Теми статей
Обрати теми

Доходи за МСФЗ: курс на радикальні зміни

Редакція ББ
Стаття

Доходи за МСФЗ:

курс на радикальні зміни

Іван Чалий, консультант

 

За даними опитувань топ-менеджерів провідних корпорацій світу, 42 % опитаних вважають, що найбільший ризик бухгалтерських помилок властивий процесу визнання доходів. А 57 % учасників опитування зауважили, що в разі виявлення бухгалтерських помилок найістотніше на фінансові звіти випливає неправильне визнання доходу1.

1 http://members.revenuerecognition.com/pdf/RevRecIDCReportingRisk.pdf.

Можливо, подібні настрої у професійному середовищі стимулювали два найбільші світові органи бухгалтерської стандартизації — американська Рада зі стандартів фінансового обліку (FASB) і Рада з міжнародних бухгалтерських стандартів (IASB) — до проведення серйозної реформи у сфері визнання доходів. Протягом шести останніх років зазначені організації проводили дослідження, спрямовані на визначення універсальних принципів визнання бухгалтерських доходів. Відповідний проект змін стандартів було оприлюднено у грудні 2008 року. Його відкрите обговорення проводиметься до червня 2009 року.

Що ж пропонується змінити в загальноприйнятих діючих критеріях визнання доходу?

Основоположний принцип, пропонований проектом, полягає в тому, щоб визнання доходу базувалося на змінах у контрактних активах та зобов’язаннях

. Підхід, що ґрунтується на контракті (contract-based approach), передбачає, що дохід може бути визнано, коли «чиста позиція в контракті зростає як результат погашення зобов’язання за допомогою передачі товарів або послуг споживачу».

Названий підхід може бути проілюстровано такою таблицею:

 

 

Чиста контрактна позиція

Контрактний актив

Контрактне зобов’язання

Покупець оплачує (зменшення права постачальника)

Зниження

Зниження

Зростання

Поставка товару чи послуг (зменшення зобов’язання постачальника)

Зростання

Зростання (постачальник визнає дохід)

Зниження (постачальник визнає дохід)

 

Ключовим залишається питання, коли зобов’язання можуть вважатися погашеними. Проект пропонує рішуче відмовитися від сьогоднішнього критерію «передачі ризиків та вигод» на користь критерію «передачі контролю». Отже, тільки коли споживач отримає контроль над товаром, продавець зможе визнати дохід. Навіть якщо фізично поставку і не було здійснено. Зобов’язання щодо надання послуг вважаються виконаними, коли споживач отримав послугу.

Діяльність, що здійснюється підприємством при виконанні контракту, спричинить визнання доходу лише тоді, коли актив передано споживачу. Це особливо важливо для будівельної галузі, де контрактні зобов’язання виконуються протягом спорудження активу, лише якщо активи передаються замовнику у процесі будівництва.

Як показують опитування, більшість (67 % станом на березень 2009 року) представників професійного співтовариства вважає, що визнання доходу підходом, що ґрунтується на контракті, підвищить фінансову прозорість2.

2 http://www.revenuerecognition.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі