Теми статей
Обрати теми

Про новий реєстр податкових накладних

Редакція ВД
Коментар

Про новий реєстр податкових накладних

Наказ Міндоходів «Про затвердження форми реєстру виданих та отриманих податкових накладних і порядку його ведення» від 25.11.2013 р. № 708

Наказом, що коментується, Міндоходів затвердило:

— форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Реєстр);

Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі — Порядок № 708).

ПКУ не містить прямої вимоги про те, що форму Реєстру має затвердити Міндоходів. Однак перезатверджуючи форми податкової звітності під нові вимоги пункту 46.5 ПКУ, контролери вирішили «навести лад» і в цьому документі.

Певні підстави для цього дійсно є, адже копії записів у Реєстрі згадуються як частина податкової звітності з ПДВ у пункті 10 розділу I Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678.

Тішить, що зміни, які відбулися у формі Реєстру порівняно з його попередником, є неістотними. Вони не впливають на порядок заповнення та подання нового Реєстру. Достатньо використовувати його оновлену форму.

Єдина відмінність, за якою можна відрізнити нову форму Реєстру від попередньої, — це документ, яким її затверджено, — наказ Міністерства доходів і зборів України від 25.11.2013 р. № 708.

У Порядку № 708 також істотних відмінностей ми не бачимо. У тексті «державну податкову службу» замінили на «контролюючі органи». Усунули дворівневу нумерацію підпунктів, що, на нашу думку, не дуже вдало. Тепер щоб знайти необхідну норму, слід лічити абзаци відповідного пункту. Раніше достатньо було знайти відповідний підпункт. Також унесли деякі редакційні правки до тексту. І все!

Головне запитання — коли починати вести новий Реєстр?

У пункті 3 наказу, що коментується, передбачено, що він набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його офіційного опублікування.

Ця «видатна подія» відбулася 31.12.2013 р. Отже, починаючи з 1 січня 2014 року усі платники ПДВ повинні вести Реєстри вже за новою формою.

Важливо! Реєстри за грудень (IV квартал) 2013 року потрібно подати разом із деклараціями за такі звітні періоди за старою формою.

Починаючи зі звітності за січень (I квартал) 2014 року, слід подавати нові «міндоходівські» форми Реєстрів.

Зверніть увагу! Як і раніше, Реєстр подають до органів Міндоходів в електронному вигляді. Тому для виконання цієї вимоги необхідно, щоб контролери розробили нову форму відповідного електронного документа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі