Теми статей
Обрати теми

Про реєстрацію в податкових органах

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Про реєстрацію в податкових органах

 

Організація, зареєстрована в одному районі міста, починає будівництво в іншому районі. Чи потрібно ще раз ставати на облік у податковій інспекції того району, де розташовано будмайданчик?

 

Ні, не потрібно

. Пояснимо чому.

По-перше

, реєстрація в податкових органах здійснюється на підставі Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80. Його дія поширюється на таких платників податків:

<...>

2.2.1. З числа резидентів:

юридичні особи незалежно від форм власності, а саме:

— підприємства, установи та організації (в тому числі неприбуткові установи й організації), які здійснюють діяльність як на території України, так і за її межами або мають об’єкти оподаткування;

— філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи платника податків (далі — відокремлені підрозділи);

— фізичні особи (в тому числі підприємці), які мають об’єкти оподаткування.

2.2.2. З числа нерезидентів та їх відокремлених підрозділів в Україні:

— фізичні чи юридичні особи у будь-якій організаційно-правовій формі, які отримують доходи із джерелом їх походження з України чи мають об’єкти оподаткування в Україні, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законодавством;

— постійні представництва нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється господарська діяльність нерезидента на території України і які відповідно до чинного законодавства України сплачують відповідні податки і збори (обов’язкові платежі);

— інші відокремлені підрозділи нерезидентів в Україні, які не здійснюють господарської діяльності в Україні та не підпадають під визначення постійних представництв нерезидентів, але які відповідно до законодавства України зобов’язані сплачувати податки і збори (обов’язкові платежі).

<...>

Отже, у податковій інспекції реєструється

платник податків, а не адреса будмайданчика. Ви пройшли цю реєстрацію, коли відкривали своє будівельне підприємство (починали підприємницьку діяльність).

І ще

один момент, пов’язаний з будівельною ліцензією. Отримання «будівельної» ліцензії врегульоване Порядком № 1396 1 і Тимчасовим регламентом2. Отже, ліцензія дає право на здійснення діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, на всій території України3. Це важливо! Тож дія ліцензії також не прив’язана до адреси будівельного майданчика.

1 Постанова КМУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві» від 05.12.2007 р. № 1396.

2 Тимчасовий регламент роботи Держархбудінспекції та її територіальних органів з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, затверджений наказом Держархбудінспекції від 25.02.2009 р. № 30.

3

Докладно порядок видачі ліцензії розглянуто в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2009, № 2, с. 18 — 34; № 3, с. 28 — 36.

Отже, будуйте в будь-якому районі міста чи країни. Головне — потурбуйтеся про дозвільні документи для будівництва, які саме і прив’язані до адреси будівельного майданчика (будівельного об’єкта). А про документи, пов’язані з реєстрацією в податковій інспекції, та ліцензії ви вже свого часу подбали. І цього досить.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі