Теми статей
Обрати теми

Що можна стягти з боржника?

Редакція ББ
Коментар від 11.03.2008 р. № 15/548, 1/492

Що можна стягнути з боржника?

 

Постанови ВГСУ від 26.02.2008 р.

№ 15/548, від 11.03.2008 р. № 1/492 та ін.

 

У цілому аналіз судової практики показує, що із суб’єкта господарювання може бути стягнуто такі суми:

— суму відшкодування завданої невиконанням договірного зобов’язання шкоди;

— неустойку (штраф, пеню);

— три відсотки річних (якщо зобов’язання грошове);

— інфляційні.

Розглянемо деякі нюанси стягнення зазначених сум.

Так, наприклад, для суб’єктів господарювання може бути корисною інформація, що суди визнають можливість одночасно в договорі передбачати за порушення зобов’язання і штраф, і пеню (

постанова ВГСУ від 26.02.2008 р. № 15/548).

Одним з найбільш спірних питань, що виникають на практиці, є питання про те, чи обмежено розмір пені за невиконання зобов’язань за договором.

Закон № 543 4 передбачає, що розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня. ВГСУ виходить з того, що сторони договору можуть передбачити в ньому будь-який розмір пені, у тому числі й такий, що перевищує законодавчо встановлений. Однак далі ВГСУ продовжує свою думку, зазначаючи, що незалежно від того, який розмір пені буде передбачено в договорі, стягненню підлягає тільки пеня, розмір якої не перевищує подвійної облікової ставки НБУ. Виходить дещо парадоксальна ситуація: якщо боржник добровільно в досудовому порядку згоден сплатити передбачені договором санкції, то розмір пені може перевищувати подвійну облікову ставку НБУ; якщо ж справа дійде до стягнення штрафних санкцій у суді, то розмір пені буде обмежено. Водночас суди на практиці досить часто відхиляються від викладеної позиції ВГСУ, задовольняючи вимоги про стягнення пені в розмірі, що перевищує подвійну облікову ставку НБУ.

4 Закон України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов’язань» від 22.11.96 р. № 543/96-ВР.

Зауважимо, що розмір неустойки, що стягується, може бути зменшено судом, якщо він значно перевищує розмір заподіяної порушенням договору шкоди. Крім того, суд бере до уваги ступінь виконання зобов’язання боржником, майнове становище сторін (див.

постанови ВГСУ від 11.03.2008 р. № 1/492, від 04.12.2008 р. № 37/145).

Суди все частіше застосовують на практиці такий механізм розрахунку пені: сума основного боргу х розмір пені у відсотках від суми основного боргу : 365 х кількість днів прострочення (

постанова Київського міжобласного апеляційного господарського суду від 25.01.2008 р. № 21/204). Такий механізм пояснюється тим, що пеня є річною ставкою і нараховується за кожний день прострочення шляхом множення одноденної ставки пені (річна ставка, поділена на кількість днів у відповідному році) на кількість днів прострочення (постанова Київського апеляційного господарського суду від 23.06.2008 р. № 32/14).

Суб’єктам господарювання необхідно пам’ятати: нарахування трьох відсотків річних та інфляційних нарахувань продовжується навіть після винесення рішення суду про стягнення основної суми боргу, штрафних санкцій, трьох відсотків річних та інфляційних нарахувань (розрахованих на момент винесення рішення) до моменту фактичної виплати суми боргу (див.

постанову ВГСУ від 29.03.2007 р. у справі № 13/383). Хоча іноді ВГСУ зазначає, що вже після винесення судом рішення необхідно нараховувати не 3 % річних, а застосовувати відсотки на рівні облікової ставки НБУ (наразі — 12 % річних). Таку думку було, зокрема, висловлено ВГСУ в постанові від 02.12.2008 р. № 3/84.

 

Роман Кабальський, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі