Теми статей
Обрати теми

Чи може амортизуватися земля?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи може
амортизуватися земля?

 

Наше підприємство придбало ділянку землі на узбережжі для розміщення на ній тимчасових транспортних споруд, що забезпечують швидкий та зручний доступ до будмайданчика.

Унаслідок природних причин (підіймання рівня води) площа ділянки поступово скорочується.

За прогнозами фахівців, через десять років ця ділянка повністю опиниться під водою.

Чи має право підприємство замортизувати вартість земельної ділянки за десять років?

 

У

п. 22 П(С) БУ 72констатується, що об’єктом амортизації є вартість основних засобів. З цього правила є два винятки — вартість землі та незавершених капітальних інвестицій.

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92.

Таким чином, за

загальним правилом, вартість земельних ділянок відповідно до національної системи стандартизації не підлягає амортизації.

Пояснення цієї позиції можна знайти в

параграфі 58 МСБО 16 «Основні засоби» , де записано, що «земля має необмежений термін корисної експлуатації та внаслідок цього не амортизується».

Але в цьому випадку обставини склалися так, що базове припущення про необмежений термін експлуатації землі є неправильним.

Тому важливо зауважити, що

МСБО 16, на відміну від П(С)БО 7, не забороняє амортизувати землю в деяких виняткових випадках. У параграфі 59 МСБО 16 зазначається таке: «У деяких випадках сама земля може мати обмежений термін корисної експлуатації, тоді її амортизують методом, що відображає вигоди, які має бути отримано від неї». Як приклади міжнародний стандарт у цьому контексті згадує кар’єри та місця для звалищ.

Що б там не було, але вітчизняний стандарт, на жаль, подібних застережень не містить. Тому нарахування амортизації на вартість затоплюваної ділянки було б

формальним порушенням вимог П(С)БО 7.

Водночас підприємству, що володіє земельною ділянкою на узбережжі, для зменшення її балансової вартості ніщо не заважає використовувати

механізм зменшення корисності.

Здійснивши розрахунки, передбачені

П(С)БО 281, головбух може відобразити у фінансовій звітності поступове знецінення земельної ділянки. Суми такого знецінення прямо списуватимуться з рахунка 101 на рахунок 972.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 28 «Зменшення корисності активів», затверджене наказом Мінфіну від 24.12.2004 р. № 817.

 

Василь Чучупака

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі