Теми статей
Обрати теми

Податки та ЄСВ не сплачені своєчасно: хто винен та що робити?

Стаття

Податки та ЄСВ не сплачені своєчасно: хто винен та що робити?

На с. 13 ми розглянули базові правила сплати податків та ЄСВ. Однак у реальному житті підприємці можуть зіткнутися:

— по-перше, з нестандартними ситуаціями у разі прострочення сплати податків та ЄСВ, коли потрібні будуть глибші знання;

— по-друге, з несправедливим ставленням податківців до тієї чи іншої проблеми.

Про те, як відстояти свої інтереси та відбитися від неправомірних вимог і штрафів, розповімо, відповідаючи на ваші запитання.

Людмила БАЛА,

консультант газети «Власне Діло»

 

img 1
img 2

* Прямо не закріплено, однак опосередковано може випливати з підпункту 129.3.1 ПКУ. У ньому зазначено, що нарахування пені припиняється «у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів…». Тому настійно рекомендуємо подавати платіжні документи до банку зранку, до того, як закінчиться операційний час або у крайньому разі — операційний банківський день граничного строку сплати податку (збору).

img 3

img 4

* Термін «своєчасно» при сплаті в останній день може тлумачитися по-різному: до закінчення операційного часу, операційного дня або взагалі банківського дня. Але у цьому випадку підприємець буде правий, навіть якщо прийняти найжорсткіше тлумачення: «своєчасно» — означає до кінця операційного часу. Адже він подав платіжку рано вранці, а це — операційний час.

img 5

img 6

img 7

* Що стосується 10-відсоткового штрафу, то його сплатити все одно доведеться. Просто зробити це юридичним особам краще не відразу, а через 2 місяці після порушення.

** Несвоєчасна сплата ЄСВ — це разове порушення, а не триваюче (лист Міндоходів від 13.05.2013 р. № 1101/Н/99-99-15-04-01-14). Тому строк для накладення адмінштрафу за ним — 2 місяці з дня вчинення порушення, а не  2 місяці з моменту його виявлення (як у разі триваючого порушення).

Документи консультації

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про платіжні системи — Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III.

Інструкція про безготівкові розрахунки  Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 455.

Порядок № 450 Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. № 450.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі