Теми статей
Обрати теми

Витрати, пов'язані з миттям власних автомобілів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Витрати, пов’язані з миттям власних автомобілів

 

Будівельне підприємство (м. Харків) здійснює миття власних автомобілів. Як при цьому облікувати витрати, пов’язані з придбанням мийних засобів та бензину, що використовуються обладнанням мийки?

 

Основним нормативним документом, що регулює порядок ведення податкового обліку з податку на прибуток, є

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

До складу валових витрат

уключаються суми будь-яких витрат платника податків (з урахуванням обмежень, викладених у п. 5.3 Закону про податок на прибуток), що здійснюються у вигляді компенсації вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються для використання у власній господарській діяльності (п. 5.1 Закону про податок на прибуток).

При цьому під терміном

«господарська діяльність» розуміється будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу в грошовій, матеріальній чи нематеріальній формах, у разі якщо безпосередня участь такої особи в організації цієї діяльності є регулярною, постійною та суттєвою (п. 1.32 Закону про податок на прибуток).

Відповідно до

Правил благоустрою м. Харкова, затверджених рішенням Харківської міської ради від 10.05.2007 р. (далі — Правил благоустрою)1, будівельні організації, що здійснюють будівельні роботи на території м. Харкова, зобов’язані:

1.

Не допускати випадків виїзду автотранспорту з будівельних майданчиків на проїжджу частину вулиць із брудними колесами (абз. 10, п.п. 7.2.6 Правил благоустрою).

2.

Організувати механічне чи ручне миття автотранспортних засобів при їх виїзді з будівельних майданчиків на проїжджу частину вулиць (абз. 11 п.п. 7.2.6 Правил благоустрою).

1

З документом можна ознайомитися за адресою www.city.kharkov.ua.

Ураховуючи

обов’язковість процесу миття автомобілів, вважаємо, що витрати будівельних організацій, які мають на меті забезпечити функціонування автомобільної мийки (ПММ, електроенергія, мийні засоби тощо), можна визнати пов’язаними з господарською діяльністю і відповідно включити їх до складу валових витрат.

При цьому слід пам’ятати, що для податкового обліку таких ПММ необхідно користуватися нормами

п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

Щодо ПДВ зауважимо таке. Згідно з

п.п. 7.4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР до податкового кредиту включаються суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства.

Тому суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням мийних засобів та ПММ, що використовуються для роботи мийки, за умови наявності податкової накладної можна сміливо включити до складу податкового кредиту підприємства

.

Тепер щодо відображення операцій у бухгалтерському обліку.

Основним нормативним документом, що регулює порядок бухгалтерського обліку запасів, є

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.99 р. № 246 (далі — П(С)БО 9 «Запаси»).

Запасами, зокрема, є активи, що утримуються підприємством для застосування у процесі виконання робіт і послуг, а також для управління підприємством (

п. 4 П(С)БО 9 «Запаси»).

Тому ПММ та мийні засоби, що використовуються мийкою, визнаються запасами в бухгалтерському обліку підприємства

.

Такі запаси необхідно оприбуткувати на баланс за первісною вартістю (

п. 8 П(С)БО 9 «Запаси»).

Оцінка вибуття таких запасів здійснюється відповідно до облікової політики підприємства із застосуванням методів, передбачених

п. 16 П(С)БО 9 «Запаси».

Для наочності наведемо приклад.

Приклад

. Будівельне підприємство придбало 100 л ПММ за ціною 6,00 грн. (з урахуванням ПДВ 20 %) на суму 600,00 грн. для функціонування автомобільної мийки. Протягом місяця було витрачено 75 л ПММ.

Також було придбано 20 л мийних засобів на загальну суму 1500 грн., які протягом місяця було повністю витрачено.

Відповідно до облікової політики на підприємстві використовується метод ідентифікованої собівартості для обліку вибуття ПММ та мийних засобів.

У регістрах бухгалтерського обліку операції з придбання ПММ та використання мийних засобів буде відображено таким чином:

 

№ з/п

Дт

Кт

Зміст операції

Сума, грн.

1

203

631

Оприбутковано ПММ від постачальника

500,00

2

6442

631

Відображено право на податковий кредит

100,00

3

6415

6442

На підставі правильно оформленої накладної віднесено вхідний ПДВ до складу податкового кредиту поточного звітного періоду

100,00

4

23

203

Списано використані ПММ (75 х 5,00 = 375)

375,00

 

Що стосується питання нормативів списання ПММ, використаних обладнанням мийки, то на сьогодні такі нормативи законодавчо не затверджено.

 

Тому, на наш погляд, підприємство має право використовувати норми витрат, зазначені в технічній документації на таке обладнання

.

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі