Теми статей
Обрати теми

Про відповідальність старого та нового бухгалтерів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Про відповідальність старого та нового бухгалтерів

 

Бухгалтер будівельної фірми звільнився. Помилки, що належать до періоду його роботи, виявлено при податковій перевірці після його звільнення. Хто за них відповідатиме і яка можлива відповідальність?

 

При розподілі відповідальності між старим і новим головними бухгалтерами одразу варто зазначити, що новий бухгалтер починає нести відповідальність за свої дії як посадова та фізична особа з моменту обіймання посади, а отже, новий бухгалтер не несе відповідальності за дії, учинені колишнім бухгалтером і керівником підприємства.

Згідно з ч. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксації фактів усіх господарських операцій у первинних документах, збереження документації несе власник або керівник підприємства. Отже, прийом-передача справ від старого до нового головного бухгалтера здійснюється в порядку, визначеному керівником підприємства (див. лист Мінфіну України від 04.04.2001 р. № 053-2948 ). При цьому часто через значні обсяги робіт з передання справ ця процедура ігнорується. Але слід пам’ятати: згідно з документацією поточного періоду новому бухгалтеру доведеться складати звітність, вести облік і платити податки, за які він несе відповідальність разом із керівником підприємства. Використовуючи неправильні дані обліку та звітності старого головного бухгалтера, новий бухгалтер може мимоволі порушити вимоги законодавства.

Отже, посадова особа як старий, так і новий головний бухгалтер, за свій період діяльності може нести:

1) дисциплінарну та матеріальну відповідальність (накладається адміністрацією підприємства);

2) адміністративну та кримінальну відповідальність (накладається контролюючими органами, судом).

Детальніше розглянемо адміністративну та кримінальну відповідальність.

1. Адміністративне стягнення може накладатися не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при правопорушенні, що триває, — не пізніше за два місяці з дня його виявлення (ч. 1 ст. 38 КпАП1). При розгляді адмінпорушень у суді стягнення може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при тому, що триває, — не пізніше ніж через три місяці з дня його виявлення. Слід також мати на увазі: якщо питання про притягнення особи до адмінвідповідальності розглядається після відмови в порушенні кримінальної справи або її закриття, то адміністративне стягнення може бути застосовано не пізніше ніж через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або її закриття.

1 Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Так, при вчиненні однією особою двох чи більше порушень адміністративне стягнення застосовується за кожне порушення окремо (ч. 1 ст. 36 КпАП), проте якщо справи про адмінправопорушення розглядаються одним органом, то стягнення накладається в межах санкції, установленої за серйозніше правопорушення з числа вчинених.

2. Серед кримінальних покарань, що застосовуються за порушення у сфері господарювання, слід назвати штраф, позбавлення обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадські або виправні роботи, конфіскація майна, обмеження або позбавлення волі (ст. 51 ККУ2).

2 Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

На практиці щодо працівників бухгалтерської служби кримінальна відповідальність застосовується найчастіше за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів у значних, великих та особливо великих розмірах, що на сьогодні становить 302500 грн., 907500 грн. і 1512500 грн. відповідно (ст. 212 ККУ).

Щодо колишнього бухгалтера підприємства, то він має пам’ятати, що, звільнившись, він усе ще може бути притягнений до кримінальної відповідальності за ті злочини, які були вчинені під час виконання службових обов’язків. Строки давності, протягом яких його може бути притягнено до відповідальності, установлено ст. 49 ККУ .

 

Олена Косяченко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі