Теми статей
Обрати теми

Довіреність на отримання ТМЦ: бланк скасували, виписувати її можна за бажанням

Міністерство фінансів України
Наказ Мінфіну «Про внесення зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства фінансів України від 16 травня 1996 року № 99 та від 24 березня 2000 року № 61» від 30.09.2014 р. № 987

Мінфін скасував свій наказ від 16.05.96 р. № 99, яким затверджена Інструкція про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних довіреностей на отримання цінностей. У ньому містилася і форма так званої «мінфінівської» довіреності (типова форма № М-2).

Звідси запитання: чи означає це, що у 2015 рік ми з вами увійдемо без довіреності на отримання ТМЦ?

Правильніше сказати: без обов’язкової її форми та правил застосування. Водночас саме довіреність продовжить своє існування.

Мінфін вписав «ім’я» довіреності в Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88 Тепер безпосередньо в ньому зазначено, що:

«Повноваження на здійснення господарської операції особи, яка в інтересах юридичної особи або фізичної особи — підприємця одержує основні засоби, запаси, нематеріальні активи, грошові документи, цінні папери та інші товарно-матеріальні цінності згідно з договором, підтверджуються відповідно до законодавства. Такі повноваження можуть бути підтверджені, зокрема, письмовим договором, довіреністю, актом органу юридичної особи тощо».

Тобто довіреність, як і раніше, матиме право на існування, однак перейде в добровільну площину. У тому числі можливими будуть різні варіанти форми, строків дії тощо.

На нашу думку, «за інерцією» більшість суб’єктів продовжать застосовувати довіреність, оскільки вони інтегровані в процес виписки ТТН, витратної накладної і навряд чи комусь захочеться ці процеси переінакшувати. Однак потрібно бути готовим до того, що представник одержувача матцінностей може приїхати з якимось іншим «папером». Тому питання видачі матцінностей краще заздалегідь погоджувати з їх одержувачами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі