Теми статей
Обрати теми

У ДФСУ роз’яснили: оренда та декретні військовим збором не обкладаються

Державна фіскальна служба України
«ЗІР» ДФСУ

Далі обговоримо ще два роз’яснення податківців з приводу обкладення військовим збором оренди та декретних.

ЗАПИТАННЯ. Чи підлягає обкладенню ВЗ сума орендної плати, що виплачується за договором оренди нерухомого (рухомого) майна фізичної особи?

 

ВІДПОВІДЬ. Оскільки під об’єктом обкладення військовим збором слід розуміти дохід, який нараховується платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та цивільно-правових договорів, сума доходу, нарахованого (отриманого, виплаченого) у вигляді орендної плати, що виплачується суб’єктом господарювання за договором оренди нерухомого (рухомого) майна фізичній особі, не є об’єктом обкладення військовим збором.

Коментар редакції

Нарешті податківці офіційно підтвердили всі наші висновки: орендна плата військовим збором не обкладається.

Шлях контролерів до такого рішення був довгим. І кожного разу (коли з’являлося нове роз’яснення) питання про обкладення орендних платежів залишалося відкритим. Спочатку під об’єкт обкладення військовим збором потрапили доходи за ЦП-договорами, які входять до фонду оплати праці, потім фіскали «уточнили», що таким об’єктом будуть доходи, отримані, зокрема, за договорами підряду і надання послуг.

У цьому випадку вирішенням проблеми могли стати або узагальнююча податкова консультація від контролерів, або внесення змін до ПКУ.

До речі, на сайті ВРУ вже є проект Закону України від 09.09.2014 р. № 5047 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення неузгодженостей при стягненні військового збору», який передбачає встановити об’єктом обкладення ВЗ доходи за ЦП-договорами, які включаються до фонду оплати праці. Отже, фіскали обрали правильний шлях.

Також доповнимо, що висновок з консультації податківців є справедливим для випадків виплати орендної плати як звичайним громадянам, так і громадянам-підприємцям.

 

 

ЗАПИТАННЯ. Чи підлягає обкладенню ВЗ сума соціальної допомоги по вагітності та пологах?

 

ВІДПОВІДЬ. <...> Тобто допомога по вагітності та пологах надається за той період, коли працівниця фактично перебувала у соціальній відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та не отримувала заробітної плати.

Крім того, жінки, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, також мають право на державну допомогу по вагітності та пологах, яка виплачується на умовах, передбачених Законом України від 21.11.1992 № 2811-ХІІ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

Враховуючи зазначене, сума соціальної допомоги по вагітності та пологах не підлягає обкладенню військовим збором.

Коментар редакції

Допомога по вагітності та пологах — один із видів матеріального забезпечення, який:

— компенсує втрату зарплати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— фінансується з коштів державного соціального страхування.

Тому така допомога не підлягає обкладенню військовим збором.

І хоча зазначені податківцями аргументи не можуть бути достатньою підставою для того, щоб не зараховувати суму допомоги по вагітності та пологах до об’єктів обкладення військовим збором, однак тут головний аргумент «невключення» — зазначений вид допомоги не належить до фонду оплати праці як виплата, яка здійснюється за рахунок коштів фондів державного соціального страхування на підставі пункту 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

І лише тому допомога по вагітності та пологах не підлягає обкладенню військовим збором.

Нагадаємо, що із сум допомоги по вагітності та пологах сплачується лише ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі