Теми статей
Обрати теми

Вартість незавершеного виробництва І валова заборгованість: пояснює Мінфін

Редакція ББ
Лист від 20.02.2004 р. № 31-04200-10-29/2572

Вартість незавершеного виробництва і валова заборгованість: пояснює Мінфін

 

Лист Міністерства фінансів України від 20.02.2004 р. № 31-04200-10-29/2572

 

<...>

Міністерство фінансів України на запити <...> повідомляє.

Відповідно до

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, інформація про витрати підрядних організацій на виконання робіт за будівельним контрактом за період з початку виконання контракту узагальнюється за дебетом рахунку 23 «Виробництво», а собівартість робіт, обсяги яких ще не визнано доходом, відображаються на рахунку 23 як незавершене виробництво. Таким чином, вартість незавершеного виробництва є частиною (складовою) витрат підрядника на виконання робіт за будівельним контрактом з початку його виконання.

 

КОМЕНТАР

 

Треба звернути увагу на те, що коментований лист відносить до витрат підрядника вартість незавершеного виробництва. Тобто сальдо рахунка 23 в частині залишків обсягів будівельно-монтажних робіт, які ще не передані замовникові, розглядається як складова витрат підрядника.

Категорія витрати підрядника використовується в

П(С)БО 18* з метою обчислення валових заборгованостей:

«Валова заборгованість замовників за роботи за будівельним контрактом — сума перевищення витрат підрядника і визнаного ним прибутку (за вирахуванням визнаних збитків) над сумою проміжних рахунків (без непрямих податків) на дату балансу з початку виконання будівельного контракту.

Валова заборгованість замовникам за роботи за будівельним контрактом — сума перевищення проміжних рахунків (без непрямих податків) над витратами підрядника і визнаним ним прибутком (за вирахуванням визнаних збитків) на дату балансу з початку виконання будівельного контракту».

* Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 «Будівельні контракти», затверджене наказом Мінфіну від 28.04.2001 р. № 205.

У

листі Мінфіну від 18.11.2003 р. № 31-04200-10-10/5643 зазначалося, що валова заборгованість на дату балансу визначається додаванням до вартості незавершеного виробництва (сальдо рахунка 230) дебетового сальдо субрахунку 238 і віднімання кредитового сальдо субрахунку 239.

Таким чином, обидва листи підтверджують тезу про те, що

вартість залишків незавершеного виробництва бере участь у формуванні такого важливого показника фінансового стану підрядника, як валова заборгованість.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі