Теми статей
Обрати теми

Форми № КБ-2в та № КБ-3 обов'язково застосовують лише ті, хто будує за держкошти

Редакція ББ
Лист від 09.03.2010 р. № 12/19-2-9-21-2368

Форми № КБ-2в та № КБ-3 обов’язково застосовують лише ті, хто будує за держкошти

 

Лист Мінрегіонбуду від 09.03.2010 р. № 12/19-2-9-21-2368

 

Типові форми первинних облікових документів у будівництві «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (типова форма № КБ-2в) та «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» (типова форма № КБ-3), затверджені наказом Мінрегіонбуду від 4 грудня 2009 року № 554, приведені у відповідність до вимог чинного законодавства. Зазначені типові форми підлягають обов’язковому застосуванню при проведенні взаєморозрахунків за виконані роботи між замовниками та виконавцями робіт з будівництва, що здійснюється за рахунок бюджетних коштів та коштів підприємств, установ і організацій державної власності.

Відповідно до підпункту «е» пункту 5 Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.92 № 731 (із змінами), не підлягають державній реєстрації форми звітності, у тому числі щодо державних статистичних спостережень, адміністративних даних та інші.

По об’єктах, будівництво яких здійснюється за рахунок інших джерел фінансування, типові форми застосовуються відповідно до умов договору підряду.

 

Перший заступник міністра А. Беркута

 

КОМЕНТАР

 

Зміни, унесені до системи первинної будівельної документації наказом Мінрегіонбуду від 04.12.2009 р. № 554, виявилися такими недорікуватими, що фактично ввели в оману більшість фахівців.

Позбавивши нові форми «первинки» спеціальних пояснень, якими було супроводжено старі форми № КБ-2в і № КБ-3, працівники Мінрегіонбуду підштовхнули деяких коментаторів до висновків про те, що форма № КБ-2в з 2010 року має заповнюватися навіть тими підрядниками, які виконують роботи, що фінансуються

не за рахунок держкоштів.

Щоправда, експерти газети «Будівельна бухгалтерія», не виключаючи такого варіанта формального тлумачення нового нормативу, засумнівалися в практичній можливості такої інтерпретації наказу Мінрегіонбуду (

див. «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 2, с. 29).

Тепер ці сумніви підтвердилися.

Як з’ясувалося, фахівці Мінрегіонбуду не бажали розширювати сферу дії форми № КБ-2в. Мало того, вони пішли навіть на звуження сфери дії іншої «первинної» форми — форми № КБ-3. Ця форма раніше була обов’язковою до застосування в будь-яких будівельно-підрядних операціях незалежно від джерел фінансування. А тепер, якщо вірити наведеному вище листу Мінрегіонбуду, форма № КБ-3 обов’язково застосовується лише тоді, коли будівництво фінансується за рахунок державних ресурсів.

Утім, якщо сторони договору погодяться і введуть відповідні застереження до контракту, зазначені форми можуть застосовуватися у взаємовідносинах між ними, навіть якщо будівництво ведеться за рахунок недержавних джерел.

 

Дмитро Чечель

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі