Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

ДПАУ взяла до відома розпорядження Уряду щодо ПДВ-новацій

ДПАУ у листі «Про застосування окремих норм Закону України «Про податок на додану вартість» з урахуванням вимог розпорядження Уряду від 01.07.2009 р. № 757-р» від 15.07.2009 р. № 14927/7/16-1517

видала черговий фіскальний шедевр щодо обмеження податкового кредиту з ПДВ.

Так, на думку ДПАУ, норми зазначеного

розпорядження КМУ № 757-р застосовуються починаючи з 1 липня 2009 року до всіх операцій платників ПДВ, у тому числі й до операцій з виписування та обліку податкових накладних, незалежно від дати виписки податкових накладних.

Податкова накладна має бути отримана покупцем у звітному періоді, на який припадає дата виникнення податкових зобов’язань продавця. При цьому якщо продавець не задекларує податкові зобов’язання, то покупець залишиться без податкового кредиту.

Якщо на дату виникнення права на податковий кредит платник таким правом не скористався,

вважається, що ним прийнято рішення не формувати податковий кредит з використанням зазначених сум податку. Тому суми ПДВ щодо «запізнілих» податкових накладних ДПАУ в податковий кредит не врахує, що не відповідає нормам Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

У випадках формування податкового кредиту відповідно до

п.п. 7.2.6 указаного Закону без отримання податкової накладної на підставі касових чеків (до 200 гривень за день) податковий номер платника ПДВ обов’язково має бути зазначено на цих чеках, інакше ДПАУ відмовляє у податковому кредиті.

У

листі визначено нові підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ. Анулювання реєстрації платника ПДВ передбачається для особи, яка допустила виписування податкових накладних та не включила такі податкові накладні до складу своїх податкових зобов’язань, обсяг яких перевищує 300 тис. грн., незалежно від визначеного в її податковій звітності результату діяльності за звітний період, стану її розрахунків з бюджетом та режиму оподаткування, який застосовується такою особою.

Платник податку, в обліку якого на день анулювання реєстрації знаходяться товарні залишки або основні фонди, стосовно яких був нарахований податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, зобов’язаний визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами та відповідно збільшити суму своїх податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання.

 

Кабмін продовжує «розпоряджатися» ПДВ

Розпорядженням від 17.07.2009 р. № 838-р

Кабмін дещо пом’якшує свою позицію, висловлену ним у розпорядженні від 01.07.2009 р. № 757-р щодо правомірності відображення запізнілих податкових накладних, а з іншого боку, прямо скажемо, залякує перевірками платників, які скористаються цим послабленням.

Основний висновок

розпорядження № 838-р зведено до можливості коригування чи уточнення платником ПДВ показників декларації на суму запізнілих податкових накладних, якщо такі коригування (уточнення) здійснюються протягом наступних двох місяців.

Цим

розпорядженням № 838-р Кабмін фактично запровадив один із критеріїв міри ризику — залежно від того, чи відображалися у звітному періоді податкові накладні, складені (виписані) у минулих періодах. Якщо такі факти були, то платника відносять до «найвищої» міри ризику.

Кабмін зобов’язав ДПАУ у разі виявлення фактів

коригувань та уточнень платником податку показників декларації в обсязі 10 або більше відсотків загальної суми податкових зобов’язань (податкового кредиту) проводити перевірку із залученням підрозділів податкової міліції достовірності суми ПДВ, нарахованого і сплаченого на всіх етапах поставки товарів (робіт, послуг), та інформувати протягом трьох днів з дня здійснення такого коригування або уточнення органи внутрішніх справ для вжиття ними заходів реагування в межах компетенції.

Розпорядження № 838-р набуло чинності 17 липня 2009 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі