Теми статей
Обрати теми

Вартісні різниці: як їх обліковувати?

Редакція ББ
Лист від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869

Вартісні різниці:
як їх обліковувати?

 

Лист Мінфіну від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку операцій при розрахунках підприємства з постачальником повідомляє.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, доходи — це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників) за звітний період, а витрати — це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) за звітний період.

З урахуванням наведеного, якщо відповідно до законодавства та умов договору грошовий еквівалент зобов’язання підприємства перед постачальником визначено в іноземній валюті, то в бухгалтерському обліку різниця, що виникає при погашенні зобов’язання, визнається іншими операційними доходами (витратами).

Документальне оформлення операцій, пов’язаних із надходженням матеріальних цінностей, врегульовано Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку запасів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 10.01.2007 р. № 2.

 

Заступник міністра Д. Фудашкін

 

КОМЕНТАР

 

З того часу, коли національна валюта почала слабшати, деякі українські підприємства, прагнучи зберегти вартість обігового капіталу, почали застосовувати у звичайних договорах валютні застереження.

За такими угодами розрахунки за поставки між українськими резидентами всередині країни здійснюються в гривнях, але за курсом певної іноземної валюти на дату розрахунку. Таким чином, покупець сплачує вартість товару в гривнях як

еквівалент вартості в інвалюті.

Зрозуміло, що за час, який тривав від моменту оприбуткування товару до моменту його оплати, курс міг змінитися. У таких випадках перед бухгалтером покупця постає запитання: яким чином відобразити вартісну різницю, яка виникла, в обліку?

Мінфін у цьому листі відповідає, що такі різниці слід відносити до

інших операційних доходів або витрат.

Отже, вартість самого товару, за якою він був відображений в обліку при отриманні, покупцю змінювати за фактом оплати не слід.

Відтак, мусимо констатувати, що Мінфін фактично визнав той факт, що зазначені вартісні різниці є за своєю економічною сутністю

курсовими різницями. Адже курсові різниці обліковуються саме в такому режимі.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі