Теми статей
Обрати теми

Відображення в обліку переданих замовником матеріалів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Відображення в обліку переданих замовником матеріалів

 

Підприємство веде будівництво підрядним способом. У межах договору планується передача замовником підряднику матеріалів та устаткування для монтажу. Як обліковуються такі матеріали у замовника? Як відобразити таку передачу матеріалів в обліку?

 

При веденні будівництва

підрядним способом сторони зазначають у договорі, з чиїх матеріалів будуватиметься об’єкт — підрядника чи замовника. Підприємство-замовник у межах договору будівельного підряду може закріпити за собою право матеріального забезпечення будівництва як повністю, так і частково. Ці аспекти виконання підрядно-будівельних робіт застерігаються у відповідному розділі будівельного контракту*.

* Докладно про особливості обліку матеріалів замовника див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2008, перший рекламний номер, с. 12 — 16.

Згідно з

Інструкцією про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, устаткування та будівельні матеріали, передані підряднику для монтажу та виконання будівельних робіт, списуються у замовника із субрахунку 205 на рахунок 15 після підтвердження їх монтажу та використання.

З цією метою в бухгалтерському обліку

замовника доцільно виділити окремий субрахунок для відображення вартості таких будівельних матеріалів. У цьому випадку можна використовувати субрахунок другого порядку до субрахунку 205 «Будівельні матеріали» 2052 «Будівельні матеріали, на складі» та 2051 «Будівельні матеріали, передані підряднику для виконання БМР».

Після закінчення етапів будівництва між замовником та підрядником підписується акт виконаних робіт, акт за формою № КБ-2в, довідка № КБ-3 та форма № М-23 «Акт про витрати давальницьких матеріалів», що підтверджують використання підрядником переданих замовником будівельних матеріалів. На підставі цих первинних документів будівельні матеріали списуються в бухгалтерському обліку замовника на субрахунок

151 «Капітальне будівництво».

Вартість матеріалів, переданих замовником підряднику, не включається до обсягу виконаних підрядних робіт у підрядника. На практиці суми матеріалів замовника зазвичай відображаються у формі № Кб-2 в рядку «Зворотні суми» і віднімаються із загального підсумку документа.

Оскільки право власності на ці матеріали від замовника до підрядника не переходить, то валових доходів та податкових зобов’язань при такій передачі не виникає.

Невикористані будівельні матеріали повертаються замовнику та відображаються за дебетом субрахунку

205 «Будівельні матеріали».

В обліку передача будівельних матеріалів підряднику відобразиться так:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

1

Передано підряднику будівельні матеріали для виконання БМР

2052

2051

2

Використані підрядником будівельні матеріали списано до складу незавершеного будівництва об’єкта, що будується, на підставі акта виконаних робіт

151

2052

3

Відображено повернення підрядником невикористаних будівельних матеріалів

2051

2052

 

Якщо матеріали продаються замовником підряднику (у тому числі й у рахунок вартості виконуваних БМР), то підприємство-замовник одночасно зі списанням будівельних матеріалів і віднесенням їх собівартості на витрати відображає дохід від такої реалізації та нарахування податкових зобов’язань з ПДВ.

В обліку продаж будівельних матеріалів підряднику відобразиться так:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

Реалізовано будівельні матеріали підряднику

377

712

+

2

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ

712

641

3

Списано собівартість реалізованих матеріалів

943

205

4

Підписано акт виконаних робіт

151

631

5

Відображено податковий кредит з ПДВ у разі будівництва виробничих основних фондів за наявності податкової накладної

641

631

6

Проведено залік заборгованостей з підрядником (зараховано вартість БМР та проданих матеріалів)

631

377

 

Таким чином, у разі передачі матеріалів у рахунок оплати будівельно-монтажних робіт замовник відображає валові доходи та податкові зобов’язання з ПДВ.

 

Андрій Чибісов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі