Теми статей
Обрати теми

Щодо пільги з ПДВ при безоплатних оформленнях держактів на землю громадян

Редакція ББ
Лист від 28.09.2009 р. № 11738/7/16-1516

Щодо пільги з ПДВ при безоплатних оформленнях держактів на землю громадян

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.09.2009 р. № 11738/7/16-1516

(витяг)

 

Згідно з п.п. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість» від оподаткування звільняються операції з безоплатної приватизації житлового фонду, включаючи місця загального користування (у тому числі підвали та горища) у багатоквартирних будинках, присадибних ділянок та земельних паїв відповідно до законодавства, а також з надання послуг, отримання яких згідно із законодавством є передумовою приватизації такого житлового фонду, присадибних ділянок та земельних паїв.

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2009 р. № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році»

затверджено порядок безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 р. державних актів на право власності на земельні ділянки, відповідно до якого визначено спрощену процедуру безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 р. державних актів на право власності на земельні ділянки для:

будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель,

ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів,

ведення садівництва у розмірах, визначених

ст. 121 Земельного кодексу України.

Відповідно до

статей 118 та 121 цього Кодексу земельна ділянка із земель державної або комунальної власності для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд розуміється як присадибна ділянка.

Земельні ділянки

для ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів та садівництва згідно з чинним законодавством не відповідають категорії земельних паїв.

Таким чином,

пільга, передбачена п.п. 5.1.19 п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про податок на додану вартість», поширюється на операції з безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 р. державних актів на право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель і не поширюється на операції з безоплатного оформлення та видачі громадянам України у 2009 р. державних актів на право власності на земельні ділянки для садівництва та ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів.

 

Заступник голови О. Любченко

 

КОМЕНТАР

див. на с. 24–28 цього номера газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі