

Купівля-продаж

1. Договір. Відповідно до вимог ЦКУ суб’єкти підприємництва повинні оформляти свої відносини договорами у письмовій формі (статті 51 і 208 ЦКУ). Це стосується і договору купівлі-продажу між фізичними особами — підприємцями, який укладається у простій письмовій формі.

2. Оформлення оплати у підприємця. Форма розрахунків може бути як готівковою, так і безготівковою.

Підприємець може оформити розрахункові документи (фіскальний чек РРО, розрахункову квитанцію, розрахунковий документ довільної форми) при оплаті готівкою. А у разі безготівкової форми розрахунків оформляються банківські платіжні документи. Вони необхідні для того, щоб підтвердити факт сплати грошових коштів.

3. Розрахунковий документ від контрагента.
У разі готівкових розрахунків підприємець-покупець повинен отримати від продавця розрахунковий документ (фіскальний чек РРО, розрахункову квитанцію, розрахунковий документ довільної форми). При безготівкових розрахунках підтвердженням оплати буде банківський документ.

4. Документи для отримання та доставки товару. Якщо підприємець самостійно отримує товар, то він повинен пред’явити продавцю паспорт і Свідоцтво про держреєстрацію. Якщо ж це робить найманий працівник, слід попередньо виписати на нього довіреності.

Також підприємець повинен отримати у продавця податкову накладну (якщо він є платником ПДВ).

5. Отримати копії документів контрагента, що підтверджують його підприємницький статус. Такими документами є копії: виписки (витягу) із Держреєстру (детальніше це питання ми розглядали у «ВД», 2012, № 20, с. 3).

6. Відображення оплати у витратах. За наявності підтвердних документів підприємець (загальносистемник або єдиноподатник групи 3 (5)) відображає витрати на придбання товарів у Книзі ОДВ. Загальносистемники здійснюють запис про витрати у Книзі ОДВ після оплати товару та отримання його від постачальника.

Єдиноподатники групи 3 (5) здійснюють запис про витрати у Книзі ОДВ за «касовим методом», тобто за фактом сплати грошей

1. Підприємець (покупець) не справляє ПДФО, якщо:

— єдиноподатник (продавець) надав копію виписки з Держреєстру та/або Свідоцтва платника єдиного податку;

— загальносистемник (продавець) надав копію виписки з Держреєстру.

2. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємець (покупець) повинен відобразити у графах 3 і 3а суму нарахованого та виплаченого доходу, у графах 4 і 4а поставити прокресленни, а у графі 5 відобразити ознаку доходу «157».

3. Підприємець (покупець) не справляє ЄСВ за договором купівлі-продажу

Оренда нерухомості

1. Договір. Договір оренди будівлі або капітальної споруди (їх частини) укладається у письмовій формі.

Якщо договір оренди нерухомості укладено строком на три роки та більше, договір та право оренди потрібно посвідчити у нотаріуса (статті 793 і 794 ЦКУ).

Договір, не зареєстрований і не посвідчений у нотаріуса (якщо строк його дії перевищує три роки), вважається нікчемним (стаття 220 ЦКУ).

Детально про укладення договорів оренди нерухомості див. у «ВД», 2011, № 15, с. 17.

Зверніть увагу: з 01.01.2013 р. договори оренди нерухомості, укладені на строк три роки та більше, у БТІ вже не реєструються. Замість такої реєстрації на нотаріусів покладено функції держреєстратора прав на нерухоме майно (стаття 461 Закону про нотаріат).

Таким чином, укладаючи договір оренди нерухомого майна на строк три роки та більше після 01.01.2013 р., необхідно:

посвідчити такий договір нотаріально — з моменту нотаріального посвідчення договір вважатиметься укладеним (частина 3 статті 640 ЦКУ в редакції, що діє з 01.01.2013 р.);

зареєструвати право користування нерухомим майном у того самого нотаріуса — з дня держреєстрації орендаря виникне право користування майном за договором оренди (частина 3 статті 3 Закону № 1952, частина 4 статті 334 ЦКУ в редакції, що діє з 01.01.2013 р.).

Усе зазначене вище не стосується договорів оренди житла (у цьому випадку реєстрація права користування не потребується).

2. Акт приймання-передачі об’єкта оренди. Передача та повернення нерухомості за договором оренди оформляються актом приймання-передачі об’єкта оренди (довільної форми), який підписується орендарем та орендодавцем.

3. Компенсація комунальних платежів. На практиці застосовуються три основні способи компенсації комунальних платежів орендарем об’єкта нерухомого майна:

— уключення вартості комунальних послуг до складу орендної плати;

— окреме відшкодування орендарем вартості спожитих комунальних послуг орендодавцю;

— переукладення договорів з підприємствами — постачальниками комунальних послуг на ім’я орендаря.

Детальніше про компенсацію комунальних платежів орендарем орендодавцю див. у «ВД», 2012, № 17, с. 12.

4. Складання актів наданих послуг для нарахування орендної плати. Такі акти складаються в довільній формі з тією самою періодичністю, з якою сплачується орендні платежі.

5. Оформлення платіжних документів. Розрахунки за орендою з підприємцем, найімовірніше, здійснюватимуться в безготівковій формі, отже, платіж буде підтверджено банківським документом (платіжне доручення, виписка банку).

Якщо ж для оплати оренди використовується готівка, потрібно оформити розрахунковий документ довільної форми (для підтвердження факту сплати грошових коштів).

6. Уключення до витрат орендних платежів. Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включати орендні платежі до витрат (відображати у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів.

Загальносистемники можуть внести запис про витрати в день сплати орендних платежів, однак обов’язково після підписання акта приймання-передачі послуг оренди.

Зауважимо: якщо нерухомість належить до житлового фонду, то податківці можуть поставити під сумнів право загальносистемника відносити суми орендної плати та комунальних платежів до витрат, як непов’язані з господарською діяльністю

1. Підприємець (орендар) не справляє ПДФО, якщо:

— єдиноподатник (орендодавець) надав копію виписки з Держреєстру та/або свідоцтва платника єдиного податку;

— загальносистемник (орендодавець) надав копію виписки з Держреєстру.

2. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємець (орендар) повинен відобразити у графах 3 і 3а суму нарахованого та виплаченого доходу, у графах 4 і 4а поставити прокреслення, а у графі 5 зазначити ознаку доходу «157».

3. Із суми винагороди за договором оренди ЄСВ не справляється

Оренда автомобіля

1. Договір. Відповідно до частини 2 статті 799 ЦКУ договір найму транспортного засобу за участі фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. Причому ця норма не конкретизує, стосується це правило лише договорів зі звичайними фізичними особами чи стосується і договорів, укладених з фізичними особами — підприємцями.

Водночас ГКУ, який регулює відносини між суб’єктами господарювання, жодних вимог до форми такого договору не висуває.

На підтримку «непосвідчення» договору в разі укладання його з підприємцем існують судові рішення, зокрема винесене постановою ВГСУ від 14.09.2006 р. у справі № 41/102, за умови, що:

— договір оренди містить інформацію про підприємницький статус орендодавця — орган видачі, дату та номер Свідоцтва про держреєстрацію;

— надання авто в оренду підпадає під вид підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

Водночас не виключено, що перевіряючі визнають непосвідчений договір нелегальним, тому обережним підприємцям ми рекомендуємо все ж нотаріально посвідчити договір оренди транспортного засобу.

2. Передача автомобіля. При передачі автомобіля оформляється акт приймання-передачі довільної форми.

3. Оформлення оплати. Форма розрахунків з оренди може бути як готівковою, так і безготівковою.

Підприємець може оформити розрахункові документи довільної форми при оплаті готівкою, а у разі безготівкової форми розрахунків оформляються банківські платіжні документи.

4. Оформлення та передача документів на орендований автомобіль. Разом з автомобілем орендодавець зобов’язаний передати орендарю відповідну технічну документацію на транспортний засіб, зумовлену в договорі оренди.

За необхідності потрібно оформити й деякі інші документи (тимчасовий талондовідка 2, страховий поліс цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів тощо).

5. Акти наданих послуг для нарахування орендної плати. Такі акти зазвичай складаються згідно зі строками сплати орендних платежів, на їх підставі виплачується орендна плата.

6. Уключення до витрат орендних платежів. Підприємці на загальній системі та єдиноподатники мають право включити орендні платежі до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включати орендні платежі до витрат (відображати у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів.

Загальносистемники можуть внести запис про витрати в день сплати орендних платежів, однак обов’язково після підписання акта приймання-передачі послуг оренди

1. Підприємець (орендар) не справляє ПДФО, якщо:

— єдиноподатник (орендодавець) надав копію виписки з Держреєстру та/або Свідоцтва платника єдиного податку;

— загальносистемник (орендодавець) надав копію виписки з Держреєстру.

2. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємець (орендар) повинен відобразити у графах 3 і 3а суму нарахованого та виплаченого доходу, у графах 4 і 4а поставити прокреслення, а у графі 5 зазначити ознаку доходу «157».

3. Із суми винагороди за договором оренди ЄСВ не справляється

Підряд (надання послуг)

1. Договір. За загальним правилом договір підряду (надання послуг) укладається у простій письмовій формі.

2. Акт виконаних робіт (наданих послуг). Після підписання цього акта зазвичай здійснюється виплата винагороди.

3. Оформлення платіжних документів. Форма розрахунків може бути як готівковою, так і безготівковою.

Підприємець може оформити розрахункові документи довільної форми (для підтвердження факту сплати грошових коштів). У разі безготівкової форми розрахунків оформляються банківські платіжні документи.

4. Уключення до витрат суми винагороди за надані послуги.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники груп 3 і 5 мають право включити суму винагороди за договором підряду (надання послуг) до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів (чеки, квитанції, платіжні доручення).

Запис про витрати у Книзі ОДВ здійснюється на дату виплати винагороди за договором підряду (надання послуг)

1. Підприємець (замовник) не справляє ПДФО, якщо:

— єдиноподатник (підрядник, виконавець) надав копію виписки з Держреєстру
та/або Свідоцтва платника єдиного податку;

— загальносистемник (підрядник, виконавець) надав копію виписки з Держреєстру.

2. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ підприємець (замовник) повинен відобразити у графах 3 і 3а суму нарахованого та виплаченого доходу, у графах 4 і 4а поставити прокреслення, а у графі 5 зазначити ознаку доходу «157».

3. Підприємець (замовник) не справляє ЄСВ, якщо:

— єдиноподатник (підрядник, виконавець) надав копію витягу з Держреєстру;

— загальносистемник (підрядник, виконавець) надав копію витягу з Держреєстру. Таким чином, у цьому випадку для несправляння ПДФО та ЄСВ потрібно вимагати саме копію витягу, щоб не брати копії виписки (Свідоцтва) та витягу одночасно

Про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності

1. Договір. У цьому випадку укладається договір про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності, згідно з яким замовнику передаються такі права частково або у повному складі (стаття 1113 ЦКУ).

Згідно зі статтею 1113 ЦКУ за договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності правовласник передає замовнику лише права на користування готовим твором.

2. Оформлення платіжних документів. У разі готівкових розрахунків підприємець повинен оформити витратні касові документи довільної форми (для підтвердження факту сплати грошових коштів).

Якщо ж використовується безготівкова форма розрахунків, то оформляються банківські платіжні документи.

3. Отримання об’єкта інтелектуальної власності бажано додатково оформити актом довільної форми.

4. Уключення до витрат виплачених сум.

Підприємці на загальній системі та єдиноподатники групи 3 (5) мають право включити суму виплаченої винагороди до витрат (відобразити у Книзі ОДВ) за наявності документів, що підтверджують сплату грошових коштів

1. Підприємець не справляє ПДФО з такої виплати за наявності:

— в єдиноподатника — копії виписки з Держреєстру
та/або Свідоцтва платника єдиного податку;

— у загальносистемника — копії виписки з Держреєстру.

2. Суму виплати слід відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, відобразивши у графах 3 і 3а суму нарахованого та виплаченого доходу, у графах 4 і 4а поставити прокреслення, а у графі 5 зазначити ознаку доходу «157».

3. Із суми винагороди за договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності ЄСВ не справляється

 

Виплати приватним нотаріусам (незалежним професіоналам)

Виплати приватним нотаріусам (особам, які провадять незалежну професійну діяльність) відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «157».

Якщо підприємець виплачує дохід приватному нотаріусу, то ПДФО утримувати
не потрібно
, якщо нотаріус надав копію довідки про узяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП, в якій перед прізвищем, ім’ям і по батькові фізичної особи — нотаріуса має бути зазначено вид професійної діяльності — «Приватний нотаріус» (пункт 178.5 ПКУ).

Якщо з якихось причин зазначена довідка не була отримана, то підприємець зобов’язаний утримати ПДФО з доходу приватного нотаріуса в загальному порядку за ставкою 15 (17) %. У цьому випадку виникає запитання: з якою ознакою доходу відображати в Податковому розрахунку дохід,

з якого було утримано ПДФО? Згідно з роз’ясненням, наданим Надією Філіпповських, заступником начальника відділу адміністрування податку з доходів фізичних осіб ДПСУ, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ такий дохід відображається з ознакою доходу «157» як дохід, пов’язаний з провадженням незалежної професійної діяльності, якщо:

1) на документі, що підтверджує отримання доходу фізичною особою, стоїть відбиток печатки із зображенням Державного Герба України, яка містить слова «приватний нотаріус», його прізвище, ім’я та по батькові, назву нотаріального округу;

2) надані та зазначені в такому документі послуги пов’язані з веденням нотаріальної діяльності.

В іншому випадку в Податковому розрахунку слід зазначити ту ознаку доходу, яка відповідає отриманому фізичною особою доходу.

Із суми, виплаченої нотаріусу, ЄСВ не справляється.

 


Довідкова інформація (довідка)

1 На сьогодні ставки ПДФО застосовуються так:

15 % — до бази оподаткування або її частини, що не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установлений законом на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році — 11470 грн.);

17 % — до частини бази оподаткування, що перевищує зазначений вище розмір.

2 З 05.03.2009 р. тимчасовий талон мати необов’язково — замість нього достатньо мати посвідчений у встановленому порядку договір оренди автомобіля.

3 Розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ визначено пунктом 4 частини 1 статті 1 Закону № 2464, і він дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на відповідний місяць (див. «ВД», 2013, № 1, с. 5). У разі якщо строк виконання робіт (надання послуг) перевищує календарний місяць, для порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ винагороду ділять на кількість місяців, за яку вона нарахована (частина 2 статті 7 Закону № 2464, підпункт 4.3.4 Інструкції № 21-5).

 

Документи, консультації

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон № 1952 — Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV.

Закон про нотаріат — Закон України «Про нотаріат» від 02.09.93 р. № 3425-XII.

Інструкція № 21-5 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загально­обов’язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5.

Наказ № 975 — наказ ДПАУ «Про затвердження Порядку видачі довідки про право фізичної особи на отримання доходу від податкового агента без утримання податку та її форми» від 21.12.2010 р. № 975.

Порядок № 22-2 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Методичні рекомендації № 157 — Методичні рекомендації щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами, затверджені наказом Мінекономіки від 17.06.2003 р. № 157.

 

img 1 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі