Теми статей
Обрати теми

«Застарілим» РРО офіційно продовжили життя

Редакція ВД
Коментар

«Застарілим» РРО офіційно продовжили життя

Лист Міндоходів від 07.10.2013 р. № 20223/7/99-99-22-01-03-17/1216

У попередньому номері (див. «ВД», 2013, № 20, с. 9) ми розповіли про те, що з 01.10.2013 р. діє новий Держреєстр РРО, до якого не потрапили «застарілі» касові апарати. Нагадаємо, що до таких належать ті РРО, які не передають контрольно-звітну електронну інформацію до органів Міндоходів.

Виходить, що з 01.10.2013 р. підприємці не можуть використовувати такі «застарілі» РРО та повинні зняти їх з реєстрації в органі доходів і зборів та придбати сучасну модель РРО.

При цьому, ураховуючи той факт, що для більшості користувачів РРО останнє оновлення Держреєстру РРО було досить несподіваним, відразу ж виникло питання про можливі штрафи. Крім того, через цю новацію підприємці побоюються, що їм доведеться припинити діяльність до того моменту, поки вони не обзаведуться та не зареєструють «просунутий» РРО.

На щастя, на сьогодні всі побоювання виявилися марними з появою роз’яснень представників Міндоходів, які тверезо оцінили ситуацію та дозволили використовувати «застарілі» РРО протягом жовтня та листопада з урахуванням деяких особливостей.

Одним із перших позитивних роз’яснень із цього приводу стала консультація начальника відділу контролю за проведенням готівкових розрахунків Управління податкового аудиту Міністерства доходів і зборів України Павла Сидорова в журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2013, № 38, с. 55.

Тепер у нашому розпорядженні є ще й офіційний лист Міндоходів з детальним керівництвом для користувачів «застарілих» РРО.

Так, міндоходівці звертають увагу на те, що і старий Порядок реєстрації РРО*, і Порядок № 417** передбачають місячний строк для повідомлення суб’єктів господарювання про те, що реєстрація їх РРО буде анульована. Зауважимо, що таке попередження робиться лише в деяких випадках. Зокрема, у разі закінчення строку служби РРО або закінчення визначених законодавством строків його експлуатації (пункт 6 глави 4 розділу II Порядку № 417).

На думку міндоходівців, під ці випадки підпадає й ситуація із «застарілими» РРО. Хоча ураховуючи, що строк експлуатації РРО закінчився 01.10.2013 р., про направлення платникам повідомлень податківці повинні були подбати до 01.09.2013 р. Однак цього не сталося. Тому, мабуть, відчуваючи таке «нестикування», у листі навели втішний для нас висновок:

— до 01.11.2013 р. користувачі «застарілих» моделей РРО повинні отримати від органів доходів і зборів повідомлення (попередження) про необхідність зняти їх з реєстрації;

протягом місяця після отримання повідом-лення «застарілі» РРО потрібно буде зняти з реєстрації.

Причому до отримання повідомлення та до зняття РРО з реєстрації підприємці можуть їх використовувати. Однак протягом цього часу їм доведеться придбати нові моделі РРО або дообладнати наявні.

Також у своєму листі Міндоходів нагадує, що за неподання контрольно-звітної інформації РРО до органів Міндоходів в електронній формі штрафуватимуть лише з 01.01.2014 р.

Водночас незрозуміло, чи штрафуватимуть підприємців за те, що вони в «перехідний» період користуються РРО, вилученими з Держреєстру РРО. Ураховуючи, що Міндоходів у своєму листі про санкції за це порушення навіть не згадує, то, найімовірніше, підприємцям перейматися цим не слід.

Додамо, що від Міндоходів також чекають відповіді на ще одне запитання. Воно цікавить підприємців, які до 01.10.2013 р. встигли придбати та зареєструвати за старим Порядком «просунуті» РРО. Тепер вони хочуть знати, чи потрібно їм їх перереєструвати? Передбачити думку Міндоходів, як завжди, дуже складно, однак сподіватимемося на краще.

 

* Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

** Порядок реєстрації та використання реєстраторів розрахункових операцій, які використовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі