Теми статей
Обрати теми

Страхування майнових ризиків та інвестори

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Страхування майнових ризиків та інвестори

 

Інвестори, готові вступити до ФФБ, не хочуть укладати договори страхування своїх майнових ризиків. Управитель укладає з ними договори про участь у ФФБ за умови, що вони напишуть заяву про добровільну відмову від страхування. Чи мають юридичну силу такі договори про вступ до ФФБ?

 

Договір страхування майнових ризиків за договором про участь у фонді фінансування будівництва (ФФБ) віднесено відповідно до Закону України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19.06.2003 р. № 978-IV (далі — Закон про управління майном) до обов’язкових видів страхування. І

укладати його довіритель зобов’язаний — хочеш не хочеш. Тому таке страхування й називається Законом обов’язковим1. Жодні письмові відмови суб’єкта страхування — довірителя тут юридичної сили не матимуть. Єдине, від чого довіритель може відмовитися, — це укладати договір такого страхування у певного, нав’язуваного йому, страховика.

1 Статті 5, 7 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР.

Чому управителі ФФБ наважуються на таке очевидне порушення Закону, зрозуміло: інвестора ж удень з вогнем не знайти, тож і доводитися лавірувати і йти на компроміси, аби тільки залучити інвестиції.

Що ж робити, якщо таку відмову було прийнято фінансовою компанією — управителем? Чи перетворює це договір про участь у ФФБ на недійсний? Звичайно ж, ні. Договір участі у ФФБ залишається дійсним, він якраз і є підставою страхування майнових ризиків. Причому, незважаючи на те, що обов’язок страхування покладається на громадянина, претензії в контролюючого державного органу (а вони можуть втілитися і у штрафні санкції) висуватимуться насамперед до фінансової компанії. Саме фінансова компанія, діяльність якої ліцензується, створює ФФБ, публікує Правила ФФБ, що містять принципи його діяльності, та забезпечує функціонування всієї системи. Фізична особа — інвестор не є суб’єктом будь-якого контролю з боку державних органів.

Однак ситуацію можна виправити, навіть якщо зазначену розписку взято фінансовою компанією. Не випускатимемо з уваги, що відповідно до останньої редакції

Закону про управління майном управителі ФФБ набули широких повноважень та можливостей впливати на поведінку довірителів: адже управитель має повноваження відкріпити об’єкт інвестування від довірителя в разі порушення останнім умов договору про участь у ФФБ2 (ст. 20 Закону про управління майном). Таким чином, управитель може в будь-який момент повернутися до цього питання і просто затребувати від інвестора застрахувати свої майнові ризики.

2 Невід’ємною частиною договору є і Правила ФФБ.

Але управляючим компаніям, щоб зняти з себе відповідальність у цьому випадку і водночас не втратити інвесторів, можна порадити включати до договору про участь у ФФБ застереження про те, що довіритель зобов’язався застрахувати майнові ризики за цим договором у певний строк. У такому разі відповідальність за ухилення від укладення обов’язкового договору страхування цілком ляже на довірителя.

 

Борис Бідій

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі