Теми статей
Обрати теми

Дитячі допомоги: нові правила

Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми» від 25.06.2014 р. № 208

З 02.02.2014 р. набув чинності Закон № 644-VII, який спростив процедуру отримання допомоги при народженні дитини (далі — допомога при народженні). Навздогін Кабмін затвердив відповідні зміни до підзаконного акта — Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок). Отже, для отримання допомоги при народженні потрібно подати до органу соцзахисту населення лише два документи:

1) заяву одного з батьків (опікуна), з якими постійно проживає дитина, складену в довільній формі, однак з обов’язково зазначеними даними для реєстрації місця проживання дитини;

2) копію свідоцтва про народження дитини. Оригінал свідоцтва потрібно пред’явити.

Важливо! Подаючи документи на допомогу при народженні другої та наступних дітей, народжених до 30.06.2014 р. (включно), потрібно подати копії свідоцтва про народження кожної дитини, адже від їх кількості залежить розмір допомоги при народженні (якщо дитина народилася після 01.07.2014 р., то вже не залежить, див. нижче).

Прописати малюка також нескладно: заяву з даними для реєстрації місця проживання ви вже подали (див. вище), додайте лише квитанцію про оплату держмита або копію посвідчення, що звільняє від його сплати. А далі орган соцзахисту та Держміграційна служба оформлять усе самі.

Нагадуємо: з 01.07.2014 р. запрацювали дві важливі «дитячі» зміни:

1) допомога при народженні виплачується в рівній сумі на кожного малюка (першого, другого та наступних) — 41820 грн. Одноразова виплата становить 10320 грн., решта 31500 грн. виплачуються протягом наступних 36 місяців рівними частинами (по 875 грн. щомісяця). Точка відліку — дата народження дитини: до 30.06.2014 р. включно — допомога при народженні призначається ще за старими правилами. Це підтверджують правки в Порядку;

2) скасована допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (далі — допомога по догляду), тобто її виплата припиняється. Відповідно з Порядку просто викреслили майже всі згадки про допомогу по догляду.

Батькам первістка. Новий абзац восьмий пункту 13 Порядку встановлює, що особам, в яких закінчився строк виплати допомоги при народженні першої дитини, що виплачується 24 місяці, на наступні 12 місяців призначається допомога до досягнення дитиною 3 років у розмірі 130 грн.

Уже з’явилися перші коментарі від Мінсоц­політики із цього приводу: зміни допоможуть зберегти право зараховувати час догляду за дитиною до 3-річного віку до трудового стажу. Плюс, само собою, це дасть можливість компенсувати особам, в яких первісток народився до 01.07.2014 р. (саме їх стосується це нововведення), матеріальні втрати через скасування з 01.07.2014 р. допомоги по догляду. Зауважимо, що втратити вони можуть і більше, ніж «додані» 12 х 130 грн. (наприклад, якщо дитина народилася незадовго до 01.07.2014 р.). Але, як кажуть, і на цьому спасибі. Для багатодітних і цього не передбачили.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі